E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Adobe Dreamweaver

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

WEB DESIGN  /  Adobe Dreamweaver  /  Diverse (7)

Definirea unui site in Dreamweaver

10.05.2008
Definirea unui site in Dreamweaver

In Dreamweaver, termenul site se refera la o locatie de stocare a documentelor care apartin website-ului. Un site in Dreamweaver furnizeaza o modalitate de a organiza si gestiona toate documentele web, incarcarea site-ului pe un server, urmarirea si intretinerea link-urilor, gestionarea si partajarea fisierelor.

Total vizualizari: 23049 23049 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (7 voturi)   |   Timp necesar: 45 min 45 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  E-learn.ro  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Despre site-urile din Dreamweaver

Un website este o inlantuire de documente si resurse cu atribute comune, design similar sau obiectiv comun. Dreamweaver este un editor de site-uri, dar si un instrument de management, pe care il poti folosi atat pentru a crea documente individuale, cat si site-uri complete.

In Dreamweaver, termenul site se refera la o locatie de stocare a documentelor care apartin website-ului. Un site in Dreamweaver furnizeaza o modalitate de a organiza si gestiona toate documentele web, incarcarea site-ului pe un server, urmarirea si intretinerea link-urilor, gestionarea si partajarea fisierelor.

Definirea unui site

Pentru a beneficia de toate avantajele optiunilor din Dreamweaver, mai intai trebuie sa definim un site.

Un site in Dreamweaver consta din 3 parti, in functie de mediul de dezvoltare si de tipul de site pe care il creezi. Acestea sunt:

  • Directorul radacina local: Stocheaza fisierele la care lucrezi. Dreamweaver se refera la acest director ca local site. El se poate afla pe computerul tau sau pe un server. Daca lucrezi direct pe server, Dreamweaver uploadeaza (incarca) fisierele pe server de fiecare data cand le salvezi.
  • Directorul separat (remote director): Stocheaza fisiere pentru testare, productie, colaborare, etc. Dreamweaver se refera la acest director ca remote site, in panoul Files (F8). In mod uzual, directorul remote se afla pe serverul ce gazduieste site-ul web. Impreuna, directoarele local si remote iti permit sa transferi fisiere intre hard disk-ul tau si serverul web, facilitand gestionarea fisierelor.
  • Directorul de testare server: Este directorul in care Dreamweaver proceseaza paginile dinamice.

Nota: Pentru a defini un site in Dreamweaver, trebuie doar sa setezi un director local. Pentru a dezvolta un site pe un server la distanta (remote) sau pentru a transfera fisiere, trebuie ca mai intai sa completezi datele de conectare la serverul respectiv.

Intelegerea structurii directoarelor local si remote

Cand vrei sa folosesti Dreamweaver pentru a te conecta la un director remote, trebuie sa specifici directorul remote in categoria Remote Info din casuta de dialog Site Definition. Directorul remote pe care il precizezi (care mai este denumit si director gazda sau host directory) ar trebui sa corespunda cu directorul local radacina al site-ului tau in Dreamweaver. Directoarele remote pot avea orice titlu, dar de obicei furnizorii de servicii de gazduire utilizeaza directoarele remote radacina ca public_html, pub_html sau ceva similar. Daca esti responsabil de propriul server si il poti numi cum doresti, o idee buna ar fi ca directorul local radacina si directorul remote sa aiba acelasi nume.

In figura de mai jos poti vedea un director local radacina (in partea stanga) si un director remote (in partea dreapta). Directorul local radacina este legat de directorul remote de pe serverul web si nu de sub-directoarele acestuia.


Definirea unui site Dreamweaver

Nota: Exemplul de mai sus ilustreaza un director local radacina, si un director remote pe cel mai inalt nivel pe serverul web remote. Daca ai stocate un numar de site-uri pe computerul local, vei avea nevoie de un numar egal de directore remote. In acest caz, exemplul de mai sus nu se aplica si vei crea diferite directore remote in cadrul directorului public_html, iar apoi le vei lega de directoarele locale radacina corespunzatoare.

Cand stabilesti pentru prima data o conexiune remote, directorul remote de pe serverul web este de obicei gol. Apoi, cand folosesti Dreamweaver pentru a incarca toate fisierele din directorul local pe server, directorul remote se populeaza cu toate fisierele tale web. Structura directorului remote si al radacinii directorului local ar trebui sa fie mereu aceeasi (cu alte cuvinte, trebuie sa existe mereu o corespondenta 1 la 1 intre fisierele si sub-directoarele locale si cele de pe server). Daca structura din directorul remote nu se potriveste cu cea a directorului radacina local, Dreamweaver incarca fisiere in locul gresit, unde s-ar putea sa nu fie vizibile pentru vizitatorii site-ului. In plus, caile pentru imagini si link-uri pot fi alterate usor cand structurile de director si fisierele nu sunt in concordanta.

