E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale AutoCAD

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  AutoCAD  /  Prezentare (5)

Desenarea obiectelor in AutoCAD - partea II

22.08.2008
Desenarea obiectelor in AutoCAD - partea II

O continuare a primului tutorial conceput si acesta pentru a intelege modalitatea de functionare a fiecarei comenzi din AutoCAD Draw.

Total vizualizari: 26434 26434 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (6 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  www.cadtutor.net   
Autor:  David Watson
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

INTRODUCERE

Acest tutorial este conceput pentru a-ti arata cum functioneaza fiecare comanda AutoCAD Draw. Daca ai nevoie doar de o informatie rapida, foloseste bara de instrumente QuickFind de mai jos pentru a merge direct la comanda pe care o doresti. Nu toate comenzile de desenare care apar pe bara de instrumente Draw sunt parcurse in acest tutorial. Blocks, Hatch si Text, de exemplu, sunt prezentate sub forma unor tutoriale autonome!

AUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD Draw

Comanda de trasare a dreptunghiului

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw Rectangle
Tastatura: RECTANGLE - comanda rapida REC, RECTANG

AUTOCAD Draw
Comanda de dreptunghi se foloseste pentru a desena un dreptunghi ale carui laturi sunt verticale si orizontale. Pozitia si dimensiunea dreptunghiului sunt definite prin selectarea a doua colturi opuse pe diagonala. Dreptunghiul nici nu este un obiect AutoCAD veritabil. De fapt, el este doar o poli-linie inchisa, care este trasata in mod automat pentru tine.

Secventa de comanda
Comanda: RECTANG
Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: (selecteaza P1) 
Specify other corner point or [Dimensions]: (selecteaza P2)


Comanda de trasare a dreptunghiului - Rectangle - are si ea un numar de optiuni. Latimea - Width - functioneaza in acelasi mod ca si in cazul functiei Polyline. Optiunile Chamfer (Fateta) si Fillet (Filet)  au acelasi efect ca si comenzile Chamfer si Fillet, vezi tutorialul Modifying Objects pentru mai multe detali pe aceasta tema. Inaltimea si grosimea Elevation si Thickness reprezinta optiuni 3D.

A se observa ca, in loc de a selecta un al doilea punct pentru a desena dreptunghiul, ai optiunea de a introduce dimensiuni. Sa spunem ca vrei sa desenezi un dreptunghi cu o lngime de 20 de unitati si cu o latime de 10 unitati. Secventa de comanda ar arata asa:

Secventa de comanda
Comanda: RECTANG
Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: (selecteaza un punct) 
Specify other corner point or [Dimensions]: D 
Specify length for rectangles <0.0000>: 20 
Specify width for rectangles <0.0000>: 10 
Specify other corner point or [Dimensions]: (selecteaza un punct pentru a fixa orientarea)


Aceasta metoda asigura o buna alternativa la folosirea coordonatelor relative carteziene pentru determinarea lungimii si a latimii.

Comanda de trasare a poligonului

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw Polygon
Tastatura: POLYGON Comanda rapida POL

Comanda de trasare a poligonului - Polygon - poate fi folosita pentru a trasa orice poligon regulat incepand de la 3 laturi, pana la 1024 de laturi. Aceasta comanda necesita patru intrari de la utilizator, numarul de laturi, un punct de acrosare pentru centrul poligonului, sa optezi fie pentru un poligon inscris, fie pentru unul circumscris, iar apoi un punct de acrosare care sa stabileasca atat raza acestui cerc imaginar, cat si orientarea poligonului. Comanda de trasare a poligonului creeaza o polilinie inchisa de forma poligonului solicitat.

Aceasta comanda iti permite de asemenea sa definesti poligonul introducand lungimea unei laturi folosind optiunea Edge. De asemenea, poti controla dimensiunea poligonului introducand o raza exacta pentru cerc. Urmareste secventa de comanda de mai jos pentru a vedea cum functioneaza aceasta comanda.

Secventa de comanda
Command: POLYGON 
Enter number of sides <4>: 5AUTOCAD Draw
Specify center of polygon or [Edge]: (selecteaza P1 sau introdu E pentr a defini dupa lungimea muchiei) 
Enter an option [Inscribed in circle/Circumscribed about circle] <I>:AUTOCAD Draw ( pentru a accepta optiunea predefinita- de poligon inscris, sau apasa C pentru circumscris ) 
Specify radius of circle: (selecteaza P2 sau introdu raza exacta)

AUTOCAD Draw

In ilustratia de mai sus, poligonul din partea stanga este inscris (la interiorul cercului, cu varfurile poligonului atingandu-l), cel din mijloc este circumscris (in afara cercului, cu muchiile poli-liniei tangente la cerc), iar cel din dreapta este definit prin lungimea unei laturi.

