E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale AutoCAD

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  AutoCAD  /  Prezentare (5)

Desenarea obiectelor in AutoCAD - partea III

09.08.2008
Desenarea obiectelor in AutoCAD - partea III

O continuare a primului tutorial conceput si acesta pentru a intelege modalitatea de functionare a fiecarei comenzi din AutoCAD Draw.

Total vizualizari: 19861 19861 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (6 voturi)   |   Timp necesar: 25 min 25 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  www.cadtutor.net   
Autor:  David Watson
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

INTRODUCERE

Acest tutorial este conceput pentru a-ti arata cum functioneaza fiecare comanda AutoCAD Draw. Daca ai nevoie doar de o informatie rapida, foloseste bara de instrumente QuickFind de mai jos pentru a merge direct la comanda pe care o doresti. Nu toate comenzile de desenare care apar pe bara de instrumente Draw sunt parcurse in acest tutorial. Blocks, Hatch si Text, de exemplu, sunt prezentate sub forma unor tutoriale autonome!

AUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD DrawAUTOCAD Draw

Comanda de regiune

Bara de unelte: Deseneaza AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw Line AUTOCAD Draw
Tastatura: REGION - comanda rapida REG

AUTOCAD Draw
O regiune reprezinta o suprafata creata din obiecte  care formeaza o forma inchisa, cunoscuta ca bucla. Comanda Region este folosita penru a transforma obiectele in regiuni, mai degraba decat pentru a le desena (adica vei avea nevoie sa desenezi mai intai forma inchisa). Odata ce o regiune este creata, se poate sa existe o mica modificare vizuala adusa desenului.

Totusi, daca setezi modul de umbrire pe "Flat Shaded" (Umbrire plata), View AUTOCAD Draw Shade AUTOCAD Draw Flat Shaded, vei vedea ca regiunea este, de fapt, o suprafata si nu o simpla schita. Regiunile sunt in special utile in modelarea 3D, deoarece pot fi extrudate (impinse, scoase in afara

Inainte de a incepe comanda Region, deseneaza o forma inchisa, cum ar fi un dreptunghi, un cerc, sau orice alta poli-linie sau nervura inchisa.

Secventa de comanda
Comanda: REGION 
Select objects: (Pick P1)  
Select objects:AUTOCAD Draw
1 loop extracted. 
1 Region created.

Poti folosi comenzile booleene, Union, Subtract si Intersect (reuniune, scadere si intersectie ) pentru a crea regiuni complexe.

Comanda de stergere a imaginii

Bara de unelte: Custom AUTOCAD Draw
Meniu derulant: Draw AUTOCAD Draw Wipeout
Tastatura: WIPEOUT

AUTOCAD Draw

Un Wipeout (imagine stearsa) este un obiect tip imagine. Cel mai adesea este folosit pentru a "masca" o parte a unui desen, pentru claritate. De exemplu, ai putea dori sa adaugi text unei parti complicate a unui desen. Ai putea folosi un Wipeout pentru a masca zona din spatele unui text pentru ca textul sa poata fi usor de citit, ca in exemplul aratat in dreapta.

Comanda Wipeout poate fi folosita pentru a efectua trei operatii diferite. Poate fi folosita pentru a desena un si poate fi folosit pentru a controla vizibilitatea cadrelor sterse.

Secventa de comanda
Command: WIPEOUT
Specify first point or [Frames/Polyline] < Polyline >: (selecteaza P1)

AUTOCAD Draw

Specify next point: (selecteaza P2)
Specify next point or [Undo]: (selecteaza P3)
Specify next point or [Close/Undo]: (selecteaza P4)
Specify next point or [Close/Undo]: AUTOCAD Draw

Poti folosi oricate puncte doresti pentru a crea forma de care ai nevoie. Cand ai selectat ultimul punct, foloseste click-dreapta si Enter (sau apasa tasta Enter de pe tastatura) pentru a incheia comanda si pentru a crea segmentul de imagine sters-wipeout-ul.

AUTOCAD Draw

Ar putea sa ti se para ca este mai usor sa desenezi mai intai o poli-linie, pentru a o converti apoi intr-un wipeout. Pentru a face acest lucru, porneste comanda Wipeout si apoi da Enter pentru a selecta optiunea predefinita "Polyline". Selecteaza poli-linia atunci cand promptul de comanda iti cere acest lucru. Nu uita, poli-liniile trebuie sa fie inchise inainte de a putea fi transformate in wipeout-uri.

