Cum sa folosesti Task Manager
04.04.2009
In acest tutorial vei invata cum sa folosesti Task Manager si vei putea citi despre caracteristicile lui cele mai importante.
23213 afisari 0 Rating (6 voturi) 25 min

Task Manager este un instrument care iti permite sa monitorizezi activitatea computerului tau si te ajuta sa controlezi programele, serviciile si procesele care sunt in derulare. Poti vedea si detalii despre activitatea din retea, performanta computerului si numarul de utilizatori care sunt conectati la un anumit moment.In acest tutorial vei invata cum sa folosesti Task Manager si vei putea citi despre caracteristicile lui cele mai importante.

Cum sa pornesti Task Manager

Pentru a deschide Task Manager exista mai multe modalitati. Prima dintre ele este sa dai click dreapta pe un loc liber de pe taskbar si apoi click pe Task Manager.

Alta modalitate este sa apesi tastele Ctrl+Shift+Esc sau Ctrl+Alt+Del si apoi sa dai click pe Task Manager.

O alta optiune este sa deschizi meniul Start, sa tastezi taskmgr sau taskmgr.exe in campul de cautare, dupa care sa apesi enter.

Odata ce ai deschis-o, fereastra Task Manager ar trebui sa arate ca in imaginea de mai jos.

Dupa cum poti vedea, are o serie de meniuri si taburi cu diferite optiuni. Mai intai vei vedea ce optiuni sunt disponibile in fiecare tab si apoi vei putea citi despre actiunile ce pot fi executate in fiecare meniu.

Problema posibila: daca fereastra Task Manager nu are niciun meniu si niciun tab, asa cum apare in imaginea de mai jos, inseamna ca functioneaza in modul tiny footprint.

Pentru a aduce fereastra Task Manager la aspectul normal, da dublu click pe zona gri.

Applications

In tabul Applications poti forta o aplicatie care nu functioneaza corespunzator sa se inchida, selectand-o si dand click pe butonul End Task. Trebuie sa fii atent cand inchizi o aplicatie prin aceasta metoda pentru ca risti sa pierzi date importante care nu au fost salvate. End Task ar trebui sa fie folosit doar atunci cand o aplicatie nu mai raspunde. Cand se intampla acest lucru, Task Manager afiseaza mesajul "Not Responding" in coloana Status.

Pentru a vedea ce proces foloseste o aplicatie, da click pe aplicatia dorita si selecteaza "Go To Process" din meniul context . Acesta optiune te va trimite direct in tabul Processes, unde poti vedea toate procesele asociate aplicatiei respective.

Daca dai dublu click pe aplicatie vei vedea cateva optiuni, inclusiv "Switch To" si "Bring To Front". Alegand "Switch To" vei face ca acea aplicatie sa fie cea activa, in locul celei curente si va fi adusa in fata, pe Desktop. De asemenea, daca alegi "Bring to Front" aplicatia va fi adusa in fata, pe Desktop. Aceasta optiune nu va merge daca exista o aplicatie care este setata ca "Always On top".

Un alt lucru important din tabul Applications este New Task, ce poate fi deschis si din meniul principal, din File. Acesta este asemanator cu butonul Run din Start Menu si poate fi folosit pentru a deschide o aplicatie noua.

Processes

Acest tab iti ofera informatii despre procesele care sunt in derulare pe computerul tau. Daca vrei sa stii mai multe despre un anumit proces, selecteaza-l, da click dreapta pe el si alege optiunea Properties.

Daca vrei sa stii locatia exacta in care un anumit proces poate fi localizat pe hard disk, selecteaza-l, da click dreapta pe el si alege optiunea Open File Location.

Task Manager va deschide o fereastra Windows Explorer care arata fisierul din care ruleaza procesul respectiv.

Cateodata un proces poate fi parintele altor procese, cunoscute sub numele de procese copil. Aceasta relatie ierarhica intre procese este asemanatoare cu o familie de arbori. Daca vrei sa inchizi un proces parinte impreuna cu procesele copii, poti folosi optiunea End Process Tree. Pentru a inchide un proces arbore, da click dreapta pe acel proces si selecteaza End Process Tree din meniul context. Inainte de a folosi aceasta optiune analizeaza procesele, deoarece este posibil sa inchizi unul pe care inca il doreai activ.

O alta optiune folositoare din tabul Processes este posibilitatea de a seta prioritatea unui proces, adica sa alegi procesul care va beneficia de mai multa atentie din partea sistemului de operare. Cu cat primeste mai multa atentie un proces, cu atat mai repede va fi ascultat de Windows Vista. Cu toate acestea, daca un proces primeste prea multa atentie, celelalte nu vor fi luate in considerare, deci trebuie sa fii atent. Pentru a schimba prioritatea unui proces, da click dreapta pe acesta, mergi la optiunea "Set Priority" si selecteaza una dintre optiunile disponibile.

