Fotografii macro pentru incepatori
01.04.2009
Fotografierea digitala a rezolvat una dintre cele mai provocatoare probleme in captarea imaginii: cum sa faci fotografii macro fara a te ajuta de echipament specializat. Acum poti sa te asezi la nivel, poti sa te murdaresti si sa te apropii de imagine pentru a face o fotografie macro, pe cale digitala avand sanse maxime de succes.
30703 afisari 4 Rating (10 voturi) 30 min

Fotografierea digitala a rezolvat una dintre cele mai provocatoare probleme in captarea imaginii: cum sa faci fotografii macro fara a te ajuta de echipament specializat. Acum poti sa te asezi la nivel, poti sa te murdaresti si sa te apropii de imagine pentru a face o fotografie macro, pe cale digitala avand sanse maxime de succes.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea 1
Fotografie realizata de ~jjjhon~

Stiu ca nu sunt singurul care crede ca fotografierea macro este o activitate captivanta: sa ai posibilitatea sa ajungi foarte aproape de imagine si sa captezi ceea ce nu este vizibil cu ochiul liber este o optiune atractiva. Nu este nimic mai satisfacator decat sa faci, cu ajutorul fotografierii macro, un print imens cu o insecta sau orice obiect minuscul care pare atat de mic pentru ochiul liber.

Pentru a fotografia macro - in afara faptului ca iti trebuie o camera SLR - iti mai trebuie cateva elemente suplimentare care sa te ajute sa faci fotografii foarte marite pentru obiecte extrem de mici. Ai putea incepe prin plasarea unor lentile de dioptrii peste cele standard; asta ar aduce un plus de amplificare; ai putea, de asemenea, sa instalezi tuburi de extensie intre lentilele normale si camera; ai putea sa achizitionezi un set de lentile macro si sa le plasezi intre lentile si camera; in final ai putea sa investesti intr-un obiectiv scump - superb din punct de vedere optic - cu lentile macro care au fost create pentru fotografierea macro; o alta optiune este sa fixezi un inel reversibil care sa iti permita sa potrivesti lentilele inapoi; asta ar imbunatati rezolutia de apropiere a lentilelor si ti-ar permite sa te apropii mult mai mult de imagine.

Cu o camera digitala - compacta sau DSLR - vei ramane surprins de cat de usor este sa captezi imagini foarte, foarte mari pentru obiecte mici, chiar daca esti incepator.

De fapt, poti sa faci fotografiile macro cat de simple sau cat de complexe doresti: chiar si cu un buget limitat poti achizitiona o camera digitala, cu ajutorul careia sa poti fotografia lumea minuscula din fata ta. Bineinteles, o camera digitala mai scumpa iti ofera mult mai multe posibilitati, deoarece ii poti atasa lentile de zoom.

Ca alternativa, poti utiliza o camera DSLR; vei fi surprins de cat de puternica se dovedeste a fi o astfel de camera.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea 1
Fotografie realizata de macropoulus

Ce este o fotografie macro?

Mai intai voi da o explicatie pentru cei care nu sunt foarte experimentati in ceea ce priveste istoria fotografierii si tehnicile ei de baza: termenul macro era in trecut folosit ca referinta la fotografierea unei insecte sau a unui obiect foarte mic, a carui dimensiune pe film (24x36 mm) varia intre 1:10 si 1:1 din marimea obiectului real. Cu alte cuvinte, o furnica era mai mare pe film decat in realitate.

La momentul actual, un senzor CCD sau CMOS poate avea aproximativ 3 sau 4 mm, deci definitia veche nu se mai potriveste. In schimb, regulile necesare obtinerii unei fotografii macro reusite sunt inca valabile.

In fotografiile obisnuite, aparatul capteaza o imagine prin ajustarea distantei dintre lentila si senzor, pentru a obtine o focalizare cat mai buna. Pentru subiecte indepartate, cum ar fi peisajele, distanta lentila-senzor este minima; pentru obiecte mai apropiate, cum ar fi oamenii, distanta lentila-senzor este marita.