Directorul remote trebuie sa existe inainte ca Dreamweaver sa se poata conecta la el. Daca el nu exista, defineste-l sau cere-i administratorului serverului sa creeze unul pentru tine.

Utilizarea casutei de dialog "Manage Sites"

Foloseste casuta de dialog Manage Sites pentru a crea, edita, duplica sau sterge un site, sau pentru a importa sau exporta setarile site-ului.

Pasul 1

Pentru a deschide fereastra, selecteaza Site > Manage Sites. In partea stanga vei vedea o lista cu site-urile deja definite (daca exista), iar in dreapta vei observa mai multe butoane ce iti permit crearea si editarea site-urilor:

New - creeaza un site nou

Edit - editeaza un site existent

Duplicate - creeaza o copie a site-ului selectat; site-ul va aparea in lista cu site-uri

Remove - sterge site-ul selecat; aceasta actiune nu poate fi anulata

Export - exporta setarile site-ului ca fisier XML ( *.ste)

Import - importa un fisier cu setarile unui site (*.ste)

Daca doresti sa incepi editarea de fisiere pe computerul tau (fara sa le publici), este suficient sa definesti un director local, adaugand ulterior informatiile de conectare la server si testare.

Nota: Exista cazuri in care computerul tau este chiar serverul ce va publica fisierele. In acest caz, nu este necesar sa specifici un director remote deoarece directorul local radacina se afla direct pe server.

Pasul 2

1. Alege una din urmatoarele optiuni:
- pentru a defini un nou site, selecteaza Site > New Site
- pentru a edita un site existent de pe hard disk-ul local sau un site remote (sau o ramura a unui site remote), indiferent daca este creat in Dreamweaver sau nu, selecteaza Site > Manage Sites si apasa butonul Edit.

Nota: Daca nu ai definit nici un site in Dreamweaver, va aparea casuta de dialog Site Definition si nu va trebui sa mai apesi butonul New.

Pasul 3

Adauga informatiile de conectare:
- pentru a defini un site folosind Setup wizard, click pe tab-ul Basic si urmeaza pasii de acolo.
- pentru a defini un director local, remote si de testare (pentru procesarea paginilor dinamice) click direct pe tab-ul Advanced, selecteaza categoria Local Info si seteaza optiunile.

Dupa ce ai terminat, click OK si Done pentru a crea site-ul.

Optiuni de setare pentru directorul local

Daca alegi sa setezi optiunile pentru radacina directorului local in mod direct (in loc sa folosesti tabul Basic din casuta de dialog Site Definition), apasa pe tab-ul Advanced si adauga informatiile de mai jos.

Nota: Numai primele doua optiuni sunt obligatorii pentru a defini un site.

Numele site-ului
Este chiar numele care apare in panoul Files si in casuta de dialog Manage Sites (nu apare in browser).

Radacina directorului local
Reprezinta numele directorului de pe hard disk-ul local unde sunt stocate fisierele site-ului, template-urile si obiectele de tip library. Creeaza un director pe hard disk sau apasa pe icoana de director pentru a-l cauta prin lista cu directoare.

Reincarca automat lista de fisiere locale
Aceasta optiune indica daca Dreamweaver ar trebui sa reincarce automat lista locala de fisiere de fiecare data cand copiezi fisiere in site-ul local. Deselectarea acestei optiuni imbunatateste viteza programului cand copiaza astfel de fisiere; totusi, vizualizarea panoului Files nu se reincarca automat si va trebui sa apesi pe butonul Refresh din toolbar.

Directorul cu imagini implicite
Reprezinta calea catre directorul in care stochezi imaginile pentru site.

Link-uri relative
Schimba calea relativa a link-urilor pe care le-ai creat catre alte pagini din site. Implicit, Dreamweaver creeaza link-uri folosind cai document - relative. Selecteaza optiunea Site Root pentru a schimba setarea pentru cale si asigura-te ca specifici o adresa HTTP in optiunea HTTP Address. Schimband aceasta setare nu vei transforma link-urile deja existente, ea va fi aplicata numai link-urilor noi pe care le creezi in modul design.
Continutul cu o legatura la o cale radacina-relativa nu apare cand previzualizezi documentele intr-un browser local decat daca specifici un server de testare sau selectezi optiunea Preview Using Temporary File din Edit >Preferences > Preview In Browser. Acest lucru se intampla pentru ca browserele nu recunosc radacini de site, in schimb serverele o fac.