Comanda de trasare al unui inel

Bara de unelte: custom AUTOCAD Draw
Meniu derulant: DrawAUTOCAD DrawDonut
Tastatura: DONUT Comanda rapida DO

Aceasta comanda deseneaza o forma de inel solid, insa de fapt este doar o poli-linie inchisa constand in doua segmente de arc carora li se atribuie o grosime. AutoCAD iti cere sa definesti diametrul interior, adica diametrul gaurii, iar apoi diametrul exterior al discului.

AUTOCAD Draw

Inelul va fi apoi schitat, si ti se va cere sa selectezi punctul central pentru a pozitiona discul. Poti continua sa selectezi puncte centrale pentru a desena mail multe discuri sau poti apasa AUTOCAD Draw pentru a incheia comanda. In mod surprinzator, discurile sunt construite din poli-linii unice inchise, compuse din doua segmente d arc carora li s-a atribuit o grosime. Din fericire, AutoCAD face toate acestea pentru tine, asa ca tot ceea ce vezi este un inel..

Secventa de comanda
Command: DONUT 
Specify inside diameter of donut <0.5000>: (selecteaza oricare doua puncte pentru a defini un diametru sau introdu lungimea exacta) 
Specify outside diameter of donut <1.0000>: (alege oricare doua puncte pentru a defini un diametru sau pentru a introduce lungimea exacta) 
Specify center of donut or <exit>: (selecteaza P1) 
Specify center of donut or <exit>: AUTOCAD Draw ( pentru a incheia sau pentru a continua sa selectezi, pentru a forma mai multe inele )


Ca o alternativa la selectarea a doua puncte sau a introducerii unei valori pentru diametre, ai putea sa apesi pur si simplu AUTOCAD Draw pentru a accepta valoarea predefinita - default value. Cea mai mare parte a comenzilor AutoCAD care solicita utilizatorului sa efectueze intrari dispun de valori predefinite. Acestea apar intotdeauna intre paranteze triunghiulare, astfel <default value>.

Lucru destul de curios, AutoCAD nu se supara daca faci diametrul interior al unui inel mai mare decat diametrul exterior- incearca si vei vedea. 

Comanda de trasare a unui norisor

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw Revision Cloud
Tastatura: REVCLOUD

Comanda Revcloud este folosita pentru a desena un norisor "cu mana libera"  sau pentru a converti orice forma inchisa intr-un norisor.

Secventa de comanda
Command: REVCLOUD  
Minimum arc length: 66.6377 Maximum arc length: 116.6159 
Specify start point or [Arc length/Object] <Object>: (selecteaza P1) 
Guide crosshairs along cloud path... 

AUTOCAD Draw

Deplaseaza mouse-ul pentru a alcatui o forma inchisa; comanda se va incheia automat cand s-a format o forma inchisa. 
Revision cloud finished.

Poti folosi optiunea  "Arc length" (lungimea arcului) pentru a controla scara norisorului. Acest lucru este indeplinit prin specificarea lungimii minime si a celei maxime pentru arc. Optiunea "Object" este folosita pentru a transforma orice forma inchisa, cum ar fi poli-linia, nervura sau cercul, intr-un norisor. 

Comanda de poli-linie 3D

Bara de unelte: Custom AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw3D Polyline
Tastatura: 3DPOLY

Comanda de polilinie 3D functioneaza exact in acelasi mod ca si comanda Polyline. Principala diferenta intre o poli-linie normala si o poli-linie 3D este faptul ca fiecare varf (punct de acrosare) al unei poli-linii 3D poate avea o valoare diferita pentru dimensiunea Z (inaltime). In poli-liniile normale (2D), toate varfurile trebuie sa aiba aceeasi valoare Z.

Obiectele poli-linie 3D nu sunt atat de complexe precum surorile lor 2D. De exemplu, acestea nu pot contine segmente de arc si nu le pot fi atribuite grosimi.Totusi, pot fi foarte utile in modelarea 3D.

Secventa de comanda
Command: 3DPOLY   
Specify start point of polyline: (selecteaza un punct) 
Specify endpoint of line or [Undo]: (selecteaza un alt punct) 
Specify endpoint of line or [Undo]: (selecteaza un al treilea punct) 
Specify endpoint of line or [Close/Undo]:
AUTOCAD Draw (pentru a incheia, apasa C pentru a inchide sau pentru a continua sa selectezi puncte)

Ia aminte la faptul ca nu ti se va transmite sa introduci o valoare Z de fiecare data cand alegi un punct.  Trebuie sa folosesti fie unul din dispozitivele grafice de aliniere pentru obiecte - Object Snaps - pentru a alege  un punct cu valoarea Z solicitata, sau foloseste filtrul ".XY" pentru a forta AutoCAD sa ceara o valoare Z

Cercuri, arce etc.