In fotografia macro, o imagine precisa a unui obiect mic presupune ca lentila se afla chiar mai departe. Din cate stiu eu, la majoritatea camerelor digitale sau DSLR, poti selecta modul macro. La unele camere, poti selecta modul macro dintr-o comanda externa, in timp ce la altele trebuie sa accesezi meniul viewfinder.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea 1
Fotografie realizata de macropoulus

Sfaturi pentru incepatori

Daca activezi modul macro la o camera digitala, sistemul va ajusta lentilele, rearanjandu-le intr-o ordine care se potriveste cel mai bine cu focalizarea. Este surprinzator, pana si lentilele camerelor simple au o multime de elemente pe care le poti modifica.

Din pacate, activand modul macro, la majoritatea camerelor pierzi controlul aperturii (f-stop) si vitezei de fotografiere (shutter).

De ce este acest lucru atat de important?

Cea mai buna fotografie macro - in ceea ce priveste camera - iti cere sa folosesti cea mai mica apertura a lentilelor pentru a optimiza precizia imaginii si profunzimea terenului. Daca folosesti o apertura mica, ai nevoie de mai multa lumina, deci trebuie sa maresti timpul de expunere pentru a obtine o fotografie reusita.

Deci nu poti reduce apertura lentilelor la o valoare prea mica, la setari mai favorabile; nici nu poti micsora viteza de fotografiere pentru a permite reducerea aperturii.

Cu camerele DSLR, fotografierea macro este putin diferita. Selecteaza modul macro si vei activa un sir de evenimente: avand orice lentile fixate pe camera, activarea modului macro va comanda lentilelor sa isi reduca la minimum apertura, extinzand adancimea campului vizual si dandu-ti posibilitatea sa te apropii de subiect.

Fotografierea macro cu ajutorul unei camere digitale este usoara, dar trebuie sa detii putin controlul si trebuie sa intelegi ca cererile unui amator in ceea ce priveste rezolutia si culorile sunt mai putin exigente decat cele ale unor profesionisti.

Profesionistii ar folosi lentile speciale pentru modul macro ale unei camere DSLR. Acest tip de lentile sunt scumpe, pentru ca ele sunt optimizate pentru a fotografia mai aproape decat distantele normale. Cu lentilele macro sunt putine sanse sa intampini probleme precum distorsionarea optica; multe alte lentile macro compenseaza cu expunerea aditionala necesara atunci cand lentilele sunt limitate la distantele folosite in fotografiile obisnuite.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea 1
Fotografie realizata de ecstaticist

Principalul tau scop in fotografierea macro ar trebui sa fie obtinerea unei fotografii precise a micului subiect, focalizandu-te in acelasi timp si pe ceea ce il inconjoara.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea a II-a
Fotografie realizata de ecstaticist

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este ca subiectul trebuie sa stea nemiscat si camera trebuie sa fie blocata.

Pentru fotografiile macro iti trebuie o camera si un subiect nemiscat, o apertura si o viteza de fotografiere mica. In acest caz, vei avea nevoie de mai multa lumina pentru a compensa cu viteza mica de fotografiere.

Pastreaza distanta

In fotografierea macro, distanta potrivita dintre camera si fotografie este destul de mare. Daca vei pozitiona camera foarte aproape de subiect este posibil sa il acoperi cu umbra acesteia sau il poti distorsiona.

Daca utilizezi modul macro al unei camere DSLR pentru a obtine o detaliere foarte mare a subiectului tau, cel mai probabil vei modifica setarile lentilelor la unghiul cel mai mare sau cea mai mica distanta focala. In acest caz, apare posibilitatea distorsionarii optice.

Lentilele macro pentru DSLR sunt utile mai ales pentru distantele focale lungi: lentilele cel mai des intalnite sunt cele de 10 mm, care sunt ideale in aceste conditii.

Canon si alte firme produc lentile macro ce pot fi fixate. Ideea este urmatoarea: daca trebuie sa tii camera in mana in timp ce incerci sa captezi imagini cu un gandac, lentilele stabile pot substitui lipsa unui trepied.

Adevarul este ca trebuie sa tii cont de multi factori: camera instabila, focalizare instabila si subiect miscator.

Cea mai buna abordare este sa tii camera nemiscata.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea a II-a
Fotografie realizata de macropoulus

Sunt cateva camere care ofera posibilitatea de ajustare a lentilelor si a shutter speed in modul macro.

