3, 2, 1 ... Start
23.08.2012
Scopul acestui tutorial este de a crea o prima aplicatie Android. Pornim de la presupunerea ca exista instalat Eclipse si SDK-ul de Android.
20353 afisari 0 Rating (3 voturi) 25 min
Citeste acest tutorial si pe Smartphone Platforms

Scopul acestui tutorial este de a crea o prima aplicatie Android. Pornim de la presupunerea ca exista instalat Eclipse si SDK-ul de Android (daca nu, instructiunile se pot gasi aici).

Creare proiect nou:

Pentru inceput se lanseaza aplicatia de Eclipse. Accesati File -> New -> Android Project, alegeti un nume pentru aplicatie, selectati versiunea pe care va fi rulata aplicatia (1.5, 1.6, 2.1 sau 2.2, eu am ales sa dezvolt in 2.1), numele aplicatiei, numele pachetului, al activitatii principale si in cele din urma se trece si API level-ul corespunzator. La final, se apasa Finish, caci doar e sfarsitul.

API level - fiecarei versiuni de Android i-a fost asignata cate un API level, si anume:

Versiune API level
Android 2.3.3 10
Android 2.3 9
Android 2.2 8
Android 2.1 7
Android 2.0.1 6
Android 2.0 5
Android 1.6 4
Android 1.5 3
Android 1.1 2
Android 1.0 1

Structura unui proiect Android :

In partea stanga a ferestrei se pot observa tab-ul "Package explorer" si aplicatia nou creata.

In folderul src avem pachetul creat de noi, folderul res contine toate resursele necesare pentru realizarea design-ului aplicatiei. In folderul layout vor fi adaugate fisierele xml pentru screen-uri, in folderele drawable vor fi memorate resurse precum imagini, fisiere de configurare de stil, iar values contine un fisier xml strings.

In cadrul fisierului AndroidManifest vor fi declarate toate activitatile create si diverse permisiuni (exemplu: acces la internet, posibilitatea de a apela o persoana din contactele telefonului si multe altele).

Rulare proiect:

Click dreapta pe proiect, se selecteaza optiunile din imagine si se alege unul dintre emulatoarele create in AVD (atentie sa corespunda versiunile):

Rezultatul :

Concluzii :

Acestia sunt pasii generali care trebuiesc urmati pentru a crea cea mai simpla aplicatie Android, si anume mult prea cunoscuta "Hello, world!" sau asa cum am gasit-o in varianta romaneasca "Buna ziua, lume!!!" :)

Copyright © 2008-2010 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Conceput si realizat de Neokinetics Software.