In cea mai mare parte a cazurilor, vei dori probabil sa opresti cadrul wipeout.

Secventa de comanda
Specify first point or [Frames/Polyline] < Polyline >: F (optiunea Frames)
Enter mode [ON/OFF] < ON >: OFF
Regenerating model.

AUTOCAD Draw

Optiunea Frames ("cadre") se foloseste pentru pentru a opri (sau pentru a porni) cadrele pentru toate wipeout-urile din desenul curent. Nu poti controla vizibilitatea cadrelor wipeout in mod individual. Ar trebui sa fii de asemenea constient ca, atunci cand cadrele sunt oprite, wipeout-urile nu pot fi selectate. Daca ai nevoie sa muti sau sa modifici un wipeout, ai nevoie sa pornesti cadrele.

Adesea, este mai convenabil sa desenezi wipeout-ul dupa text, astfel incat sa poti vedea de cat spatiu ai nevoie. In acest caz, ai putea avea nevoie sa folosesti comanda DRAWORDER (ToolsAUTOCAD DrawDisplay OrderAUTOCAD Draw Option) pentru a obliga textul sa apara deasupra wipeout-ului.

Sugestie: daca ai incarcata optiunea Express Tools, poti folosi comanda deosebit de utila TEXTMASK, care creeaza in mod automat un wipeout sub orice text selectat. O poti gasi pe meniul tau derulant la ExpressAUTOCAD DrawTextAUTOCAD DrawText Mask

Puncte si stiluri de puncte

Punctele reprezinta obiecte deosebit de simple, iar procesul de creare al acestora este de asemenea foarte simplu. Punctele sunt rar folosite pe post de componente de desenare, desi nu exista nici un motiv pentru care nu ar putea fi. Ele sunt in mod normal folosite doar ca adjuvanti in desenare, cam in acelasi mod in care sunt folosite liniile de constructie si razele. De exemplu, punctele sunt create in mod automat atunci cand folosesti comenzile Measure si Divide ("masoara" si "imparte") pentru a dispune distantele de-a lungul unei drepte.

Cand adaugi puncte unui desen este de obicei de dorit sa setezi mai intai stilul de punctare, deoarece stilul predefinit poate fi dificil de vizualizat.

Comanda de trasare a punctului

Bara de unelte: Draw AUTOCAD Draw
Meniu derulant: DrawAUTOCAD DrawPointAUTOCAD DrawSingle Point
Tastatura: POINT Comanda rapida PO

Comanda de trasare a punctului va insera un marcator punctiform in desenul tau, pe o pozitie pe care tu o alegi in fereastra de desenare sau in orice locatie definita prin coordonate pe care tu o introduci de la tastatura. Stilul predefinit de punct reprezinta un punct simplu, care este adesea dificil de distins, insa poti schimba acest stil de punct in ceva mai usor de remarcat vizual sau mai elaborat, folosind casuta de dialog. Punctele pot fi folosite pentru "delimitarea" unui desen in plus fata de construirea liniilor. Poti Alinia (Snap) la punctele indicate folosind aliniatorul de obiecte Node. Vezi tutorialul Object Snap pentru detalii.

Secventa de comanda
Command: POINT 
Current point modes: PDMODE=0 PDSIZE=0.0000 
Specify a point: (selecteaza orice punct)

In mod ciudat, in modul Multiple Point (varianta predefinita a butonului Point din bara de unelte Draw) vei avea nevoie sa folosesti tasta escape (Esc) de pe tastatura ta pentru a incheia comanda. Obisnuitul click-dreapta sau enter nu functioneaza. 

Comanda de stabilire a stilului de punctareAUTOCAD Draw

Bara de unelte: None
Meniu derulant: FormatAUTOCAD DrawPoint Style
Tastatura: DDPTYPE

Poti incepe comanda de stabilire a stilului de trasare a punctelor de pe tastatura, introducand DDPTYPE sau o poti initia din meniul derulant, din FormatAUTOCAD DrawPoint Style… Comanda incepe prin afisarea unei casute de dialog care ofera un numar de optiuni.

