E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Adobe Flash

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

GRAFICA 2D  /  Adobe Flash  /  Comunicare cu XML (3)

Realizarea unei carti de oaspeti (GuestBook)

12.11.2008
Realizarea unei carti de oaspeti (GuestBook)

In acest tutorial vom invata cum sa modificam un fisier XML folosind serverul PHP si atunci nu va mai trebui nici macar sa editam fisierul XML pentru adaugarea unei noi persoane, toate acestea fiind posibile de realizat dintr-o interfata WEB.

Total vizualizari: 18127 18127 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (7 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Thor.info.uaic.ro  
Autor:  Cosmin Varlan
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 234 »
comenteaza printeaza

Necesita instalarea unui program auxiliar.

Cand ne vom construi situl vom dori sa permitem utilizatorilor sa ne lase
diverse mesaje. De asemenea aceasta mini-aplicatie poate fi privita si ca un
jurnal online (blog).

Unde va fi situata cartea de oaspeti ?

Un raspuns evident pentru aceasta intrebare este ca pe un server web.Serverul web este o aplicatie ce ruleaza pe un calculator care are rolul de a raspunde cererilor diverselor persoane care vor sa viziteze o anumita pagina. Astfel, in momentul in care dumneavoastra tastati in browserul pe care il folositi o anumita adresa (de exemplu http://www.actionscript.org) nu faceti decat sa cereti unei astfel de aplicatii anumite informatii (in acest caz prima pagina a sitului actionscript.org). Browserul dumneavoastra se numeste client pentru ca se comporta ca unul - el cere niste informatii, iar o anumita aplicatie care ii furnizeaza aceste informatii se numeste server.

Serverul poate rula sub diverse sisteme de operare. Deoarece Flash-ul este distribuit doar pentru Windows si MacOS (pentru Linux exista doar player) si deoarece majoritatea persoanelor care citesc aceasta carte (din Romania) au instalat Windows, vom folosi un server care sa ruleze sub acest sistem de operare. Un astfel de server web este Apache si versiunea de windows se numeste Apache2Triad. Situl de unde puteti descarca (gratuit) acest server este: http://sourceforge.net/projects/apache2triad/.

Dupa instalarea serverului (lucru pe care nu-l explic aici deoarece consta in apasarea repetata a unor butoane de tip "next") veti gasi in radacina partitiei C de pe calculatorul dumneavoastra un director "apache2triad" sau asemanator (asta in cazul in care nu ati schimbat calea in timpul instalarii; daca acest director nu este vizibil va trebui sa permiteti vizualizarea fisierelor ascunse). In Directorul "c:apache2triad" cautati directorul htdocs: aici vor fi pastrate toate documentele care vor fi servite de catre server clientului si in acest director creati un director propriu de exemplu "guestbook".

Deschideti browserul pe care il utilizati si tastati ca adresa urmatorul sir de caractere:http://localhost/guestbook/, aceasta fiind calea catre directorul creat. De fapt browserul va face o cerere serverului (care se afla tot pe calculatorul dumneavoastra - de aici "localhost" care ii va furniza o pagina web ce momentan nu contine nimic si furnizeaza informatii despre directorul guestbook.

Documentele ce pot fi trimise catre dumneavoastra de catre server sunt de cele mai variate: imagini, filme, MP3-uri, documente word, pdf. Browserul, totusi, pentru a intelege si a formata corect informatiile pe care vreti sa le puneti in pagina de web are nevoie de un format anume de document si anume (x)html. Toate documentele enumerate mai sus inclusiv cele html) sunt de obicei documente statice - adica nu sunt generate de fiecare data. Intr-un guest-book avem nevoie ca pagina furnizate de server sa se modifice de fiecare data cand cineva introduce un mesaj. Din acest motiv pe langa apache (serverul web) apache2triad a mai instalat un interpretor de scripturi si anume PHP6-ul.

Vom crea un fisier de test "index.php" care va contine urmatorul script:

<?PHP
phpinfo();
?>

Fisierul va fi copiat in directorul guestbook dupa care incercati sa accesati din nou adresa. Daca ati putut vizualiza mesajul atunci totul a decurs corect - puteti sterge fisierul "index.php".

Daca vizitatorii vor dori sa semneze in cartea dumneavoastra de oaspeti atunci va trebui ca mesajele ce sunt trimise de catre ei sa fie "memorate" undeva. Flash-ul nu poate scrie pe masina clientului fisiere (de fapt nu are voie sa modifice nici un fel de parametru de pe masina client care ar putea periclita buna-functionare a acesteia) si chiar daca ar gasi o metoda de a memora aceste informatii pe calculatorul local, nimeni nu va putea accesa aceasta informatie. Din acest motiv informatiile trimise de un vizitator trebuie sa fie pastrate pe calculatorul pe care ruleaza serverul si de fiecare data cand cineva intra, serverul trebuie sa stie sa construiasca o pagina care sa contina toate mesajele.

