Realizarea si editarea graficelor in Excel
15.01.2009
In acest tutorial vei invata cum sa creezi un grafic folosind datele dintr-o foaie de calcul.
77746 afisari 1 Rating (7 voturi) 30 min

Sortarea datelor intr-un grafic din Excel

In prima parte a acestui tutorial vei invata cum sa creezi un grafic folosind datele dintr-o foaie de calcul. Vei invata si cum sa sortezi datele, deoarece sortarea si graficele nu reprezinta acelasi lucru: poti sorta datele fara sa le incluzi intr-un grafic si poti construi un grafic fara a avea date sortate. Sortarea datelor este folositoare si pentru ca le vei folosi in graficul tau, vom aborda si acest subiect.

Primul pas este crearea unei foi de calcul cu acelasi date ca in figura de mai jos:

Foaia de calcul de mai sus prezinta datele de audienta de la BBC 1 si ITV, cele pentru ITV fiind deja sortate. In continuare te vei ocupa de cele de la BBC 1.

Sortarea datelor

Dupa ce vei sorta valorile descrescator, programul cu cea mai mare audienta va fi primul si cel cu audienta cea mai scazuta va fi ultimul.

Inainte de a incepe, trebuie sa alegi datele pe care vrei sa le sortezi: in cazul de fata, trebuie sa selectezi programele de la BBC 1 ca in imaginea de mai jos.

Pentru a ordona datele, trebuie sa faci urmatoarele:

 • din bara de meniu Excel, selecteaza optiunea Data
 • apoi din meniul drop down selecteaza Sort
 • apare o fereastra de dialog.

Aici, in campul Sort By (Sorteaza dupa) apare Column A (Coloana A) , iar in dreptul acesteia butoanele de Ascending (in ordine crescatoare) si Descending (in ordine descrescatoare).

 • click pe butonul Descending pentru a selecta aceasta optiune
 • in campul care contine Column A trebuie sa faci click pe sageata
 • din lista care se afiseaza alege optiunea Millions

Daca dai click pe OK, lista va fi sortata.

Dupa cum ai putut observa, in fereastra de dialog exista si o sectiune Then By, care desemneaza cel de-al doilea criteriu de ordonare. Presupunand ca in setul de date exista doua entitati cu aceleasi valori (in acest caz doua emisiuni cu acelasi numar de telespectatori) , poti desemna urmatorul criteriu de sortare, dand click pe sageata din campul Then By. Aceasta va afisa o lista la fel ca cea aparuta pentru campul (Sort By).

Deci campul Then By trebuie folosit in cazul in care apar doua situatii identice. Apasa butonul OK dupa ce ai selectat optiunile ca in imaginea de mai jos:

Valorile pentru postul BBC 1 ar trebui sa arate astfel:

Cum sa creezi un grafic in Excel

Acum vei crea un grafic cu datele BBC 1 ordonate in etapa anterioara. Dupa ce vei termina, graficul va arata ca cel din imaginea de mai jos .

Pentru a construi graficul trebuie ca mai intai sa selectezi datele pe care acesta le va contine.

 • selecteaza lista cu emisiunile BBC 1 si ratele de audienta
 • din bara de meniu selecteaza Insert
 • in meniul drop down apasa pe Chart (grafic)

Dupa ce ai selectat Insert > Chart, vei vedea o fereastra cu titlul Chart Wizard, ca in figura de mai jos:

In wizard trebuie sa parcurgi patru pasi. Primul pas consta in alegerea tipului de diagrama pe care o vei construi. Cea prezentata in urmatoarea imagine este de tip coloana (Column). Pentru a vedea cum arata tipul de grafic ales trebuie sa dai click pe butonul Press and Hold to View Sample. Tinand apasat acest buton, vei vedea o imagine a graficului cu datele introduse.

Dupa ce eliberezi butonul Press and Hold to View Sample te vei intoarce in fereastra de selectare a tipului de grafic. Optiunea pe care o vei alege este Bar, deci trebuie sa dai click pe aceasta in lista Chart Type. In sectiunea Chart Sub Types din dreapta vor aparea mai multe tipuri de bare, dintre care vei alege prima optiune.

Graficul de tip bara

Dupa ce ai ales subtipul de grafic, trebuie sa dai click pe butonul Next pentru a ajunge la pasul 2 din Chart Wizard. Fereastra de dialog aparuta va arata ca in imaginea de mai jos:

Nu ai multe de facut la pasul 2. Poti da click pe butonul Rows pentru a observa ce se intampla, dar nu uita sa selectezi din nou optiunea Columns.