Pentru a schimba stilul de punct, pur si simplu alege imaginea stilului pe care il doresti si apoi da click pe butonul "OK". Vei avea nevoie sa folosesti comanda Regen, REGEN de la tastatura sau ViewAUTOCAD DrawRegen din meniul derulant pentru a forta orice puncte existente in desenul tau sa fie afisate in noul stil. Oricare noi puncte create dupa ce stilul a fost setat vor fi afisate in mod automat in noul stil.

Un aspect interesant al punctelor este acela ca dimensiunea lor poate fi setata la o valoare absoluta sau relativa la dimensiunea ecranului, exprimata ca procentaj. In mod predefinit, pnctele sunt afisate relativ, in raport cu dimensiunea ecranului, ceea ce este deosebit de util intrucat inseamna ca punctele vor ramane la aceeasi marime, indiferent de factorul de zoom. Acest lucru este in special convenabil atunci cand desenele devin mai complexe, iar procesul de dsenare necesita numeroase zoom-uri, in si out. 

Multi-linii

Multi-liniile reprezinta linii complexe care constau in 1 pana la 16 linii paralele, cunoscute ca elemente. Stilul multi-linie predefinit are doar doua elemente, insa poti crea stiluri aditionale cu o varietate aproape infinita. Comanda de stil multi-linie - Multiline Style - iti faciliteaza crearea unor noi stiluri de multi-linie prin adaugarea de noi elemente-linie, schimband culoarea si  tipul de linie al elementelor, adaugand end caps si optiunea de afisare ca si culoare solida. 

Comanda de multi-linie
Bara de unelte: custom AUTOCAD Draw
Meniu derulant: DrawAUTOCAD DrawMultiline
Tastatura: MLINE Comanda rapida ML

AUTOCAD Draw

Comanda de multi-linie este folosita pentru a desena multi-linii. Acest proces de desenare este foarte asemanator celui de trasare a poli-liniilor,  segmentele de linie suplimentare sunt adaugate multi-liniei pe masura ce se selecteaza puncte. Ca si in cazul poli-liniilor, punctele pot fi de-selectate cu optiunea Undo, iar poli-liniile pot fi inchise.

Cand deschizi comanda Multiline, ai de asemenea si optiunea de a specifica caracteristicile Justification, Scale and Style (aliniere, scara si stil) proprii multi-liniei. Optiunea Justification (de aliniere) iti permite sa setezi alinierea la "Top" (sus), sa o lasi predefinita, "Zero" sau "Bottom" (jos). Cand alinierea este setata la Top, partea de sus a multi-liniei este trecuta prin punctele de acrosare, ca in ilustratia de mai jos.

Alinierea Zero deseneaza linia centrala a multi-liniei prin punctele de acrosare, iar Bottom deseneaza linia din partea de jos prin punctele de acrosare. Alinierea iti permite sa controlezi modul in care este trasata multi-linia in raport cu informatiile tale de marcare. De exemplu, daca desenezi un nou drum avand ca referinta linia sa centrala, atunci ar fi potrivita alinierea Zero.

Optiunea Scale (scalare) iti permite sa setezi un factor de scalare, care schimba efectiv latimea multi-liniei. Factorul de scalare predefinit este setat la 1.0 astfle incat, pentru a injumatati latimea multi-liniei, ar trebui introdusa valoarea de 0.5 O valoare de 2.0 ar dubla latimea.

Optiunea Style iti permite sa setezi stilul curent al multiliniei. Stilul predefinit se numeste "Standard". Acesta este singurul stil disponibil, cu exceptia cazului in care nu ai creat anterior  un nou stil cu comanda Multiline Style. Urmeaza secventa de comanda de mai jos pentru a vedea cum functioneaza comanda Multiline, iar apoi incearca sa schimbi optiunile Justification (aliniere) si Scale (scalare).

