E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale AutoCAD

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  AutoCAD  /  Editare (4)

Modificarea obiectelor - partea I

13.09.2008
Modificarea obiectelor - partea I

Desenele AutoCAD sunt arareori realizate doar prin simpla trasare a liniilor, cercurilor, etc. Cel mai probabil vei avea nevoie sa modifici aceste obiecte de desenare elementare intr-un fel pentru a putea crea imaginea de care ai nevoie.

Total vizualizari: 17817 17817 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (6 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Cadtutor.net  
Autor:  David Watson
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Introducere

Desenele AutoCAD sunt arareori realizate doar prin simpla trasare a liniilor, cercurilor, etc. Cel mai probabil vei avea nevoie sa modifici aceste obiecte de desenare elementare ( Modify ) intr-un fel pentru a putea crea imaginea de care ai nevoie. AutoCAD furnizeaza o intreaga gama de unelte de modificare cum ar fi Move, Copy, Rotate si Mirror. Dupa cum poti vedea, numele comenzilor denota in mod explicit functionalitatea lor. Totusi, modul in care functioneaza aceste comenzi nu este intotdeauna evident. Acest tutorial este conceput pentru a-ti arata cum functioneaza toate comenzile Modify. Daca ai nevoie rapid de o informatie, foloseste aceasta bara de unelte QuickFind de mai jos pentru a te duce direct la informatia de care ai nevoie.

Modificarea obiectelor

Asa cum se obisnuieste in AutoCAD, uneltele Modify pot fi accesate in trei moduri: de la tastatura, din meniul derulant si din bara de unelte. Toate uneltele Modify sunt disponibile in meniul derulant Modify si in bara de unelte Modify. In fiecare sectiune de mai jos, optiunile din bara de unelte, din meniul derulant, si de la tastatura sunt expuse. Metoda pe care o alegi depinde doar de tine. In ultima instanta, vei folosi metoda care iti convine cel mai mult, sau pe cea care ti se pare cea mai eficienta. AutoCAD permite un mare grad de flexibilitate si nu exista o cale buna sau una proasta de a lucra. Acestea fiind spuse, ar trebui sa atragem atentia asupra faptului ca folosirea barelor de unelte in AutoCAD este aproape intotdeauna mai rapida decat orice alta metoda.

Modificarea obiectelor

Bara de unelte Modify este de obicei afisata in mod predefinit insa, in cazul in care nu este deja afisata, o poti aduce pe ecran folosind comanda TOOLBAR, View Toolbars… din meniul cu bara derulanta. Cand apare casuta de dialog Toolbar (cea de mai sus), bifeaza pur si simplu casuta de langa optiunea "Modify" din lista cu bare de unelte. Numerosi utilizatori AutoCAD lucreaza cu bara de unelte Modify permanent andocata pe ecran, deoarece asigura accesul dintr-un singur click la toate comenzile, facand procesul de desenare mult mai eficient.

Comanda de stergere - Erase

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Erase
Tastatura ERASE Comanda rapida E

Comanda Erase este una dintre cele mai simple comenzi AutoCAD si este si una dintre cele mai utilizate. Comanda sterge orice obiect selectat din desen. Nu uita ca poti recupera obiectele sterse tastand U pentru a face procesul reversibil, Modificarea obiectelor din bara de unelte Standard sau utilizand comanda OOPS.

Secventa de comanda

Command: ERASE
Select objects: (alege orice obiect pentru a-l sterge)
Select objects: (pentru a incheia selectarea si pentru a sterge obiectul)

Daca doresti doar sa stergi ultimul obiect pe care l-ai creat, poti tasta L la promptul de comanda "Select objects". Ultimul obiect va fi evidentiat si vei putea selecta mai multe obiecte sau la finalul comenzii. Vezi tutorialul "Selectarea obiectelor" pentru mai multe informatii asupra selectarii obiectelor.

Comanda Copy

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Copy
Tastatura COPY Comanda rapida CP

Comanda copy poate fi utilizata pentru a crea unul sau mai multe duplicate al oricarui obiect de desenare care a fost creat anterior. Copy este o comanda deosebit de utila si de rapida, deoarece poti crea elemente de desen deosebit de complexe, iar apoi le copiaza de ori de cate ori ai nevoie.

