E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Adobe Photoshop

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

GRAFICA 2D  /  Adobe Photoshop  /  Editare foto (51)

Folosirea decupajului pentru imbunatatirea fotografiilor

23.08.2008
Folosirea decupajului pentru imbunatatirea fotografiilor

Decuparea, sau indepartarea anumitor portiuni dintr-o fotografie, se foloseste inca de la inceputurile fotografiei.

Total vizualizari: 12090 12090 afisari   |   Comentarii  5   |   Rating   |   (4 voturi)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  Digital-photography-school.com  
Autor:  Peter Carey
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 23 »
comenteaza printeaza

Decuparea, sau indepartarea anumitor portiuni dintr-o fotografie, se foloseste inca de la inceputurile fotografiei. In epoca fotografiei digitale, este mai usor decat oricand sa folosesti aceasta tehnica pentru a obtine rezultate de inalt rang in fotografiile tale. Inainte de a-ti sterge fotografia care ti se pare plictisitoare sau neinteresanta, incearca cateva sugestii din acest articol si vezi daca poti valorifica ceva ce nu remarcasei inainte, pentru a transforma poza aceea buna de aruncat la gunoi intr-un cadru demn de a fi tiparit.

Decuparea este foarte usoara cand dispui de cel mai modern soft foto. In acest articol, voi folosi Adobe Photoshop Lightroom pentru a face demonstratia principiilor si a tehnicilor. Desi caracteristicile distinctive vor varia de la program la program, elementele de baza sunt aceleasi pentru majoritatea. Majoritatea programelor te vor lasa sa selectezi o unealta de decupare, iar apoi, fie sa dai click si sa tragi de o casuta de forma libera de jur imprejurul subiectului tau, sau iti ofera colturi pe care poti da click ce pot fi mutate pentru a efectua decupajul pe care il doresti. Sa dai click si sa tragi este esenta decupajului modern computerizat, si este foarte usor de invatat, fiind in acelasi timp un puternic instrument care te ajuta sa iti imbunatatesti fotografiile.

Regula treimilor

Daca inca nu ai facut asta, arunca o privire la sectiunea noastra regula treimilor pentru informatii cu privire la Regula Treimilor. Este un concept de baza care contribuie la realizarea unor fotografii calitative din punct de vedere estetic si constituie un bun punct de plecare atunci and iei in calcul decuparea. Acestes fiind spuse, este chiar mai bine sa aplici Regula Treimilor cand faci o fotografie, in loc sa te bazezi numai pe lucrul de post-editare, pentru a obtine o fotografie mai buna. Totusi, in cea mai mare parte a timpului, fotografiile pe care le facem pot fi de oarecare folos, si de aceea, aceste tehnici de decupare pica exact la tanc.

Folosirea decupajului pentru imbunatatirea fotografiilor

In aceasta prima fotografie - exemplu, portiunea de cer este prea extinsa, intr-o priveliste himalaiana de munte care este de altfel nemaipomenita. Pentru a imbunatati aceasta fotografie, am selectat una dintre aceste sectiuni pre-setate de decupaj; in cazul de fata, 8?0.

Folosirea decupajului pentru imbunatatirea fotografiilor

Cand selectezi portiunile pre-setate, trebuie sa comunici programului pe ce dimensiune de hartie vei tipari. Acest aspect este important de stiut, intrucat 4?, 5? si 8?0, cele mai populare dimensiuni de printare, au rapoarte diferite. Daca nu decupezi imaginea in conformitate cu dimensiunea hartiei pe care va fi printata, risti ca photolab sa taie parti din imaginea ta, iar rezultatele pot sa nu fie chiar cele pe care le doreai.

In acest exemplu, am deplasat casuta de decupare astfel incat sa cuprinda doar muntele si coastele din prim-plan.

Folosirea decupajului pentru imbunatatirea fotografiilor

Am pastrat muntele in treimea superioara a imaginii (ia aminte la liniile de ghidare ajutatoare care pun in evidenta Regula Treimilor pe care Lightroom le suprapune pe fotografie), plasand in acelasi timp micuta casa chiar in treimea inferioara. Dupa ce accepti modificarile, programul iti prezinta imaginea finala, care are proportii mult mai satisfacatoare decat cea predecesoare.

Folosirea decupajului pentru imbunatatirea fotografiilor

Acesta este un decupaj foarte simplu si rapid si acum stiu ca voi obtine in principiu exact aceasta fotografie cand voi printa la 8?0.

Pagina:
1 23 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Adobe Photoshop:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(4 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (5) spune-ti parerea
Pruteanu Alex , Marti, 27 Ianuarie 2009
#5

Doru : sunt 100% convins ca in fotografiile tale focalizarea e problema !! in acest caz nu ai nici o sansa sa le readuci la viata...pur si simplu aparatul tau a focalizat la o distanta mai mica sau mai mare de subiectul principal !!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
E-learn.ro , Miercuri, 03 Decembrie 2008
#4

Doru, trimite te rog o poza la contact@e-learn.ro pentru a vedea daca se poate face ceva din ea. Dupa cum ai descris, imaginea nu prea are sanse sa fie modificata.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
doru , Sambata, 29 Noiembrie 2008
#3

salut! Am cateva foto. facute din gresala prost cu aparatul de foto.Adica pe scurt se vede incetosat,parca as purta niste ochelari de vedere cu dioptrii f.mari.Cu ce program le readuc la "viata".Imi cer scuze pt.exprimare.Va rog mult sa ma ajutati...!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Offseth , Marti, 02 Septembrie 2008
#2

Alexandru... vezi ca sunt 2 tutoriale foarte interesante in categoria Media > Fotografie despre histograme. Primul tutorial este: Histograma - tonuri si contrast si al doilea Histograma - intensitatea luminoasa si culorile

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Tudor Alexandru , Luni, 01 Septembrie 2008
#1

As dori sa vad la categoria Photoshop, unele tutoriale care lucreaza cu canale, levels, histograme...Din ce am vazut pana acum nu exista.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Verilog MySQL Gimp Lightroom RoR Java SWF Fotografie Flash Dreamweaver Ruby on Rails StyleSheet Swift 3D Sony Vegas SEO Javascript HTML Vista Fireworks Illustrator XHTML PSD Excel Powerpoint Outlook COREL DRAW AJAX PHP Bridge Python XML JSON Photoshop CSS Word Action Script
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software