E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale AutoCAD

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  AutoCAD  /  Prezentare (5)

Desenarea obiectelor in AutoCAD - partea I

01.08.2008
Desenarea obiectelor in AutoCAD - partea I

Acest tutorial este conceput pentru a-ti arata cum functioneaza fiecare comanda AutoCAD Draw. Este conceput pentru a gasi rapid orice informatie necesara.

Total vizualizari: 62413 62413 afisari   |   Comentarii  6   |   Rating   |   (19 voturi)   |   Timp necesar: 25 min 25 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cadtutor.net  
Autor:  David Watson
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

INTRODUCERE

Acest tutorial este conceput pentru a-ti arata cum functioneaza fiecare comanda AutoCAD Draw. Daca ai nevoie doar de o informatie rapida, foloseste bara de instrumente QuickFind de mai jos pentru a merge direct la comanda pe care o doresti. Nu toate comenzile de desenare care apar pe bara de instrumente Draw sunt parcurse in acest tutorial. Blocks, Hatch si Text, de exemplu, sunt prezentate sub forma unor tutoriale autonome!

AUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD Draw

AUTOCAD Draw

Comenzile Draw pot fi folosite in crearea de noi obiecte, cum ar fi linii si cercuri. Majoritatea desenelor AutoCAD sunt compuse pur si simplu doar din aceste componente de baza. O buna intelegere a comenzilor Draw este fundamentala in vederea unei folosiri eficiente a lui AutoCAD.

Sectiunile de mai jos acopera comenzile Draw cu cea mai frecventa utilizare, cum ar fi Line (linie), Polyline (poli-linie) si Circle (cerc) precum si comenzile mai avansate, cum ar fi Multiline (linie multipla) si Multiline Style (stil de linie multipla). Ca neinitiat in AutoCAD, probabil doresti sa treci peste comenzile mai avansate pentru a stapani asa cum trebuie bazele. Vei putea oricand sa te intorci la acest tutorial pe viitor, atunci cand te simti mai sigur pe tine.

Ca si majoritatea comenzilor AutoCAD, comenzile Draw pot fi initiate in mai multe moduri. Numele comenzilor sau comenzile rapide pot fi introduse de la tastatura, comenzile pot fi initiate din meniul derulant Draw, aratate in partea dreapta sau din bara de unelte Draw. Metoda pe care o folosesti depinde de tipul de lucru pe care il efectuezi si de cat de multa experienta ai ca utilizator. Nu iti face prea multe griji cu privire la acest lucru, foloseste pur si simplu metoda care ti se pare cea mai simpla sau cea mai convenabila la momentul respectiv. Tehnica ta de desen se va imbunatati cu timpul, pe masura ce acumulezi experienta, asa ca nu te astepta sa lucrezi foarte rapid de la bun inceput.

Daca lucrezi cu meniuri derulante, merita sa ai in vedere sintaxa vizuala, care este comuna tuturor meniurilor derulante folosite in sistemul de operare Windows. De exemplu, o sageata mica, dupa cum urmeaza "AUTOCAD Draw", langa un articol al meniului inseamna ca articolul conduce la un sub-meniu care ar putea contine alte comenzi sau optiuni de comanda. Un semn grafic eliptic, "…" care urmeaza imediat dupa un articol al meniului, indica faptul ca acel articol va afisa o casuta de dialog. Aceste mici indicii vizuale te vor ajuta sa lucrezi mai eficient cu meniurile, deoarece acestea iti spun la ce sa te astepti si te ajuta sa eviti surprizele daca esti novice.

Liniile

Liniile sunt probabil cele mai simple obiecte AutoCAD. Folosind comanda Line, poti desena o linie intre oricare doua puncte pe care le-ai ales, la interiorul zonei de desenat. Liniile sunt de obicei primele obiecte pe care vei dori sa le desenezi cand incepi un nou desen, deoarece ele pot fi folosite ca si "schele" pe care se va baza restul desenului. Sa nu uiti niciodata ca crearea desenelor cu AutoCAD nu este atat de diferita de realizarea desenelor pe o planseta de proiectare. Numeroase metode grafice de baza sunt aceleasi.

Cine este familiarizat cu matematica va sti ca aceste linii desenate intre doua puncte se numesc vectori. Aceasta terminologie este folosita pentru a descrie tipul de desene pe care le genereaza AutoCAD. Desenele AutoCAD sunt in general numite "desene vectoriale". Desenele vectoriale sunt deosebit de utile acolo unde precizia constituie cel mai important criteriu, deoarece acestea isi mentin gradul de acuratete, indiferent de scara utilizata.

Comanda de trasare a unei drepte

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw Line AUTOCAD Draw
Tastatura: LINE - comanda rapida L

AUTOCAD Draw
Cu comanda line poti desena o dreapta simpla de la un punct la altul. Cand alegi primul punct si muti linia reticulara avand ca tinta locatia celui de-al doilea punct vei vedea o linie elastica, ce iti arata unde se va trasa linia in momentul stabilirii celui de-al doilea punct.