Una dintre cele mai puternice trasaturi, desi destul de rar utilizata, este "Processor Afinity". Aceasta este o optiune utila in cazul in care ai un sistem multiprocesor. Daca da, poti face cateva procese sa functioneze pe un procesor, altele pe al doilea, pe al treilea, etc. In unele cazuri, aceasta optiune va face computerul sa mearga mai eficient. Daca vrei sa setezi afinitatea proceselor, incearca sa imparti si munca facuta de el. Pentru a folosi aceasta optiune, da click dreapta pe un proces si selecteaza "Set Affinity". Se va deschide o noua fereastra de unde poti alege pe care procesor vrei sa se deruleze procesele. Daca nu doresti sa lucrezi cu aceasta optiune ar trebui sa o lasi asa cum apare. Totusi, schimbarile pe care le-ai facut nu vor fi permanente. Acestea vor reveni la normal atunci cand aplicatia va fi inchisa sau cand computerul va fi restartat.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre procesele care sunt in derulare, poti adauga mai multe coloane. Aproape fiecare tab are mai multe coloane pe care ai posibilitatea sa le folosesti. Pentru a vizualiza alte coloane, da click pe meniul View si selecteaza "Set Columns". Dupa ce ai ales coloanele pe care doresti sa le vezi, da click pe ok si le vei putea vizualiza in tabul Processes.

Daca vrei sa aranjezi coloanele intr-o anumita ordine trebuie doar sa dai click, sa tii apasat si sa tragi numele tabului in locul in care doresti.

Pentru a vedea serviciile ce ruleaza in spatele unui anumit proces, da click dreapta pe acesta si selecteaza optiunea "Go to Service(s)". Daca procesul are un singur serviciu care este executat, vei fi directionat automat catre acesta. Daca nu, se va afisa tabul Services, dar nu va avea nimic selectat.

Tabul Services

Un serviciu este o aplicatie sau un proces care se deruleaza in interiorul sistemului de operare. Spre exemplu, poti vedea servicii legate de imprimanta, de retea, de Windows Defender, Event Log si multe altele. Unele pot fi schimbate, dar altele ar trebui sa ramana asa cum au fost setate. In tabul Services poti sa dai click dreapta pe un serviciu si apoi click pe Stop sau Start.

Pentru mai multe detalii despre serviciile care sunt executate la momentul respectiv, poti da click pe butonul Services.

Tabul Performance

Pentru a vedea performanta computerului tau da click pe tabul Performance. In principiu, ideea este ca linia graficului sa fie la un nivel scazut si numerele la un nivel acceptabil. Daca performanta computerului este problematica si iti incetineste activitatea zilnica poti afla cauza acestui lucru din analiza graficelor si a numerelor. Pentru mai multe detalii poti da click pe butonul "Resource Monitor".

Tabul Networking

Daca esti conectat la o retea poti monitoriza detaliile despre conectivitate in tabul Networking. Pentru mai multe detalii poti folosi meniul View, mergi la "Select Columns" si adauga mai multe coloane pentru a examina complet traficul retelei. O alta modalitate de a obtine detalii despre conectivitatea retelei este sa deschizi Resource Monitor din tabul Performance.

Tabul Users

Tabul Users arata cine este conectat la calculatorul tau la momentul respectiv. Daca vrei sa stii locatia unui user, conectat la computerul tau sau la retea, da click pe tabul Users si selecteaza Options din meniul de sus. Apo, da click pe "Show Full Account Name". In coloana User din tabul Users vei putea vedea locatia completa a acelui utilizator.

Daca vrei sa trimiti un mesaj unui alt utilizator conectat la calculatorul tau, dar care nu este acolo pentru moment, da click pe tabul Users si selecteaza-l pe cel caruia vrei sa ii trimiti mesajul. Odata ce ai selectat numele acestuia, da click pe butonul "Send Message".

Se va deschide o noua fereastra de unde poti trimite mesajul. In momentul in care utilizatorul se va loga, va primi mesajul pe care l-ai trimis.

Daca ai un cont limitat, adica daca nu esti administrator, s-ar putea sa intampini unele probleme cand vei dori sa trimiti astfel de mesaje. Daca se intampla acest lucru trebuie sa cauti alte alternative pentru a le trimite.

Daca vrei sa inchizi conexiunea cuiva la computerul tau, da click pe tabul Users selecteaza utilizatorul respectiv si apasa butonul Log off. Windows Vista te va avertiza in legatura cu aceasta decizie. Daca esti sigur ca vrei sa inchizi sesiunea utilizatorului selectat, apasa pe butonul Log off user.

Activarea sau deazctivarea optiunii Always on Top

Fereastra Task Manager are activata optiunea Always on Top si asta o face sa apara tot timpul deasupra celorlalte aplicatii. Chiar daca deschizi sau dai click pe o alta aplicatie care este deja deschisa, aceasta va aparea in spatele ferestrei Task Manager. Ca sa dezactivezi aceasta optiune si sa faci Task Manager la fel ca toate celelalte ferestre, da click pe meniul Options si apoi pe optiunea Always on Top.

Cum sa vizualizezi rapid Task Manager, daca acesta este minimizat

Daca ai dezactivat optiunea "Always on Top" sau daca ai facut ca Task Manager sa fie ascuns atunci cand este minimizat, il poti vedea rapid dand click pe iconul lui din taskbar.

Copyright © 2008-2010 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Conceput si realizat de Neokinetics Software.