E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Adobe Photoshop

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

GRAFICA 2D  /  Adobe Photoshop  /  Editare foto (51)

Redimensionarea imaginilor

09.07.2008
Redimensionarea imaginilor

Redimensionarea imaginilor pentru web si email reprezinta probabil cele mai larg raspandite cai de a impartasi fotografii digitale.

Total vizualizari: 8927 8927 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (3 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  Cambridgeincolour.com  
Autor:  SEAN T. McHUGH
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Da-ti pe pre-blur pentru a minimaliza efectele artizanale de Moiré

Un demers care poate ameliora rezultatele in imaginile cu probleme este sa aplici un blur imaginii inainte de a ii reduce dimensiunea. Aceasta actiune iti permite sa elimini orice detaliu mai mic decat stii tu ca este imposibil de captat la o rezolutie mai mica. Daca nu intampini dificultati cu efectele artizanale de moire, inseamna ca nu este necesara pre-blurarea.

redimensionarea imaginilor

Avand in vedere ca imaginea de mai sus a fost redusa la 1/4 din dimensiunea sa initiala, orice tipare recursive mai mici de 4 pixeli nu isi vor putea gasi rezolvare. Un O raza inalta de 2 pixeli (pentru un diametru total de 4 pixeli) ar fi putut fi folosit in #6, dar, in orice caz, a fost nevoie de doar 1 pixel pentru a elimina in mod virtual orice efect artizanal din afara cadrului. Un pre-blur prea accentuat poate duce la diluarea imaginii finale.

Imaginea pre-blurata in photoshop de mai sus (#6) elimina cea mai mare parte a efectului moiré (gasit in #3), totusi, o finisare aditionala a preciziei (efectuata la #7) este necesara pentru recapatarea preciziei detaliilor de la interiorul cadrului rosu. Dupa pre-blur si finisare, photoshop bicubic trece la algoritmii mai sofisticati sinc si lanczos.

Photoshop Bicubic - unealta de precizie vs. Bicubip - unealta de uniformizare

Versiunile Adobe Photoshop CS (8.0) si mai recente au de fapt trei optiuni in cadrul interpolarii bicubice: unealta bicubica de uniformizare, bicubic (pre-definire intermediara), si de precizie. Toate variantele asigura rezultate similare celui de la #3 din compararea modurilor de interpolare, insa cu grade de claritate ce difera. Prin urmare, daca imaginea ta are moiré, unealta de precizie il va amplifica, iar cea de uniformizare il va reduce (in functie de predefinire).

redimensionarea imaginilor
Imaginea originala
Imaginea micsorata la 75%
redimensionarea imaginilor

Multi recomanda folosirea variantei de uniformizare pentru procesul de marire a dimensiunii, si pe cea de precizie in cazul procesului de reducere a dimensiunii. Acest mod de gandire este eficient, insa eu prefer sa folosesc bicubic standard pentru reducerea dimensiunii - lasand o mai mare flexibilitate pentru a conferi precizie mai tarziu, dupa cum o necesita imaginea. Multi considera ca precizia incorporata este un pic cam prea puternica si brutala pentru marea parte a imaginilor, dar este pur si simplu o chestie de gust.

Recomandari

Toata aceasta analiza are scopul de a explica ce se intampla cand lucrurile nu merg bine. Daca redimensionarea nu prezinta efecte artificiale, artizanale, nu ai nevoie sa schimbi nimic. Munca fotografica poate fi si asa complicata. Multe fotografii nu prezinta detalii care sa fie vulnerabile la moiré—indiferent de interpolare. Pe de alta parte, atunci cand lucrurile merg prost, se poate explica de ce, precum si ce masuri se pot lua pentru a le regla.

Solutia ideala este sa folosesti un algoritm sinc sau lanczos pentru a evita efectele artizanale moiré in imaginea redusa, iar apoi sa confirmi cu o masca de raza foarte mica (0.2-0.3) de reducere a preciziei pentru a corecta orice diluare indusa de interpolare. Pe de alta parte, algoritmul sinc nu este compatibil cu prea multe sisteme, iar soft-ul care il foloseste este de cele mai multe ori privit ca nefiind user-friendly.

O alta alternativa ar fi sa folosesti bicubic, sa pre-blurezi imaginile problematice si apoi sa conferi precizia detaliului dupa reducerea dimensiunii. Astfel se pregateste imaginea pentru interpolator, intr-un mod care reduce riscul de aparitie al efectelor artizanale. Principalul dezavantaj al acestui demers este ca raza de blur necesara depinde de cat de mult doresti sa reduci imaginea—prin urmare, trebuie sa folosesti aceasta tehnica de la caz la caz.

redimensionarea imaginilor
Imaginea micsorata la 50%
redimensionarea imaginilor

In sfarsit, te poti asigura ca nu induci nici un anti-aliasing in grafica computerizata daca folosesti algoritmul celei mai apropiate vecinatati. Doar ca trebuie sa ai in special grija in cazul in care imaginea contine texturi fine, deoarece acest algoritm este cel mai predispus la efectele artizanale moiré.

Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Adobe Photoshop:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(3 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8205
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7960
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7765
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Vista Gimp Powerpoint Python Outlook StyleSheet Flash Bridge Excel Java Photoshop XML Sony Vegas PHP CSS Ruby on Rails XHTML Fotografie JSON Lightroom SWF Dreamweaver PSD Swift 3D Fireworks SEO Illustrator Word RoR AJAX MySQL Action Script Verilog Javascript HTML COREL DRAW
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software