Obiectele-linie au doua capete (primul, respectiv ultimul punct). Poti continua sa alegi puncte, iar AutoCAD va desena cate o linie dreapta intre fiecare punct stabilit si punctul anterior. Fiecare segment de linie desenat reprezinta un obiect separat si poate fi mutat sau sters, dupa cum este nevoie.

Pentru a incheia aceasta comanda, este suficient sa apesi tasta AUTOCAD Draw pe tastatura.

AUTOCAD Draw
Secventa de comanda

Command: LINE 
Specify first point: (selecteaza P1) 
Specify next point or [Undo]: (selecteaza P2) 
Specify next point or [Undo]:AUTOCAD Draw (pentru a incheia)

De asemenea, poti desena linii introducand coordonatele punctelor care marcheaza extremitatile acestora la promptul de comanda, in loc sa le alegi locatia de pe ecran. Acest lucru te ajuta sa desenezi linii care se gasesc in afara ecranului, in cazul in care doresti acest lucru. (vezi Folosirea coordonatelor pentru mai multe detalii). De asemenea, poti desena linii folosind ceva ce se numeste introducere directa a distantei. Vezi tutorialul Introducerea directa a distantei pentru mai multe detalii. 

Comanda pentru linii de constructie

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw Construction Line
Tastatura: XLINE - comanda rapida XL

Comanda Construction Line (Linie de Constructie) creeaza o linie cu o lungime infinita care trece prin doua puncte stabilite. Liniile de constructie sunt deosebit de utile pentru crearea cadrelor sau caroiajelor de constructie in cadrul carora se va face proiectarea.

Liniile de constructie nu sunt folosite in mod normal ca obiecte in desenele terminate, si este deci mai practic sa iti desenezi toate liniile de constructie intr-un strat separat, care va fi dezactivat sau inghetat inainte de tipar. Consulta tutorialul Proprietati de obiecte pentru a afla cum se creeaza noile straturi. Avand in vedere natura acestora, optiunea de comanda Zoom Extents face abstractie de liniile de constructie.

Secventa de comanda
Command: XLINE 
Specify a point or [Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset]: (indica un punct) 
Specify through point: (indica un al doilea punct)
Specify through point: AUTOCAD Draw (pentru a incheia sau pentru a alege un alt punct)

Ai putea remarca faptul ca exista un numar de optiuni in cadrul acestei comenzi. De exemplu, optiunile "Hor" si "Ver" pot fi folosite pentru a desena linii de constructie care sunt perfect orizontale sau verticale. In ambele cazuri, nu va fi necesar sa stabilesti decat un singur punct, deoarece directia liniei este predeterminata. Pentru a folosi o singura optiune de comanda, introdu pur si simplu acea parte a denumirii optiunii care este scrisa cu litere majuscule in promptul de comanda. Urmareste secventa de instructiuni de mai jos pentru  a vedea cum ai desena o linie de constructie folosind optiunea Horizontal.

Secventa de comanda
Command: XLINE 
Hor/Ver/Ang/Bisect/Offset/<From point>: HAUTOCAD Draw
Through point: (stabileste un punct pentru a pozitiona linia) 
Through point: AUTOCAD Draw(pentru a incheia sau pentru a stabili un punct pentru o noua linie orizontala)

Comanda de trasare a unei semidrepte

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw Ray
Tastatura: RAY

Comanda Ray ("Raza") creeaza o dreapta similara liniei de constructie, cu exceptia faptului ca se extinde la infinit doar intr-o directie pornind de la punctul de origine ales. Directia semidreptei este determinata de pozitia celui de-al doilea punct stabilit.

Secventa de comanda
Command: RAY 
Specify start point: (selecteaza punctul de origine) 
Specify through point: (selecteaza cel de-al doilea punct, pentru a stabili directia)
Specify through point: AUTOCAD Draw (pentru a incheia sau pentru a indica un alt punct)

Familia de poli-linii

Poli-liniile se deosebesc de linii prin aceea ca reprezinta obiecte mult mai complexe. O singura poli-linie se poate compune dintr-un numar de linii drepte sau de segmente de arcuri. Poli-liniilor li se pot asigna de asemenea anumite grosimi, pentru a le face sa para solide. Ilustratia de mai jos prezinta cateva poli-linii, pentru a-ti da o idee de cat de flexibil este acest tip de linie.

AUTOCAD Draw

Probabil ca te intrebi, din moment ce poli-liniile sunt atat de utile, de ce sa ne mai deranjam sa folosim drepte obisnuite? Exista mai multe raspunsuri la aceasta intrebare. Cel mai des invocat raspuns este ca, datorita complexitatii lor, poli-liniile folosesc un spatiu mai mare pe disc  decat dreapta echivalenta. Avand in vedere ca se doreste mentinerea dimensiunilor de fisier cat mai restranse posibil, este o buna idee sa folosim acest tip de dreapta in detrimentul poli-liniilor, cu exceptia cazului in care doar astfel ai putea obtine ceea ce doresti.