Partea importanta din pasul doi este campul Data Range. Acesta se refera la datele din foaia de calcul pe care vrei sa le incluzi in grafic. Avand in vedere ca ai selectat deja datele necesare, campul Data Range este completat. Aici poti selecta si un alt interval, insa de data aceasta vei lucra cu ceea ce ai ales anterior si vei apasa butonul Next.

Acum ai ajuns la pasul 3 si fereastra de dialog arata ca in imaginea de mai jos.

Poti observa ca apar trei campuri: Chart Title, Category (X) Axis, Value (Y) Axis, in care trebuie sa introduci urmatoarele valori:

 • Chart Title: Viewing Figures
 • Category (X) Axis: Programmes
 • Value (Y) Axis: Millions

Fereastra de dialog arata asfel:

Graficul din imagine este putin comprimat, insa ii vei formata dimensiunile selectand tab-ul Legend. Fereastra care va aparea va fi la fel ca cea din imaginea de mai jos.:

Dupa ce vei deselecta optiunea Show Legend si vei apasa pe butonul Next, vei ajunge la pasul 4, care este ultimul. Fereastra noua va arata astfel:

In acest moment trebuie sa specifici locatia in care va fi salvat graficul. Pentru a-l pune intr-o noua foaie de calcul, da click pe sageata din dreapta butonului As object in: Sheet1 si selecteaza Sheet 2. Dupa ce ai terminat, apasa butonul Finish pentru a inchide ferastra de dialog si vei fi redirectionat in Sheet 2, unde este si noul grafic.

Graficul tau ar trebui sa arate ca cel din imaginea urmatoare.

Formatarea unui grafic

Pentru a formata graficul pe care l-ai creat la pasul anterior trebuie sa faci urmatoarele:

 • click dreapta pe grafic
 • apare un meniu de tip "pop up"
 • click pe Format Chart Area
 • apare o fereastra de dialog la fel ca cea din imaginea de mai jos

Selecteaza campul Font si modifica setarile asa cum apare in imaginea prezentata mai sus: Arial, Regular, Size 8. Dupa ce ai terminat, da click pe butonul OK si vei obtine un grafic asemanator cu cel din urmatoarea imagine.

Poti observa ca au fost afisate titlurile a patru emisiuni, dar datele din dreptul lor nu le corespund. Trebuie sa muti graficul mai sus si sa il redimensionezi. Pentru a face acest lucru vei parcurge urmatoarele etape:

 • muta cursorul in zona alba a graficului
 • tinand apasat butonul din stanga al mouse-ului, trage de grafic catre coltul din stanga sus, iar graficul ar trebuie sa se mute dupa cursor
 • elibereaza butonul mouse-ului, atunci cand graficul este pozitionat aproape de marginea de sus a foii de calcul
 • in imaginea de mai jos, coltul din stanga sus al graficului este in celula B2

Redimensionarea unui grafic din Excel

Pentru a redimensiona graficul, trebuie sa faci urmatoarele:

 • muta cursorul pe patratul din mijloc al liniei de jos (daca in jurul graficului tau nu apar patrate, trebuie sa dai click pe acesta pentru a-l selecta)
 • cursorul va deveni o sageata, asa cum apare in imaginea de mai jos
 • cand cursorul capata aceeasi forma ca in imaginea de mai sus, da click pe butonul din stanga al mouse-ului, si tinandu-l apasat, trage de sageata in jos
 • elibereaza butonul mouse-ului atunci cand graficul a ajuns la randul 22
 • in acest moment, graficul ar trebui sa arate ca cel din imaginea de mai jos

Acum sunt afisate in grafic titlurile tuturor emisiunilor. Latimea graficului poate fi modificata in acelasi mod ca si inaltimea, dar trebuie sa ai grija sa nu il maresti prea mult, pentru ca unele programe vor disparea. Daca se intampla acest lucru, il poti readuce la dimensiunea anterioara selectand optiunea Undo din meniul Edit.

