E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Adobe Lightroom

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

GRAFICA 2D  /  Adobe Lightroom  /  Prelucrare foto (7)

Retusarea fotografiei culinare

30.12.2009
Retusarea fotografiei culinare

Tutorialul de fata nu isi propune sa trateze subiectul fotografiei culinare, ci felul in care puteti imbunatati rezultatele in urma unei astfel de sedinte foto, folosind Adobe Lightroom.

Total vizualizari: 6562 6562 afisari   |   Comentarii  3   |   Rating   |   (10 voturi)   |   Timp necesar: 25 min 25 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  Photo Magazine  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza
Acest tutorial a fost publicat in Photo Magazine, dec. 2009 - ian. 2010
Acest tutorial a fost publicat in
Photo Magazine, dec. 2009 - ian. 2010

Tutorialul de fata nu isi propune sa trateze subiectul fotografiei culinare, ci felul in care puteti imbunatati rezultatele in urma unei astfel de sedinte foto, folosind Adobe Lightroom.

Fotografiile folosite la realizarea acestui tutorial au fost furnizate de Monica Marcov.

Fotografierea

Urmatoarele sfaturi se aplica in cazul in care planuiti o procesare ulterioara a imaginilor dumneavoastra, insa ele va sunt utile indiferent de utilizarea pe care doriti sa o dati fotografiilor.

Tips:

• Fotografiati RAW. Analog filmului, imaginile RAW va ofera o maleabilitate sporita a balansului de alb si a expunerii fotografiei dumneavoastra, transformand astfel pozele nereusite intr-unele utilizabile, iar pe cele reusite in unele minunate.

Toate camerele digitale functioneaza mai mult sau mai putin pe acelasi principiu. Imaginati-va senzorul camerei ca pe o bucata de hartie milimetrica pe care se proiecteaza o imagine. Fiecare patrat capteaza intensitatea luminii proiectata pe el in 3 culori diferite (rosu, verde si albastru). Majoritatea aparatelor vor procesa automat aceasta informatie facand aproximari asupra modului in care arata optim. Ca parte a acestui proces, cele 3 canale de culoare sunt combinate si orice alta informatie in plus pe care senzorul a captat-o initial este neglijata. Pentru un mai bun management al spatiului de pe cardul de memorie, camerele de fotografiat folosesc o forma de compresie care reduce dimensiunea imaginilor, ignorand si mai multa informatie. Ceea ce ramane este o fotografie cu o paleta destul de ingusta de ajustari, avand in vedere ca majoritatea informatiilor initiale de pe senzor au fost trecute cu vederea.

Astfel, setand camera pe modul RAW, toata informatia captata de senzor este salvata, putand fi prelucrata ulterior. La urma urmei, se presupune ca aveti o viziune mai bine definita asupra fotografiei dorite decat aparatul dumneavoastra.

• Chiar daca lumina este deficitara, incercati sa o distribuiti in mod egal pe subiectul ales. Daca fotografiati in modul RAW, veti putea compensa in cazul fotografiilor subexpuse/supraexpuse, dar daca ele vor fi luminate asimetric va fi mult mai greu de corectat, iar rezultatul final nu va mai avea acelasi aspect natural.

• Realizati cat mai multe fotografii. Dupa ce ati facut majoritatea setarilor la camera, faceti 15-20 de fotografii pe un subiect (cel putin 5 din acelasi unghi). Astfel va veti sigura ca aveti cel putin un cadru cu focalizarea corecta si veti dispune de alte cateva cu care sa va jucati ulterior.

• Incercati sa aveti ceva alb neutru sau gri in poze. Daca acest lucru nu este practic, incercati sa fotografiati ceva alb cu aceleasi setari si lumini cu care veti fotografia subiectul propriu zis. In acest mod, avand ceva neutru pentru a calibra corectia, veti putea corecta balansul de alb in Lightroom.