Modificarea obiectelor

Secventa de comanda

Command: COPY
Select objects: (alege obiectul pe care doresti sa il copiezi, P1)
Select objects: (pentru a incheia selectarea)
Specify base point or displacement, or [Multiple]: (alege P2 sau M pentru mai multe copii)
Specify second point of displacement or <use first point as displacement>: (alege P3)

Optiunea multipla iti permite sa creezi copii suplimentare ale obiectelor selectate alegand oricate puncte noi doresti. Pentru a incheia un proces de copiere multipla, este suficient sa apesi tasta.

Ia aminte ca "Punctul de baza", P2 si "Am doilea punct", P3, nu trebuie sa fie alese pe, si nici in apropierea obiectului. Cele doua puncte sunt pur si simplu folosite pentru a indica distanta si directia obiectului copiat din obiectul original.

Comanda de oglindire - Mirror

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Mirror
Tastatura MIRROR Comanda rapida MI

Comanda Mirror iti permite sa oglindesti obiectele selectate din desenul tau alegandu-le, si apoi definind pozitia unei linii imaginare de oglindire folosind doua puncte.

Modificarea obiectelor

Secventa de comanda

Command: MIRROR
Select objects: (alege obiectul pe care doresti sa il oglindesti, P1)
Select objects: (pentru a incheia selectarea)
Specify first point of mirror line: (alege P2)
Specify second point of mirror line: (alege P3)
Delete source objects? [Yes/No] <N>: (alege No pentru a pastra obiectul original)

De remarcat faptul ca in secventa de comanda de mai sus, apasarea tastei atunci cand ti se cere sa specifici daca doresti sa stergi obiectele sursa - "Delete source objects?" a avut ca rezultat un raspuns negativ. Acest lucru se intampla deoarece "No" reprezinta optiunea predefinita. AutoCAD iti arata intotdeauna optiunea predefinita trecuta intre paranteze triunghiulare, in acest caz, "<N>". Numeroase comenzi AutoCAD ofera optiuni predefinite. Acestea sunt de obicei cele mai larg utilizate si nu va fi nevoie decat sa dai click-dreapta si sa selectezi "Enter" din meniu sau sa apesi de la tastatura pentru a le accepta.

Pentru a crea o oglinda perfect orizontala sau perfect verticala, foloseste Ortho. Pentru mai multe informatii cu privire la utilizarea lui Ortho si a altor adjvanti in desenare, vezi tutorialul "Drawing Aids".

Comanda Offset (deviatie)

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Offset
Tastatura OFFSET Comanda rapida O

Offset este probabil una dintre cele mai utile comenzi in construirea desenelor. Comanda Offset creeaza un nou obiect paralel cu sau concentric cu obiectul selectat. Noul obiect este desenat la o distanta definita de catre utilizator (deviatia) de cel original si intr-o directie aleasa de catre utilizator printr-un punct ales. Poti devia linii, arcuri, cercuri, elipse, poli-linii 2D, linii x, raze sau retele planare de nervuri.

Secventa de comanda

Command: OFFSET
Specify offset distance or [Through] <1.0000>: 10 (specifica distanta)
Select object to offset or <exit>: (selecteaza obiectul, P1)
Specify point on side to offset: (selecteaza directia, P2)
Select object to offset or <exit>: (pentru a incheia sau pentru a selecta un alt obiect in vederea devierii)

In ilustratia de mai jos, a fost deviata o linie (cian) catre dreapta printr-o distanta de deviere - "Offset", prin alegerea unui punct la dreapta de linia originala. Rezultatul este o noua linie (rosie) la dreapta celei originale.

Modificarea obiectelor

Cercurile pot fi deviate la interiorul sau la exteriorul lor, pentru a crea astfel un nou cerc care sa fie concentric (sa aiba acelasi centru) cu cercul original. In ilustratie, a fost creat un nou cerc (rosu) la exteriorul celui original alegandu-se un punct in afara cercului original. Raza noului cerc este distanta "Offset" (de deviere), plus raza cercului original.

In ilustratia de mai sus, noile obiecte, precum si cele originale sunt aratate in diverse culori, pentru o mai mare claritate. In realitate, obiectele deviate mostenesc proprietatile de obiect de la cel original.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale AutoCAD:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(6 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8165
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7915
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7770
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7720
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7455
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
PHP JSON Powerpoint MySQL RoR XML Lightroom XHTML Illustrator AJAX Vista Swift 3D Fireworks SWF Sony Vegas Python COREL DRAW StyleSheet Flash Action Script Gimp Fotografie Excel Outlook PSD Dreamweaver Word Javascript Bridge HTML SEO CSS Photoshop Ruby on Rails Verilog Java
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software