Pe langa comanda de dreapta si cea de poli-linie,comanda de cerc este probabil una dintre cele mai frecvent folosite. Din fericire, este si una dintre cele mai simple. Totusi, in comun cu celelalte comenzi din aceasta sectiune, exista un numar de optiuni care te pot ajuta sa iti construiesti chiar cercul de care ai nevoie. Marea parte a acestor optiuni se explica de la sine, insa, in anumite cazuri, pot fi derutante. Comanda de cerc, de exemplu, pfera 6 modalitati de a crea un cerc, in timp ce comanda Arc pune la dispozitie 10 metode diferite de a desena un arc. Sectiunile de mai jos concentreaza in principal optiunile predefinite, insa simte-te liber sa experimentezi.

Comanda de trasare a cercului

AUTOCAD Draw
Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw Circle AUTOCAD Draw Center, Radius
Tastatura: CIRCLE comanda rapida C

Comanda de trasare a cercurilor - Circle - este folosita pentru a desena cercuri. Exista un numar de modalitati prin care puteti defini cercul. Metoda predefinita este aceea de a selecta punctul central si de a selecta apoi un al doilea punct de pe circumferinta cercului sau de a introduce raza cercului de la tastatura.

Secventa de comanda
Command: CIRCLE   
Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]: (selecteaza P1) 
Specify radius of circle or [Diameter] <50.0195>: (selecteaza P2 sau introdu raza exacta)

AUTOCAD Draw
Dupa cum poti remarca in promptul de comanda de mai sus, optiunile predefinite sunt intotdeauna indicate intre paranteze triunghiulare, astfel: <Default>, iar optiunile de comanda apar intre paranteze patrate, astfel [Option]. Fiecare optiune este separata printr-un slash de la stanga la dreapta, ca acesta /. Poti alege sa folosesti optiunile alternative introducandu-le in prompt. De exemplu, comanda de trasare a cercului iti da trei optiuni aditionale pentru a defini un cerc. 3P, care foloseste trei puncte de pe circumferinta, 2P, care foloseste doua puncte de pe circumferinta pentru a forma un diametru, si Ttr care vine de la  Tangenta Tangenta Raza. Evident, pentru a folosi aceasta ultima optiune, trebuie sa tragi doua linii pe care le poti folosi ca tangente la cerc. Incearca aceste optiuni pentru a vedea cum functioneaza. Fii atent ca pentru a invoca o optiune a unei comenzi, ai nevoie doar sa apesi partea scrisa cu majuscule a denumirii optiunii. De exemplu, daca doresti sa folosesti optiunea Ttr, ai nevoie doar sa introduci "T". Mai sunt inca doua optiuni pentru comanda de cerc  in meniul derulant care te pot ajuta sa desenezi un cerc definindu-i centrul si diametrulsau folosind 3 tangente. 

Comanda de trasare a arcului

AUTOCAD Draw

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw Arc AUTOCAD Draw 3 Points
Tastatura: ARC comanda rapida A

Comanda de trasare a arcului - Arc - iti permite sa desenezi un arc de cerc. Exista numeroase cai de a defini un arc, metoda predefinita foloseste trei puncte: un punct de incepere, un punct intermediar si unul final. Folosind aceasta metoda, arcul desenat va incepe in primul punct selectat, va trece prin al doilea si se va incheia in al treilea. Odata ce stapanesti metoda predefinita, incearca si altele. Ai putea, de exemplu, sa desenezi un arc  de o anumita raza. Toate optiunile comenzii Arc sunt disponibile in meniul derulant.

Secventa de comanda

Comanda: ARC 
Specify start point of arc or [Center]: (pick P1) 
Specify second point of arc or [Center/End]: (pick P2) 
Specify end point of arc: (pick P3)


De asemenea, este posibila crearea unui arc prin decuparea unui obiect-cerc. In practica, numeroase arce sunt de fapt create in acest mod. Vezi comanda Trim ("decupeaza") din tutorialul Modifying Objects (Modificarea obiectelor) pentru detalii.

Comanda de trasare a unei nervuri

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw Spline
Tastatura: SPLINE comanda rapida SPL

AUTOCAD Draw

Comanda de trasare a unei nervuri - Spline - creeaza un tip de nervura cunoscuta ca nervura- B rationala uniforma, prescurtat: NURBS. O nervura este o curba lina care este constituita pe baza unui numar de puncte de control.Optiunea Fit Tolerance (toleranta la incadrare) poate fi utilizata pentru a controla cat de aproape urmeaza nervura punctele de control. O valoarea scazuta a tolerantei determina nervura sa se constituie aproape de punctele de control. O toleranta cu valoarea 0 (zero) forteaza nervura sa treaca prin punctele de control. Ilustratia din partea dreapta demonstreaza efectul a diferite valori de intoleranta la nivelul unei nervuri care se defineste prin folosirea a patru puncte de control, P1, P2, P3 si P4.