Adresa HTTP
Reprezinta URL-ul site-ului tau web. Aceasta optiune ii permite programului sa verifice link-urile din cadrul site-ului care folosesc URL-uri absolute sau cai radacina-relative. Dreamweaver foloseste aceasta adresa si pentru a avea siguranta ca link-urile radacina-relative functioneaza pe serverul remote, care ar putea avea o alta radacina de site. De exemplu, daca adaugi o cale catre o imagine localizata pe hard disk-ul tau in directorul C:\Sales\images\ (unde Sales este radacina directorului local) si URL-ul site-ului tau este http://www.mysite.com/SalesApp/ ( unde SalesApp este directorul remote radacina), in casuta text HTTP Address ar trebui sa introduci URL-ul pentru a te asigura ca SalesApp/images/ este calea catre fisierul de pe server.

Foloseste "Case-sensitive Link Checking"
Verifica daca link-urile se potrivesc cu denumirile fisierelor. Aceasta optiune este utila in sistemele UNIX, unde numele fisierelor sunt case-sensitive.

Activeaza Cache
Indica daca este cazul sa creezi un "cache" pentru a imbunatati viteza si sarcinile de management ale site-ului. Daca nu selectezi aceasta optiune, Dreamweaver te intreaba din nou daca vrei sa definesti un "cache" inainte de a crea site-ul. Este bine sa selectezi aceasta optiune pentru ca panoul Assets (din grupul Files) functioneaza numai daca un "cache" este creat.

Optiuni de setare pentru directorul remote

Acest director stocheaza fisierele de productie, colaborare sau alte scenarii. In mod uzual, directorul remote se afla pe acelasi computer cu serverul. Poti sa setezi optiunile pentru acest director raspunzand la intrebarile din fereastra wizard din tab-ul Basic sau apasand pe tab-ul Advanced si introducand informatiile direct.

In panoul Files, se face referire la directorul remote ca remote site. Cand definesti directorul remote, trebuie sa selectezi o metoda de acces pentru ca Dreamweaver sa incarce si sa descarce fisiere pe server.

Nota: Dreamweaver suporta conexiuni la serverele cu IPv6 activat. Tipurile de conexiuni pentru care exista suport includ: FTP, SFTP, WebDav si RDS.

Iata cum poti edita informatiile de conectare la un director remote.

1. Selecteaza Site > Manage Sites.

2. Pentru a defini un nou site, apasa pe butonul New si selecteaza Site; pentru a edita un site existent, alege un site din lista si apasa pe Edit.

3. Da click tab-ul Advanced, selecteaza categoria Remote Info si alege una dintre urmatoarele metode de acces pentru a transfera fisierele tale intre directorul local si server:

  • None - pastreaza aceasta setare implicita daca nu planuiesti sa incarci site-ul tau pe un server.
  • FTP - foloseste aceasta setare daca te conectezi la server folosind FTP
  • Local/Network - foloseste aceasta setare pentru a accesa un director din retea sau daca stochezi fisiere sau rulezi serverul de testare pe computerul local.
  • RDS (Remote Development Service) - foloseste aceasta setare daca te conectezi la serverul web folosind RDS. Pentru aceasta metoda de acces, directorul remote trebuie sa fie pe un computer care utilizeaza Macromedia ColdFusion de la Adobe.
  • Microsoft Visual SourceSafe - foloseste aceasta setare daca te conectezi la un server web utilizand Microsoft Visual SourceSafe.
  • WebDAV (Web-based Distributed Authoring and Versioning) - foloseste aceasta setare daca te conectezi la server folosind protocolul WebDAV. Pentru aceasta metoda de acces, trebuie sa dispui de un server care sa suporte acest protocol, cum ar fi Microsoft Internet Information Servar (IIS) 5.0 sau o instalare configurata corespunzator a serverului Apache.

Nota: Daca selectezi WebDAV ca metoda de acces si folosesti Dreamweaver intr-un mediu multiuser, trebuie sa te asiguri ca toti utilizatorii selecteaza WebDav ca metoda de acces. Daca anumiti utilizatori selecteaza WebDAV si altii selecteaza alte metode de acces (FTP de exemplu), e posibil ca optiunea check-in/check-out a Dreamweaver sa nu functioneze conform asteptarilor.

Conectarea prin FTP

Iata cum se pot seta optiunile pentru accesul prin FTP:

1. Selecteaza Site > Manage Sites.

2. Pentru a defini un nou site, apasa pe butonul New si selecteaza Site; pentru a edita un site existent, alege un site din lista si apasa pe Edit.