Canon PowerShot S5 IS are un zoom optic de 12x si 8 milioane de pixeli pentru captarea imaginii. In plus, spre deosebire de alte camere digitale, modul macro este controlat cu ajutorul unui buton plasat langa lentile. Astfel, poti modifica apertura si viteza de fotografiere, activand in acelasi timp modul macro. Atunci cand camera este aproape de subiect, poti reduce apertura la o valoare minima pentru a obtine adancimea maxima a campului vizual.

Un alt model de camera util pentru modul macro este Canon PowerShot SX100IS. Este setat foarte bine pentru modul macro: poti seta modul macro si prioritatea pentru apertura, permitand selectarea unei aperturi mici pentru adancime. Acest model de camera are un zoom de 10x si 8.0 megapixeli.

O alta camera potrivita pentru fotografierea macro este Olympus SP-5500UZ. In afara de un zoom optic extraordinar de 18 x, are si 7.1 megapixeli pe CCD. Atunci cand selectezi modul macro, poti folosi si zoom pentru a te indeparta, obtinand in continuare fotografii detaliate.

Cu toate ca este putin diferita de celelalte, Ricoh Caplio R6 te ajuta sa adaugi luminozitate subiectelor, ceea ce este destul de dificil de realizat in modul macro. Functia Auto Soft Flash a camerei Ricoh diminueaza lumina provenita de la blitzul camerei. Aceasta te va ajuta sa nu sperii subiectul atunci cand te apropii prea mult pentru a-l fotografia.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea a II-a
Fotografie realizata de macropoulus

Vizualizarea

Atunci cand fotografiezi in mod macro cu o camera digitala, utilizeaza intotdeauna un ecran LCD pentru vizualizare. Daca vei folosi obiectivul, vei constata ca ceea ce iti afiseaza nu corespunde cu ceea ce va fotografia camera.

Distorsionarea

Camerele digitale compacte sunt un compormis intre pret si calitate. La cele mai ieftine vei intalni probabil distorsionare sferica. Incearca sa fotografiezi un obiect patrat si vei intelege la ce ma refer. Solutia este sa folosesti filtrul Spherize din Photoshop pentru a aduce imaginea afectata la forma initiala.

Adancimea campului vizual

Aceasta este probabil sarcina cea mai grea in fotografierea macro. Atunci cand focalizezi, adancimea campului include planul pe care il fotografiezi, dar si ceea ce este inainte si dupa el. Jumatatea din aria cea mai precisa va fi fata planului si cealalta jumatate va fi in spatele lui.

Adancimea campului variaza in functie de apertura lentilelor, lungimea focala si distanta camerei fata de subiect. Utilizarea adecvata a acestuia te va ajuta sa obtii o focalizare clara a subiectului si o focalizare fina asupra fundalului: un astfel de efect contribuie la evidentierea subiectului.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea a II-a
Fotografie realizata de jerryhsu2k

Fara confunzii

Ai grija sa pozitionezi subiectul pe un fundal potrivit, fara miscari sau culori care sa bruieze; fundaluri inchise pentru subiecte deschise la culoare si vice versa.

Lumina

Probabil ai setat camera la doar cativa centrimetri de subiect. La o distanta apropiata blitzul este inutil - ar supraexpune fotografia. Daca faci fotografia intr-un cadru controlat, poti adauga mici reflectoare in jurul subiectului. Dar, in majoritatea cazurilor, vei avea la dispozitie doar lumina din mediul inconjurator.

Poti obtine lumina optima pentru fotografierea macro daca intinzi o panza de material translucid deasupra subiectului. Astfel, poti sa fotografiezi la lumina soarelui, subiectul fiind iluminat de lumina filtrata care trece prin panza.

Pierderea luminii

Daca lucrezi cu o camera DSLR, ai putea utiliza tuburi de extensie, dar vei intampina o problema. Cu cat lentila este mai indepartata de senzorul de imagine, cu atat se va pierde mai multa lumina, deci vei fi nevoit sa folosesti o apertura mai mare.

Focalizarea

In fotografierea macro, posibilitatea de a modifica focalizarea este un avantaj - mai ales atunci cand vrei sa ai control asupra unei parti a subiectului. Daca ai o camera care are focalizare manuala, foloseste-o si concentreaza-te asupra punctului de interes pe care il prezinta subiectul.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea a II-a
Fotografie realizata de Matthew Fang
Copyright © 2008-2010 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Conceput si realizat de Neokinetics Software.