Sfaturi pentru fotografia de nunta
11.01.2010
Un fotograf de nunta trebuie sa aiba in minte urmatoarea problema: Nu poti fotografia acel moment mai tarziu. Trebuie sa simti momentul si sa-ti iasa fotografia din prima. Cu alte cuvinte daca ai ratat ceva te-ai ars. De aceea este foarte esential sa stii anumite trucuri pe care le folosesc fotografii profesionisti.
26600 afisari 18 Rating (6 voturi) 30 min

Un fotograf de nunta trebuie sa aiba in minte urmatoarea problema: Nu poti fotografia acel moment mai tarziu. Trebuie sa simti momentul si sa-ti iasa fotografia din prima. Cu alte cuvinte daca ai ratat ceva te-ai ars. De aceea este foarte esential sa stii anumite trucuri pe care le folosesc fotografii profesionisti.

Daca simti ca nu esti pregatit sa te apuci de fotografii de nunta si chiar sa fii platit pentru asa ceva te sfatuiesc sa faci urmatorul experiment. In momentul cand vezi o nunta ia-ti camera si du-te si fotografiaza. Este esential sa ceri acordul insurateilor inainte de a fotografia, spunand ca serviciul tau este gratuit si ca se vor alege cu doua seturi de fotografii in loc de unul... ceea ce le va surade.

Ok. Acum te-am plasat la o nunta ... sa vedem cateva trucuri pe care le poti folosi cand fotografiezi in locuri intunecate... Desi folosesti un trepied in majoritatea timpului sunt cazuri in care trebuie sa te misti rapid si un trepied te-ar incomoda. Si cum facem sa avem fotografii bune in timpul ceremoniei din biserica?

Fotografie in timpul ceremoniei din biserica

Sunt doua posibilitati: (1) marim ISO la camera peste 400 ceea ce ne v-a permite sa fotografiem tinand camera in mana fara a rezulta fotografii in ceata si (2) fotografierea cu lentile mai rapide (lentile cu f-stop-uri mari f/1.4, f/2.8 sau f/3.5) ce v-a permite intrarea luminii mai mult.

Am stabilit ce ISO folosim ... acum trebuie sa vedem ce facem cu blitz-ul pentru ca daca folositi blitz-ul intr-o incapere in cele mai multe cazuri o sa obtineti umbre tari si si o lumina ciudata. Tot ce trebuie sa faceti este sa acoperiti blitz-ul cu un difuzor de lumina.

Fotografie cu blitz acoperit cu un difuzor de lumina

De exemplu LumiQuest Softbox LQ-925D produce umbre considerabil mai moi si se potriveste pe majoritatea blitz-urilor conventionale (Nikon, Canon, Sunpak, Vivitar etc). Aceste difuzoare de lumina pot fi folosite pentru blitz-urile externe dar sunt modele si pentru blitz-uri interne, Lumiquest LQ-051D.

Difuzor de lumina pentru blitz intern

Difuzor de lumina pentru blitz extern

Avantajul folosirii unui blitz extern este foarte mare. Poti schimba unghiul si directia blitz-ului astfel incat lumina sa fie reflectata din tavan (bounce light), asta daca tavanul este alb si nu are peste 15 inaltime sau poti orienta blitz-ul peste umarul persoanei pe care doriti sa o fotografiti obtinand o conturare a persoanei.

Blitz extern

Va recomand sa folositi blitz-ul si afara. Chiar daca este soare si nu prea aveti nevoie de blitz este bine sa il folositi totusi, doar pentru a inlatura umbrele de pe fetele persoanelor. Orientati blitz-ul la 45 de grade si folositi un reflector de exemplu Midibouncer de la LumiQuest.

Fotografie in exterior cu blitz

Un fotograf face in medie circa 750 de fotografii pe nunta ceea ce inseamna ca avem nevoie de mult spatiu ...

Carduri de memorie pentru aparatele de fotografiat

Fie ca folosesti CF-uri sau SDHC-uri sau XD-uri intotdeauna trebuie sa ai carduri de back-up la tine. Este esental ca in momentul in care cardul vostru este plin sa-l puteti inlocui cu unul gol. Un sfat util: Tine-ti aproape de voi cardurile de backup pentru a putea inlocui cardul in mai putin de 10 secunde pentru a nu rata nimic.

Fotografie de nunta

Fotografie de nunta

Este foarte esential sa fotografiem pe toata lumea. Dar cum putem face acest lucru in toata nebunia de acolo. Pozele de grup sunt cele mai dificile... pentru ca mereu se va gasi un unchi sau o matusa care e la baie sau merge mai greu sau care o da pe ulei de la prima ora... de aceea inainte de a incepe fiasco de la sala aduna-i pe toti intr-un loc apoi cheama mirii si fotografiaza-i intai pe ei singuri, pentru ca e foarte dificil sa-i mai prinzi relaxati (toata lumea stie ca la sala apar probleme 100%, ori nu sunt destule locuri ori mancarea nu vine la timp etc) iar nervii mirilor cresc ... deci ... o fotografie ratata...

Fotografie cu mirii

Dupa ce ai terminat de fotografiat cuplul fericit pozitioneaza-i in mijlocul grupului apoi fotografiaza. Este esential ca tot grupul sa fie focalizat de aceea va sfatuiesc sa folositi f/11 pentru o adancime rezonabila. Dar pe cine focalizam? Daca aveti un grup pe mai multe randuri focalizati pe ochii persoanelor din primul rand. Daca totusi nu sunteti multumit de cum a iesit ... folositi modul de rafala (burst).

O alta problema este atunci cand in grup sunt persoane care apar cu ochii inchisi ... de aceea o sa va spun regula celor 3 secunde. Spune-i persoanelor sa numere pana la 3 apoi sa deschida ochii ... Deci 3 ... 2 ... 1 ... apoi fotografiaza dupa inca o secunda... o sa vezi ca face minuni.

Fotografie de grup

Dupa ce ai fotografiat pe toata lumea e timpul sa fii creativ. Uite o lista cu ce mai poti fotografia:

• Papucii miresei,

Fotografie cu papucii miresei

• Tortul

Fotografie cu tortul

• Rochia miresei atarnate pe umeras,

• Lantisorul miresei, inelul ei

Fotografie cu inelul miresei

• Invitatiile la nunta,

• Paharele cu champagne

• Cardurile cu numele invitatilor,

• Masa

Fotografie cu feluri de mancare

• Inelele,

Fotografie cu verighetele

• Buchetul de flori,

Fotografie cu buchetul de flori

• Detaliile de pe rochia miresei, mireasa in momente diferite

Fotografie cu mireasa in anumite momente

• Primul sarut ca sot si sotie,

• Primul dans,

Fotografie cu primul dans

Daca se poate sa faci backup la carduri ar fi splendid. De aceea iti recomand sa iei dupa tine un laptop sau un HDD portabil. Ca modele va recomand Epson P4000, Epson P5000 sau JOBO GigaOne.

HDD portabil

HDD portabil

Foto: I Adyna, Vlad Ciubotariu, Sxc.hu, F64.ro

Copyright © 2008-2010 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Conceput si realizat de Neokinetics Software.