Secventa de comanda
Comanda: MLINE 
Current settings: Justification = Top, Scale = 20.00, Style = STANDARD 
Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: (Pick P1) 
Specify next point: (Pick P2) 
Specify next point or [Undo]: (Pick P3)
Specify next point or [Close/Undo]:AUTOCAD Draw (pentru a termina sau pentru a continua sa selectezi, sau C pentru a inchide) 

Comanda de selectare a stilului multi-linieAUTOCAD Draw

Bara de unelte: None
Meniu derulant: Format AUTOCAD Draw Multiline style
Tastatura: MLSTYLE

Comanda de selectare a stilului multi-liniei este folosita pentru a crea noi stiluri, care pot fi apoi folosite la comanda Multiline. Cand deschizi pentru prima data comanda, vei vedea casuta de dialog Multiline Styles, care indica faptul ca stilul Standard este setat pe "Current" (curent). Pentru a crea un nou stil, introdu un nou nume de stil in caseta de editare "Name", suprascriind "STANDARD" si introducand o descriere optionala in caseta de editare "Description".

Casuta de dialog ar trebui acum sa arate ceva de genul celei din dreapta.Cand esti multumit de noul nume si de noua descriere, da pur si simplu click pe butonul "Add". Noul tau stil va aparea acum in caseta curenta - "Current". Noul stil pe care l-ai creat este pur si simplu o copie a stilului Standard, asa ca urmatorul pas este sa schimbi stilul astfel incat sa se potriveasca propriilor tale scopuri. Da click pe butonul "Element Properties…" ("proprietatile elementului...") pentru a porni.

AUTOCAD Draw

Acum, vei vedea casuta de dialog Element Properties aparand. Aceasta casuta de dialog iti permite sa adaugi noi elemente liniare sau sa stergi unele deja existente  si sa controlezi offsetul, culoarea si tipul de linie al elementului. Da click pe butonul "Add" pentru a adauga un nou element. Va aparea un nou element liniar, cu un offset (o deviatie) de 0.0; cu alte cuvinte, aceasta este o linie centrala. Evidentiaza elementul din partea de sus din lista "Elements" si modifica offsetul (deviatia) la 1.0 introducand aceasta valoare in caseta de editare "Offset". Acum, procedeaza la fel cu elementul din partea de jos, fara a uita sa introduci o valoare de -1.0, pentru ca aceasta este o deviatie negativa. Acum, ai o multilinie lata de 2 unitati de desenare,  cu o linie centrala. Acum, sa modificam culoarea si tipul de linie al liniei centrale.

Evidentiaza elementul offset (de deviatie) 0.0 dand click pe el in lista "Elements". Pentru a schimba culoarea, da pur si simplu click pe butonul Colour… si selecteaza o culoare adecvata din paleta. Cand ai selectat o culoare, da click pe butonul "OK" din paleta pentru a reveni la casuta de dialog Element Properties.

Modificarea tipului de linie este putin mai complicata, deoarece va fi nevoie sa incarcam mai intai tipul de linie necesar. Oricum, pentru a incepe, da click pe butonul "Linetype…"

AUTOCAD Draw


Va aparea casuta de dialog Select Linetype, cu doar cateva tipuri solide de linie listate, ByLayer, ByBlock and Continuous. Da click pe butonul "Load…" (incarcare...). Acum va aparea casuta de dialog cu tipuri de linii Load sau Reload. Da scroll in jos pe lista de tipuri de linii pana cand vei gasi una numita "Hidden" (ascunsa) .Evidentiaza Hidden, iar apoi da click pe butonul "OK". Acum vei vedea tipul de linie Hidden aparand in lista "Loaded linetypes" (tipuri de linie incarcate) din casuta de dialog Select Linetype, care ar trebui sa arate acum asemenetor cu cea de mai sus. In sfarsit, evidentiaza Hidden si da click pe butonul "OK". Casuta ta de dialog Element Properties ("proprietati ale elementelor ") ar trebui sa semene acum cu cea din ilustratia de mai sus. Pentru a definitiva noul nostru stil, vom adauga niste  capete de delimitare si o umplere solida. Da click pe butonul "Multiline Properties…" pentru a incepe.

AUTOCAD Draw

In casuta de dialog Multiline Properties, da click in casutele de bifare "Line", de sub  rubricile "Start" si "End". Aceasta actiune va avea efectul delimitare a capetelor multi-liniei cu o linie situata la 90. Dupa cum vezi in casuta de dialog, poti modifica acest unghi daca doresti sa tesesti capetele. In continuare, da click pe casuta de bifare "On" din sectiunea "Fill" si apoi da click pe butonul Colour… si selecteaza culoarea de umplere din paleta. Casuta de dialog Multiline Properties ar trebui acum sa arate ca cel din ilustratia de mai sus. In sfarsit, da click pe butonul "OK" din casuta de dialog Multiline Properties si din nou in casuta de dialog Multiline Style. Acum, esti gata sa desenezi cu noua ta multi-linie.

