Retusarea fotografiilor in GIMP - Tutorial video
15.10.2009
In zilele noastre, toate publicatiile mondene retuseaza fotografiile pentru a reda o falsa perfectiune, ceea ce face ca acest proces sa fie un subiect controversat. In acest tutorial vei putea citi despre cum poti indeparta micile defecte dintr-o fotografie.
15320 afisari 2 Rating (7 voturi) 30 min

Retusarea fotografiilor nu este ceva nou, ea dateaza de la aparitia primele tablouri portret. In zilele noastre, toate publicatiile mondene retuseaza fotografiile pentru a reda o falsa perfectiune, ceea ce face ca acest proces sa fie un subiect controversat. Pentru mai multe exemple pe aceasta tema poti citi articolul Real sau pacaleala pe fata de pe blogul meu.

Mai jos poti urmari versiunea video a acestui tutorial.Urmareste acest tutorial si pe YouTube

Sa vedem ce insemna verbul a retusa.

RETUSA; vb. I. tr. 1. A face unele indreptari, unele infrumusetari (la o fotografie, la o piesa tehnica, etc.). 2. (Fig.) A corecta, a modifica, a indrepta. (dexonline.ro)

Dupa cum spune si definitia, trebuie sa indreptam o fotografie, sa o facem mai frumoasa. Inainte de a incepe, vom analiza putin fotografia.

Pasul 1

Inainte de a incepe editarea in sine, deschide fotografia si insereaza un layer nou in documentul tau. Utilizand o pensula mica, traseaza imperfectiunile si noteaza ce anume vrei sa retusezi. In final, vei obtine o fotografie plina de cerculete si de liniute, exact ca in imaginea de mai jos.

Iata cateva informatii utile:

1. Cand inspectezi o fotografie, mareste cat mai mult zona pe care vrei sa o corectezi. In acest mod, toate imperfectiunile se vad mai mari.

2. Cauta semne evidente cum ar fi:

  • semne de buna purtare, cum le spune mama;

  • riduri, cosuri pe fata, sprancene nearanjate, cearcane;

  • cosuri pe picioare, pete pe piele;

  • alunite;

  • diferente de culoare ale pielii.

Pasul 2

E timpul sa incepem lucrul. In bara cu instrumente, selecteaza Healing Tool (H).


Pasul 3

Healing tool functioneaza pe acelasi principiu ca si Clone Tool , cu diferenta ca integreaza mai bine pixelii clonati.


Pentru a avea un rezultat cat mai bun, selecteaza sursa de clonare aproape de locul care trebuie reparat.


Pasul 4

In cazul de fata avem de reparat un semn mai mare, de aceea trebuie sa crestem marimea pensulei pentru a acoperi o arie mai mare.

Dupa ce am terminat de retusat (riduri, ochi, pete, cosuri, etc ) cu instrumentul Heal, e timpul sa ne ocupam de diferenta de tonalitate a pielii.


Pasul 5

In panoul cu layere, selecteaza layerul Background, apoi apasa butonul de multiplicare a layerului evidentiat in imaginea de mai jos.


Pasul 6

Da click pe copia facuta la pasul anterior, apoi mergi la Colors > Levels...


Pasul 7

Muta sliderul negru (reprezentand zona intunecata a fotografiei) pana cand obtii tonalitatea dorita a pielii, apoi apasa butonul OK pentru confirmare.


Pasul 8

Da click dreapta pe copia Background-ului si adauga-i o masca accesand optiunea Add Layer Mask... din meniul pop-up.


Pasul 9

Selecteaza Black (Full transparancy), apoi apasa Add. Aceasta optiune va face seta transparenta layerului la 100%.


Pasul 10

Din bara cu instrumente, selecteaza Brush, apoi alege o pensula soft cu o marime mai mare.


Pasul 11

Deseneaza in masca cu alb pentru a scoate in evidenta layerul modificat la pasul 6. (Alb - transparenta 0%, Gri - transparenta 50%, Negru - transparenta 100%). Deoarece desenam cu alb si schimbam nivelul de transparenta in zona pictata de la 100% la 0%, picioarele vor incepe sa se inchida la culoare.


Pasul 12

Dupa ce ai terminat, e timpul sa salvezi imaginea. Din pacate GIMP nu retine si layerele, deci daca ai salvat nu vei putea reveni pentru a modifica un layer. Daca mergi la File > Save ..., vei fi intampinat de o fereastra care te atentioneaza ca formatul JPEG nu suporta layere, apoi apasa pe Export.

Iata rezultatul:


Acest tutorial a fost scris pentru GIMP dar aceleasi metode si sfaturi sunt valabile si pentru editarea in Photoshop.

Copyright © 2008-2010 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Conceput si realizat de Neokinetics Software.