Nervurile pot fi editate dupa ce au fost creeate, folosind comanda SPLINEDIT, Modify AUTOCAD Draw Object AUTOCAD Draw Spline din meniul derulant. Folosind acesta comanda, poti modifica toleranta, poti adauga mai multe puncte de control, si inchide nervurile, printre altele. Totusi, daca doresti doar sa deplasezi punctele de control ale nervurii, cel mai bine este sa folosesti grip-uri (mecanisme de prindere). Vezi sectiunea Stretching with Grips (Intinderea cu grip-uri), din tutorialul Modifying Objects pentru detalii.

Secventa de comanda
Comanda: SPLINE  
Specify first point or [Object]: (selecteaza P1) 
Specify next point: (selecteaza P2) 
Specify next point or [Close/Fit tolerance] <start tangent>: (selecteaza P3) 
Specify next point or [Close/Fit tolerance] <start tangent>: (selecteaza P4) 
Specify next point or [Close/Fit tolerance] <start tangent>:AUTOCAD Draw Specify start tangent: (selecteaza un punct) 
Specify end tangent: (selecteaza un punct)


Poti crea aproximari liniare ale nervurilor, netezind poli-liniile cu comanda PEDIT, Modify AUTOCAD Draw Polyline din meniul derulant. Totusi, mai exista posibilitatea sa transformi poli-liniile in nervuri adevarate folosind optiunea Object a comenzii Spline (Nervura).

Comanda de trasare a elipsei

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw EllipseAUTOCAD Draw Axis, End
Tastatura: ELLIPSE comanda rapida EL

AUTOCAD Draw
Comanda de trasare a elipsei - Ellipse - iti pune la dispozitie un numar de optiuni diferite de creatie. Optiunea predefinita este de a selecta cele doua puncte care marcheaza extremitatile unei axe, iar apoi un al treilea punct pentru a defini gradul de ex-centricitate al elipsei. Dupa ce ai ajuns sa stapanesti optiunea predefinita, incearca-le si pe celelalte.

Secventa de comanda
Comanda: ELLIPSE   
Specify axis endpoint of ellipse or [Arc/Center]: (selecteaza P1) 
Specify other endpoint of axis: (selecteaza P2) 
Specify distance to other axis or [Rotation]: (selecteaza P3)

Comanda de trasare a elipsei poate fi de asemenea folosita pentru a desena cercuri izometrice.

Comanda de trasare a unui arc de elipsa

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw EllipseAUTOCAD Draw Arc
Tastatura: ELLIPSE AUTOCAD Draw A comanda rapida ELAUTOCAD Draw A

AUTOCAD Draw

Comanda de trasare a arcului de elipsa - Ellipse Arc - este deosebit de similara cu comanda de trasare a elipsei, descrisa mai sus. Singura diferenta este aceea ca, in plus fata de specificarea celor doua puncte care marginesc axa si de punctul care marcheaza "distanta pana la cealalta axa", ti se cere un unghi de incepere si unul de incheiere pentru arc. Ai putea specifica unghiurile selectand puncte sau introducand valori in promptul de comanda.Nu uita ca unghiurile se masoara in sens trigonometric (invers acelor de ceasornic), incepand de la pozitia orei 3.

De fapt, comanda Ellipse Arc nu reprezinta vreo comanda noua sau separta; este doar o optiune a comenzii Ellipse si deci nu are un nume unic de comanda. Curios este de ce a considerat Autodesk ca aceasta optiune este suficient de importanta pentru a-i aloca propriul sau buton in bara de unelte Draw. Totusi, iata-o.

Secventa de comanda
Comanda: ELLIPSE   
Specify axis endpoint of ellipse or [Arc/Center]: A 
Specify axis endpoint of elliptical arc or [Center]: (selecteaza P1) 
Specify other endpoint of axis: (selecteaza P2) 
Specify distance to other axis or [Rotation]: (selecteaza P3) 
Specify start angle or [Parameter]: 270 
Specify end angle or [Parameter/Included angle]: 90

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale AutoCAD:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(6 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Dreamweaver Powerpoint XML XHTML SWF Flash HTML PSD Sony Vegas Lightroom Verilog Javascript MySQL StyleSheet PHP Bridge Excel Outlook COREL DRAW Action Script Gimp AJAX JSON Python Fireworks Ruby on Rails Word Swift 3D SEO Vista Illustrator Photoshop Fotografie Java RoR CSS
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software