Initiaza comanda Multiline, selecteaza un numar de puncte si admira-ti munca. Daca ai urmat cu fidelitate acest tutorial, noua ta multilinie ar trebui sa semene cu cea din ilustratia din dreapta. Observa efectul diverselor modificari pe care le-ai efectuat, in comparatie cu stilul de multilinie Standard.

AUTOCAD Draw
O limitare a stilurilor de multilinie  este aceea ca nu poti modifica un stil daca exista multilinii care se raporteaza la acel stil, in desenul curent. Din pacate, acest lucru inseamna ca stilurile de multi-linie nu pot fi actualizate in acelasi mod in care este posibila actualizarea stilurilor de text sau de dimensiunilor. De asemenea, poti modifica stilul unei multi-linii existente. Daca chiar doresti sa modifici un stil de multi-linie, va trebui mai intai sa stergi toate multi-liniile care se raporteaza la stil.

Daca nu ai experienta in AutoCAD, intregul proces al lucrului cu multi-linii si al crearii stilurilor de multilinie poate parea un pic  debusolant din cauza ca atinge o varietate de aspecte ale programului cu care s-ar putea sa nu fii familiar. Daca acesta este si cazul de fata, ar putea fi o idee buna sa revii la acest tutorial mai tarziu. Multi-liniile sunt utile deoarece te pot ajuta sa scutesti timp, insa utilizarea lor are un caracter puternic specializat si ar trebui sa te gandesti cu atentie inainte de a le folosi. S-ar putea, de exemplu, sa fie mai convenabila desenarea unei poli-linii si crearea de offset-uri (deviatii) folosind comanda Offset

Sugestii si trucuriAUTOCAD Draw

Sigur ai remarcat faptul ca o mare parte dintre comenzile de desenare necesita ca tasta AUTOCAD Draw de pe tastatura sa fie apasata pentru a le incheia. In AutoCAD, click-dreapta pe mouse si selectarea lui "Enter" din meniul de context are acelasi efect ca si folosirea tastei AUTOCAD Draw de pe tastatura. Folosirea meniului de context click-dreapta reprezinta o cale mult mai eficienta de a lucra decat utilizarea tastaturii.

De asemenea, poti folosi tasta AUTOCAD Draw sau click-dreapta pe mouse pentru a repeta ultima comanda folosita. Cand o comanda s-a incheiat, o poti reinitializa dand din nou click- dreapta si selectand Repeat command din meniul de context, mai degraba decat introducerea comenzii de la tastatura sau selectarea acesteia din meniul derulant sau din bara de instrumente. Prin intermediul acestei metode este posibila, de exemplu, repetarea comenzii fara a o invoca in mod precis. Secventa de comanda ar putea arata cam ca cea de mai jos.

Comanda: LINE
Specify first point: (selecteaza P1)
Specify next point or [Undo]: (selecteaza P2)
Specify next point or [Undo]: (click-dreapt si selecteaza Enter)
Command: (click-dreapta si selecteaza Repeat Line)
Specify first point: (selecteaza P1)
Specify next point or [Undo]: (selecteaza P2)
Specify next point or [Undo]: (click-dreapta si selecteaza Enter)
Command: (click-dreapta si selecteaza Repeat Line)…

Ai putea continua acest ciclu atat cat ai nevoie, folosin doar mouse-ul pentru intrari.
Poti modifica Linetype-ul (tipul de linie) oricarui obiect creat in tutorialul de mai sus. In mod predefinit, toate liniile sunt trasate cu n tip de linie numit "Continuous". Acesta afiseaza o linie solida. Totusi, liniile pot fi afisate cu cratime, cu secventa de cratima-punct si cu o intreaga gama de variatii.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale AutoCAD:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(6 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Excel Sony Vegas Dreamweaver HTML Outlook Fotografie Action Script Word SEO PSD Javascript Photoshop Bridge Java XHTML Lightroom RoR Verilog Powerpoint StyleSheet Python Swift 3D JSON Illustrator AJAX COREL DRAW SWF CSS XML Ruby on Rails Flash Gimp Vista Fireworks PHP MySQL
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software