HDR Photoshop
30.03.2009
Acest tutorial prezinta o modalitate destul de simpla de a imita poze de tip HDR in PhotoShop. Nu e nevoie sa faci mai multe poze, un singur fisier JPEG e suficient. Ceea ce este interesant e faptul ca acest program ofera pozelor tale un efect special de pictura.
Acest tutorial a fost refacut la cererea utilizatorilor.
11844 afisari 3 Rating (9 voturi) 30 min

Acest tutorial prezinta o modalitate destul de simpla de a imita poze de tip HDR in PhotoShop. Nu e nevoie sa faci mai multe poze, un singur fisier JPEG e suficient. Ceea ce este interesant e faptul ca acest program ofera pozelor tale un efect special de pictura. Daca vrei sa obtii acest efect fara prea mult efort, poti folosi actiunile predefinite din Photoshop. Acestea vor face toata munca, iar imaginile tale vor arata mult mai bine.

Pentru acest exemplu, am folosit o poza de pe sxc.hu pe care o poti downloada gratuit. Mai jos poti vedea o comparatie intre imaginea originala si cea obtinuta in final:

Inainte de a incepe aplicarea diverselor efecte, deschide imaginea pe care vrei sa o prelucrezi in Photoshop si salveaz-o ca PSD. Pentru acest tutorial a fost utilizat Photoshop CS3.

Pasul 1

Primul pas e cel mai important si reprezinta baza efectului HDR. Din meniul principal, selecteaza Image > Adjustment > Shadow/Highlight. In fereastra care se deschide, asigura-te ca ai bifat casuta "Show More Options" pentru a vedea toate optiunile. Apoi, modifica setarile astfel:

Shadows

  • Amount: 50%
  • Tonal Width: 45%
  • Radius: 44px

Highlights

  • Amount: 67%
  • Tonal Width: 65%
  • Radius: 46px

Imaginea ar trebui sa arate in felul urmator:

Pasul 2

Daca layer-ul cu imaginea este blocat, da dublu click pe el in panoul Layers (F7 sau Window -> Layers) si apasa Ok in fereastra care se deschide. Vei observa ca numele sau se schimba in Layer 0.

Creeaza o copie a layeru-lui de baza. Pentru aceasta, da click dreapta pe numele sau din panoul Layers si selecteaza Duplicate Layer din meniul pop-up. In panou va aparea un nou layer cu numele Layer 0 copy, pentru care trebuie sa setezi modul de afisare la Color Dodge.

Aceasta confera pozei culori puternice si face ca zonele luminoase sa se transforme in alb.

Pasul urmator va remedia acest lucru prin introducerea unui nou layer de interactiune.

Pasul 3

Acum trebuie sa repeti ce ai facut la pasul 2, numai ca de data aceasta seteaza layer-ul copie ca Linear Burn. Daca vezi o zona neagra in poza, ea va trebui eliminata. Selecteaza negru pentru culoarea prim planului (Foreground Color), apoi, du-te la Select > Color range. In fereastra care se deschide bifeaza optiunea Invert si seteaza Fuzziness (gradul de neclaritate) in jurul valorii 100, apoi apasa butonul Ok.

Vei vedea cum vor fi selectate zonele inchise din imagine. Pentru a le ascunde, apasa iconita Add vector mask din panoul Layers.

In poza se gasesc cateva artifacte urate, iar pentru a le sterge da click pe masca layer-ului:

si foloseste filtrul Gaussian (Filter -> Blur -> Gaussian Blur).

Imaginea obtinuta este urmatoarea:

Pasul 4

Acest pas e unul usor si are legatura cu precedentul. Tot ce ai de facut e sa dublezi layer-ul creat la pasul 3 si sa il setezi ca Overlay. Apoi, selecteaza masca stratului si apasa Ctrl+I (invert).

Acest mod de afisare intuneca foarte mult umbrele si mareste contrastul.

Pasul 5

In continuare va trebui sa ajustezi aspectul pozei, modificand opacitatea pentru layerele Overlay si Linear Burn. In imaginea de mai jos am ales 40% pentru Overlay si 30% pentru Linear Burn.

Pasul 6

Ultimul pas consta in colorarea pozei in tonuri rosiatice. Da click pe iconita marcata cu rosu (Create new fill or adjustment layer) si selecteaza optiunea Gradient Map din meniul pop-up:

In fereastra Gradient Map, da click pe bara cu gradientul pentru a deschide Gradient Editor, apoi creeaza un gradient conform cu modelul de mai jos. Culorile utilizate sunt: #290f0e (maro inchis) , #b4361d (rosu), #ead531 (galben) si #ffffff (alb).

Apoi, seteaza opacitatea layer-ului cu gradientul la 40% si schimba-i modul de afisare la Hard Light.

Pentru a obtine un aspect HDR se pot folosi si alte ajustari. Ca exemplu, in imaginea de mai jos am aplicat Filter -> Render -> Difference Clouds pentru layerul Overlay.

Ceea ce trebuie sa retii este faptul ca toate aceste efecte pot fi ajustate in functie de poza pe care vrei sa o prelucrezi, pentru ca nu toate imaginile vor arata la fel dupa parcurgerea pasilor descrisi mai sus.

Pentru a descarca sursa PSD, acceseaza linkul Download.

Copyright © 2008-2010 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Conceput si realizat de Neokinetics Software.