3. Selecteaza tab-ul Advanced si click pe categoria Remote Info.

4. Selecteaza FTP si adauga numele gazdei FTP (host) unde vrei sa incarci fisierele. Gazda FTP este intregul nume, cum ar fi ftp.e-learn.ro. Adaugarea acestui nume trebuie facuta fara alte texte aditionale. Nu adauga un nume de protocol in fata numelui gazdei.

Nota: Daca nu stii gazda FTP, contacteaza compania de gazduire (hosting).

5. Adauga directorul gazda al site-ului remote unde stochezi documentele publice.

Daca nu esti sigur in legatura ce trebuie sa introduci ca director gazda, contacteaza administratorul de server sau lasa casuta text goala. Pe unele servere, directorul radacina este acelasi cu directorul la care te conectezi prima data prin FTP. Pentru a afla, conecteaza-te la server si verifica daca la Remote Files din panoul Files exista un director cu un nume precum public_html, www, sau numele tau de login. Daca vezi un astfel de director, inseamna ca acela este, cel mai probabil, directorul pe care trebuie sa il introduci in casuta text Host Directory.

6. Adauga numele de login si parola pe care le folosesti sa te conectezi la serverul FTP.

7. Apasa butonul Test pentru a verifica daca datele de conectare sunt corecte.

8. Dreamweaver salveaza in mod implicit parola. Deselecteaza optiunea Save daca preferi ca Dreamweaver sa iti ceara parola de fiecare daca cand te conectezi la serverul remote.

9. Selecteaza Use Passive FTP daca configuratia firewall necesita folosirea unui FTP pasiv. FTP-ul pasiv permite software-ului local sa defineasca conexiunea FTP in loc sa ceara serverului remote sa o defineasca el. Daca nu esti sigur cum ar trebui sa folosesti FTP pasiv, consulta-te cu administratorul de sistem.

10. Selecteaza Use Extended Data Connection Type (IPv6) daca serverul FTP are activat IPv6. Odata cu lanasarea versiunii 6 a Protocolului de Internet (IPv6), EPRT si EPSV au inlocuit comenzile FTP: Port si PASV. Deci, daca incerci sa te conectezi la in server FTP cu IPv6 activat, trebuie sa folosesti comenzile ESPV si EPRT (extended passive si extended active).

11. Selecteaza Use Firewall daca te conectezi la un server remote aflat in spatele unui firewall.

12. Click Firewall Settings pentru a edita port-ul gazda.

13. Selecteaza Maintain Synchronization daca vrei sa sincronizezi automat fisierele locale cu cele remote. (Aceasta optiune este selectata implicit).

14. Selecteaza Automatically Upload Files to Server on Save daca vrei ca fisierele sa fie incarcate automat pe server cand salvezi local.

15. Selecteaza Enable File Check in and Check Out daca vrei sa activezi sistemul Check In/Out.

16. Click pe butonul OK.

Pentru a te conecta / deconecta de la un director remote cu acces FTP, in panoul Files:
- pentru conectare click pe Connects to remote Host in toolbar.
- pentru deconectare click in toolbar pe Disconnect.

Accesul local sau in retea

Pentru a lucra local sau pe un calculator din retea, urmareste pasii de mai jos.

1. Selecteaza Site > Manage Sites.

2. Pentru a defini un nou site, apasa pe butonul New si selecteaza Site; pentru a edita un site existent, alege un site din lista si apasa pe Edit.

3. Selecteaza tab-ul Advanced, click pe categoria Remote Info si alege Local/Network.

4. Click pe simbolul director de langa casuta text Remote Folder pentru a cauta si selecta directorul in care vrei sa stochezi fisierele site-ului.

5. Selecteaza Maintain Synchronization daca vrei sa sincronizezi automat fisierele locale cu cele remote. (Aceasta optiune este selectata implicit).

6. Selecteaza Automatically Upload Files to Server on Save daca vrei ca fisierele sa fie incarcate automat pe server cand salvezi local.

7. Selecteaza Enable File Check in and Check Out daca vrei sa activezi sistemul Check In/Out.

8. Click pe butonul OK.

Pagina:
1
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   dreamweaver,   site,   local,   remote,   manage sites,   files,   fisiere,   server,   ftp,   retea,   radacina,   conectare,   connect,   host

Alte tutoriale Adobe Dreamweaver:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(7 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
Bullbar nissan , Marti, 19 Mai 2009
#1

deci e foarte coooooool

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8160
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7910
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7770
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7715
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7445
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Javascript SWF Sony Vegas PHP Powerpoint Action Script Vista CSS Excel Fotografie Flash Ruby on Rails RoR Photoshop HTML PSD Swift 3D Word Dreamweaver COREL DRAW AJAX StyleSheet Lightroom MySQL SEO XML Outlook XHTML Verilog Gimp Fireworks Illustrator Bridge Python JSON Java
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software