Pentru a ingrosa anumite titluri din grafic trebuie sa faci urmatoarele:

 • da click dreapta pe Viewing Figures
 • din meniul pop-up care apare selecteaza Format Chart Title
 • apare o alta fereastra de dialog
 • selecteaza tab-ul Font
 • din sectiunea Font style selecteaza Bold si apoi da click pe OK
 • poti observa ca titlul respectiv a fost ingrosat
 • poti proceda similar cu titlurile Programmes si Millions

Graficul ar trebui sa arate ca cel din imaginea de mai jos

Probabil ai remarcat ca programul cu audienta cea mai mare este ultimul si cel cu audienta cea mai scazuta este primul. Pentru a inversa ordinea, trebuie sa parcurgi urmatoarele etape:

 • click pe Sheet 1 pentru a reveni la datele din foaia de calcul
 • asigura-te ca datele sunt inca selectate
 • din meniul principal selecteaza Data > Sort
 • in fereastra de dialog care apare, alege optiunea Ascending in locul optiunii Descending
 • da click pe OK
 • da click pe Sheet 2 pentru a vedea noul grafic
 • in urma modificarilor, programul cu audienta cea mai mare ar trebui sa fie primul si cel cu audienta cea mai scazuta ar trebui sa fie ultimul.

Grafice de tip Pie

Urmatorul tip de grafic pe care il vei crea este cel de tip Pie. Procedura este asemanatoare, cu deosebirea ca in loc sa il creezi intr-o foaie de calcul separata, il vei introduce tot in Sheet 2. De data aceasta vei folosi datele pentru ITV.

Pentru a incepe crearea graficului trebuie sa selectezi datele pentru ITV din Sheet 1, asa cum iti arata imaginea de mai jos:

Avand datele selectate, da click pe Insert > Chart din meniul principal. O alta metoda este sa selectezi din toolbar iconul pentru Chart, care arata ca cel din imaginea de mai jos:

Daca nu poti vedea iconul din toolbar, mergi la View > Toolbars si activeaza optiunea Standard. Indiferent de metoda utilizata, se va deschide fereastra Chart Wizard.

La primul pas vei selecta tipul Pie din lista Chart Type si in partea dreapta vor aparea subtipurile acestuia. Din cele sase optiuni, alege-o pe prima.

Pentru a vedea cum va arata graficul, apasa pe butonul Press and Hold to View Sample, apoi da click pe butonul Next.

Al doilea pas consta in selectarea intervalului pentru graficul de tip Pie, dar cum ai facut deja acest lucru, nu-ti ramane decat sa dai din nou click pe butonul Next.

Al treilea pas arata astfel:

In campul Chart Title scrie titlul Viewing Figures in Millions, dupa care acceseaza tab-ul Data Labels.

In noua fereastra este selectata valoarea nula None, dar trebuie sa o schimbi cu Show value (le poti incerca si pe celelalte pentru a intelege ce face fiecare) si sa dai click pe butonul Next dupa ce ai terminat.

La pasul patru trebuie sa stabilesti locatia noului grafic. Fereastra de dialog care va aparea arata ca in imaginea de mai jos:

Asigura-te ca in aceasta fereasta este activata optiunea As object in si ca valoarea pentru aceasta este Sheet 1 (aici ar trebui sa fie foaia ta de calcul, daca este in alta foaie, da click pe sageata din dreapta si alege unde vrei sa apara).

Formatarea unui grafic de tip Pie

Dupa ce apesi pe butonul Finish, Chart Wizard se inchide si noul grafic apare in foaia de calcul.

Noul grafic va fi inconjurat de patrate negre care indica faptul ca este selectat. Da click oriunde in zona alba a graficului (coltul din stanga sus ar fi potrivit) si tinand apasat butonul mouse-lui, trage graficul in partea de jos.

Dupa ce ai mutat graficul trebuie sa il redimensionezi. Pentru a creste inaltimea graficului trebuie sa duci cursorul pe patratul din mijloc al randului de jos si sa tragi de acesta. Dupa ce ai terminat, graficul tau ar trebui sa arate ca cel din imaginea de mai jos.

Daca titlul Viewing figures in millions nu se vede in totalitate, acesta poate fi mutat. Daca apesi click pe titlu, in jurul lui apare un contur :

Tinand apasat butonul mouse-ului, trage de contur pentru a-l repozitiona.

Acestia sunt pasii necesari pentru realizarea unui grafic de tip Pie.

Pentru a-l muta intr-o foaie de calcul separata, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi:

 • asigura-te ca ai selectat graficul (in jurul lui vor aparea patratele)
 • din meniul principal selecteaza Edit > Cut
 • graficul dispare din foaia de calcul respectiva
 • da click pe o foaie de calcul goala, dintre cele afisate in partea de jos ( Sheet 3)
 • din meniul principal selecteaza Edit > Paste
 • graficul de tip Pie se afla acum in cea de-a treia foaie de calcul
Copyright © 2008-2010 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Conceput si realizat de Neokinetics Software.