Flash-ul stie sa preia de pe server informatii in diverse formate: txt, xml, jpg, swf, flv etc. Se pot folosi foarte bine fisiere in format txt dar pentru a structura datele transmise intre client si server ne vom folosi de un fisier in format XML. Pentru acest exemplu informatiile din XML vor contine numele persoanei ce a introdus mesajul, mesajul propriu-zis, data la care a fost introdus mesajul respectiv adresa IP a calculatorului de la care a fost transmis mesajul (eventual o adresa de mail si una de web). Cu exceptia ultimei informatii, datele vor fi transmise de catre Flash-ul ce ruleaza pe masina clientului (am fi putut obtine data de pe server prin anumite comenzi PHP dar scopul nostru este de a exemplifica utilitatile Flash-ului si nu a PHP-ului).

Pentru acest exemplu vom folosi modulul domxml care vine deja instalat in cadrul Apache2Triad. Totusi in unele cazuri acesta nu este activat. Pentru a verifica daca acest modul este instalat deja, studiati continutul documentului rezultat in urma executarii comenzii phpinfo (exemplul precedent). In cazul in care modulul domxml nu este activat, cautati fisierul php.inf pe partitia C (cel mai probabil in directorul windowsului dar uneori in windowssystem si in interiorul acestuia decomentati linia:

extension=php_domxml.dll

copiati in continuare fisierul php_domxml.dll si iconv.dll in directorul system32 din directorul in care este instalat windowsul (ambele fisiere le veti gasi dand search in directorul in care a fost instalat apache-ul).

Ne vom abate putin de la Flash pentru a vedea cum construim un documewnt XML in PHP, cum adaugam in acest document o noua inregistrare si cum putem citi o anumita inregistrare (sau mai multe cu aceeasi caracteristica) din acest document. Toate fisierele din acest exemplu vor fi puse in directorul c:apache2htdocsguestbook. Documentul XML va avea un format simplu, conceput pentru a retine mesajele introduse de un vizitator (nu trebuie sa tastati acest document, el este doar pentru a exemlifica formatul):

<?xml version="1.0" ?>
<mesaje>
  <mesaj>
    <nume>Marian Tarpescu</nume>
    <msg>Imi place acest guestbook</msg>
    <data>09:19:47 [02.07.2006]</data>
    <identificare>
      <ip>193.226.24.84</ip>
      <mail>mariano@yahoo.com</mail>
      <web>http://www.marian.xhost.ro</web>
    </identificare>
  </mesaj>
  <mesaj>
    <nume>Amarie Alex</nume>
    <msg>Deoarece nu am macromedia Flash player instalat pe calculator a trebuit sa astept putin pentru incarcarea sitului. Nu se poate elimina acest inconvenient ?</msg>
    <data>16:23:51 [03.07.2006]</data>
    <identificare>
      <ip>191.122.43.6</ip>
      <mail>aalex@hotmail.com</mail>
      <web>http://www.alexx.ro</web>
    </identificare>
  </mesaj>
.......................
</mesaje>

Acest XML va trebui sa fie construit din datele transmise de catre Flash. Vom omite pentru inceput modul de transmitere a datelor din flash si vom incerca sa adaugam un nod nou obiectului XML aflat in formatul de mai sus. Nodul nou ce va fi adaugat va fi de fapt un nou continut de tip .... adica exact ce este transmis de catre o persoana.

Pentru a deschide orice script PHP vom pune tag-ul de inceput dupa care vom initializa variabilele care teoretic ar trebui sa fie transmise de catre Flash (vom vedea ulterior cum sunt transmise aceste variabile):

<?PHP
$nume = "Marian";
$msg = "Mesaj de adaugat guestbookului";
$mail = "marian@yahoo.com";
$web = "http://www.marian.ro";
$ip = getenv("REMOTE_ADDR"); // prea adresa IP a
 
//calculatorului vizitatorului
$data = date("H:i:s [d.m.Y]"); // data postarii mesajului
Pagina:
1 234 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Adobe Flash:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(7 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
misterio misterio , Duminica, 14 Februarie 2010, ora 22:08
#1

Extraordinar ... chiar avem nevoie. Foarte util acest tutorial.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8310
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8065
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7905
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7860
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7605
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
JSON PHP CSS Excel Dreamweaver AJAX COREL DRAW StyleSheet HTML Lightroom Photoshop Fireworks Flash XHTML Word Swift 3D Javascript Java Vista Ruby on Rails Verilog Outlook RoR MySQL Bridge Fotografie Action Script XML Python SEO SWF Powerpoint Illustrator PSD Gimp Sony Vegas
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software