II. Realizarea graficelor - Metode si exemple
29.12.2008
In acest tutorial poti citi despre diferitele modalitati de realizare a graficelor in Matlab.
13163 afisari 1 Rating (3 voturi) 20 min

Graficul a doua variabile cu Plotting Tools

Sa presupunem ca vrei sa trasezi graficul functiei y = x^3 (x la puterea a 3-a), x luand valori in intervalul [-1,1]. Primul pas consta in generarea datelor pentru grafic. O functie de genul acesta poate fi usor evaluata pentru ca software-ul MATLAB poate efectua operatii aritmetice pentru toate valorile unei variabile. De exemplu, functia urmatoare creaza o variabila x care ia valori cuprinse intre -1 si 1, cu pasul de 0.1 (poti folosi si functia linspace pentru a genera valorile pentru x). Cea de-a doua functie calculeaza x la puterea a treia pentru fiecare valoare in parte si stocheaza aceste valori in y:

x = -1:.1:1; % defineste intervalul pentru x
y = x.^3; % ridica fiecare element din x la puterea a treia

Acum ca ai generat valorile pentru x si y, poti trece la pasul urmator, si anume trasarea graficului. Pentru a activa tool-urile necesare, tasteaza instructiunea plottools in linia de comanda, iar Matlab va afisa o fereastra asemanatoare cu cea de mai jos.


N.B.

Cand activezi optiunea plottools, setul de tool-uri pe care il vezi, precum si pozitiile lor relative depind de modul in care au fost configurate ultima data cand le-ai folosit. De asemenea, uneori, cand deschizi sau inchizi figuri avand tool-urile plotting atasate, marimea sau proportiile diferitelor componente se pot schimba si e posibil sa fie nevoie sa rearanjezi unul sau mai multe panouri.

Variatia y in functie de x poate fi afisata ca o linie simpla. In figura de mai jos, x reprezinta variabila independenta si y variabila dependenta. Pentru a obtine diagrama corespunzatoare, selecteaza ambele variabile (click pentru a selecta, apoi Shift+click pentru a selecta din nou) si apoi da click dreapta pentru a deschide meniul context.


Apoi, selecteaza optiunea plot(x,y) din meniu, iar graficul va fi desenat pe ecran. Patratele negre indica faptul ca linia e selectata si ca ii poti edita proprietatile cu Property Editor.

Modificarea aspectului liniilor si marker-elor

In continuare, vei modifica proprietatile liniei astfel incat graficul sa afiseze doar punctele cu ajutorul carora a fost trasat. Foloseste panoul Property Editor pentru a seta urmatoarele proprietati:

 • "no line" in loc de "line"
 • Marker-ul in cerc
 • Marimea marker-ului ca 4.0
 • Culoarea marker-ului (marker fill) ca rosu

Adaugarea mai multor valori in diagrama

Unui grafic i se pot adauga mai multe date fie prin definirea unor variabile noi, fie folosind o expresie MATLAB pentru a genera valori. Cea de-a doua abordare te ajuta sa variezi datele care au fost deja introduse in grafic. Pentru a adauga valori graficului, selecteaza axele din Plot Browser si da click pe Add Data. Cand folosesti anumite functii plotting, valorile noi sunt intotdeauna adaugate in graficul existent, in loc sa-l inlocuiasca, asa cum s-ar fi intamplat daca ai fi executat comenzi repetate de tip plotting. Asadar, tool-urile plotting sunt intr-un stadiu de asteptare. Pentru a adauga date folosind Plot Browser trebuie sa:

 • Dai click pe Edit Plot;

 • Selectezi axele pe care vrei sa adaugi date;
 • Dai click pe optiunea Add Data din Plot Browser si se va deschide casuta Add Data to Axes;
 • Selectezi o modalitate de desenare din lista Plot Type;
 • Selectezi o variabila sau sa tastezi o expresie pentru X Data Source;
 • Selectezi o variabila sau sa tastezi o expresie pentru Y Data Source;
 • Dai click pe OK, iar axelor de coordonate le va fi adaugata diagrama datelor pe care le-ai specificat.

Figura precedenta iti arata cum sa folosesti casuta Add Data to Axes pentru a crea un grafic de tip linie pentru expresia y = x^4, care este desenat deasupra celui existent, y = x^3. Figura care rezulta este deschisa avand atasat panoul Plot Browser, dupa cum se arata in imaginea urmatoare:


Schimbarea tipului de grafic

Tool-urile plotting iti permit sa vizualizezi cu usurinta datele prin intermediul unei varietati de moduri de desenare. In imaginea de mai jos poti vedea aceleasi date de mai sus, transformate in diagrame de tipul linii verticale. Pentru a schimba modul de reprezentare, trebuie sa:

 • Selectezi ambele serii din Plot Browser sau cu Shift+click;
 • Selectezi linii punctate din meniul Line in Property Inspector si tipul de linie al ambelor serii se va schimba;
 • Selectezi optiunea Stem din meniul Plot Type

Modificarea sursei de date a graficului

Matlab iti ofera optiunea de a uni valorile din grafic cu variabilele din spatiul de lucru. Graficul poate fi redesenat pentru a folosi noile date dupa schimbarea valorilor continute in variabile, fara a trebui sa creezi unul nou. (vezi si functia refresh)

 • Defineste 50 de puncte intre -3 pi si 3 pi si calculeaza-le sinusul si cosinul:
 • x = linspace(-3*pi,3*pi,50);
  ys = sin(x);
  yc = cos(x);

 • Creeaza o diagrama ys = sin(x) utilizand tool-urile plotting :
 • figure
  plottools

 • In meniul Figure Palette da click alternativ pentru a selecta x si ys din panoul Variable.
 • Da click dreapta pe fiecare variabila selectata si alege plot(x, ys) din meniul context, dupa cum se arata in imaginea urmatoare:

Poti folosi Property Editor pentru a modifica datele afisate de acest grafic astfel:

 • Selecteaza linia ys vs x din Plot Browser sau dand click pe ea
 • In Property Editor, selecteaza yc din meniul Y Data Source
 • Da click pe butonul Refresh Data si figura va fi actualizata pentru a afisa graficul yc in functie de x.


Generarea de valori noi pentru Data Source

Valorile numerice care compun un grafic sunt copii ale variabilelor XData si YData ale obiectului de tip plot. De aceea, pe langa faptul ca poti sa alegi noi surse de date, poti sa aloci noi valori variabilelor din spatiul de lucru in Command Window; da click pe Refresh Data pentru a actualiza un grafic, folosind noile date.

x = linspace(-pi,pi,50); % Defineste 50 puncte intre -π si π
y = sin(x);
area(x,y) % Deseneaza functia y in functie de x ca diagrama de suprafata

Acum recalculeaza y-ul in linia de comanda:

y = cos(x)

Selecteaza linia albastra din diagrama. Alege, x ca X Data Source, y ca Y Data Source si da click pe Refresh Data. Variabilele XData si YData din grafic sunt inlocuite, iar acesta va arata astfel:

Copyright © 2008-2010 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Conceput si realizat de Neokinetics Software.