Pasul 1. Balansul de alb

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti cand importati o imagine este setarea balansului de alb. Incepeti prin a selecta unealta White Balance Tool, apoi dati click pe o suprafata alba sau gri neutru din fotografia dumneavoastra.

Balansul de alb va fi automat recalibrat pentru imaginea dumneavoastra, lasandu-va un punct neutru de alb bun pentru a porni.

Motivul pentru care se recomanda si fotografierea unui obiect alb in aceleasi conditii este tocmai posibilitatea pe care aceasta o da calibrarii balansului de alb. Daca planuiti sa folositi farfurii albe pe suprafete inchise, acest lucru va scuteste de un efort suplimentar.

Pe de alta parte, daca fotografiati anumite feluri de mancare (de exemplu cele continand carne de vita), va trebui sa aveti grija ca aspectul sa nu aiba de suferit. Nu veti dori sa faceti carnea sa para gri si neapetisanta. Pentru a remedia aceasta problema, dupa ce ati setat balansul de alb, mutati cursorul optiunii Temp la dreapta cate putin. In acest fel veti face imaginea mai "calda", conferindu-i un aspect mai natural. In mod similar, daca veti dori sa obtineti un aspect mai "rece", este de ajuns sa mutati cursorul spre stanga.


Pasul 2. Expunerea

Urmatorul pas este corectarea eventualelor probleme de expunere. Daca fotografia este prea inchisa sau prea deschisa la culoarea, puteti mari, respectiv micsora, expunerea mutand cursorul optiunii Exposure spre dreapta sau spre stanga.

Mai intai, incercati sa aduceti tonurile de mijloc (Midtones) la o expunere corespunzatoare, chiar daca astfel zonele luminoase vor aparea supraexpuse.

Avand in vedere luminarea egala a subiectului, ar trebui fie suficient ca sa puteti obtine o expunere potrivita. Insa nu intotdeauna se pot lumina corespunzator preparate culinare de culori, texturi si forme diferite, acest aspect fiind uneori o adevarata provocare. Pentru aceasta, Adobe Lightroom a inclus inca trei cursoare cu ajutorul carora puteti face modificari (Recovery, Fill Light si Blacks).

Daca exista portiuni in fotografia dumneavoastra care sunt prea luminoase, mutati cursorul optiunii Recovery spre dreapta (actiune ce va reduce expunerea pe zonele luminate ale fotografiei - Highlights). Puteti de asemenea sa mutati si cursorul optiunii Fill Light spre dreapta, deschizand tonurile de mijloc fara a lumina suplimentar zonele deschise.

Ajustarea acestor doua optiuni poate avea insa si efecte nedorite, si anume schimbarea aspectului fotografiei intr-unul decolorat, sters. Pentru a corecta puteti folosi optiunea Blacks, mutand cursorul pentru a adanci umbrele.

Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   photo magazine,   adobe photoshop lightroom,   prelucrare,   fotografie culinara,   raw,   white balance,   balans de alb

Alte tutoriale Adobe Lightroom:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(10 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (3) spune-ti parerea
soshy25 , Luni, 01 Martie 2010, ora 17:47
#3

super tare

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
monica monica , Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 14:41
#2

vizualizarea acestui tutorial inainte de masa, dauneaza grav poftei de mancare

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Pustiu Pustiu , Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 18:53
#1

si inca o nota 10 pentru e-learn si acest tutorial :) ... pauza a fost pauza...dar si tutorialul a fost pe masura.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
5455
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
5455
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
5280
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
5260
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
5015
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Dreamweaver Gimp MySQL Ruby on Rails Illustrator Lightroom StyleSheet PSD Sony Vegas Verilog RoR JSON SEO Excel Bridge AJAX CSS Word XML Photoshop Java XHTML Fotografie Action Script PHP Flash Vista Swift 3D Fireworks Python HTML SWF Powerpoint Javascript COREL DRAW Outlook
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software