In plus, iti vei da seama, pe masura ce lucrezi cu liniile AutoCAD, ca poli-liniile sunt diferite din punct de vedere operational. Uneori, este mai usor sa lucrezi cu poli-linii pentru anumite sarcini, iar alteori dreptele obisnuite sunt cele care se pliaza mai bine pe scopul vizat. Vei afla repede care sunt argumentele pro si contra acestor doua tipuri de linii, cand vei incepe sa desenezi cu AutoCAD. 

Comanda de trasare a poli-liniei

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw Polyline
Tastatura: PLINE - comanda rapida PL

Comanda  Polyline sau Pline se aseamana cu comanda de trasare a dreptei, doar ca obiectul rezultant  se poate compune dintr-un numar de segmente care formeaza un singur obiect. In plus fata de cele doua extremitati, se presupune ca o poli-linie are si unghiuri, noduri , unde segmentele de drepte se unesc.

In practica, comanda Polyline functioneaza in acelasi mod ca si comanda Line, permitandu-ti sa stabilesti cate puncte doresti. Si aici, este suficient sa apesi AUTOCAD Draw pentru a incheia. Ca si in cazul comenzii Line, dispui si de optiunea de a inchide in mod automat o poli-linie pentru a o incheia. Pentru a face acest lucru, scrie C pentru a folosi optiunea close (de inchidere), in loc sa lovesti tasta AUTOCAD Draw. Urmareste secventa de comanda de mai jos, pentru a vedea cum functioneaza.

Secventa de comanda
Command: PLINE
Specify start point: (alege P1) 
Current line-width is 0.0000 
Specify next point or [Arc/Halfwidth/Length/Undo/Width]: (alege P2) 
Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: (alege P3) 
Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: (alege P4) 
Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: (alege P5) 
Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: AUTOCAD Draw (sau C pentru a incheia)

AUTOCAD Draw

In ilustratia din partea dreapta, figura din stanga a fost creata prin apasarea tastei AUTOCAD Draw, dupa ce a fost stabilit cel de-al cincilea punct. Figura din partea dreapta demonstreaza efectul folosirii optiunii Close.

Merita, in ciuda faptului ca necesita ceva timp, sa te familiarizezi cu comanda Polyline, deoarece este o comanda extrem de utila de stiut. Incearca sa experimentezi cu optiuni cum ar fi Arc ("arc") sau Width ("grosime, latime") si sa vezi daca poti crea poli-linii precum cele din ilustratia de mai sus.

Optiunea Undo se dovedeste in mod special utila. Ea iti va permite sa deselectezi unghiuri ale poli-liniei, cate unul, astfel incat sa iti poti corecta greselile fara dificultate.

Poli-liniile pot fi editate dupa creare, sa spunem, pentru a le modifica grosimea. Poti face acest lucru folosind comanda PEDIT, ModifyAUTOCAD DrawObjectAUTOCAD DrawPolyline din meniul derulant.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale AutoCAD:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(19 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (6) spune-ti parerea
Pustiu Pustiu , Miercuri, 06 Martie 2013, ora 12:16
#6

@alin91: poÈ›i lua trial de pe http://usa.autodesk.com/products/free-product-trials pentru 2013. Cât despre 2008 îl mai poÈ›i găsi aici: http://download.cnet.com/AutoCAD/3000-6677_4-10720988.html.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
alin91 , Sambata, 02 Martie 2013, ora 07:33
#5

salutare de unde pot dowloada si eu autocad 2008 trial ?

Si cam cat costa cu licenta ?

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
raulversace raulversace , Marti, 09 Februarie 2010, ora 18:54
#4

bravo,super tare

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
HI , Miercuri, 04 Februarie 2009
#3

:))

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
PETRACHE MARIAN , Miercuri, 06 August 2008
#2

SUMT UN INCEPATOR SI VREAU SA POT SCRIE IN 2 CASUTE IN ACELACI TIMP ( NU STIU CUM SE NUMESTE OPERATIUNEA) IN DESEN IN AUTOCAD. MULTUMIRI ANTICIPATE!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
baloo , Marti, 05 August 2008
#1

In sfarsit ceva de grafica....si nu de web design. Bravo!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8070
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7865
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
RoR PHP SWF Java Javascript COREL DRAW Bridge Word Excel Photoshop Swift 3D JSON Verilog Sony Vegas Fireworks Vista HTML Ruby on Rails MySQL PSD SEO XHTML CSS Dreamweaver Powerpoint Gimp Fotografie Action Script Outlook AJAX XML StyleSheet Flash Lightroom Python Illustrator
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software