E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale AutoCAD

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  AutoCAD  /  Editare (4)

Modificarea obiectelor - partea III

15.09.2008
Modificarea obiectelor - partea III

Desenele AutoCAD sunt arareori realizate doar prin simpla trasare a liniilor, cercurilor, etc. Cel mai probabil vei avea nevoie sa modifici aceste obiecte de desenare elementare intr-un fel pentru a putea crea imaginea de care ai nevoie.

Total vizualizari: 12912 12912 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (5 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Cadtutor.net  
Autor:  David Watson
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Expansiunea cu manere

Desi comanda Stretch poate fi deosebit de utila, ea a fost in mare parte depasita prin utilizarea manerelor - "Grips", care permit ca acest tip de modificare sa fie facuta mai intuitiv.

Modificarea obiectelor

Pentru a intinde un obiect folosind manere, selecteaza pur si simplu obiectul, dand click pe el (poti face asta fara a initializa o comanda). Obiectul va fi evidentiat, si vor apara mici manere patrate in fiecare colt, precum si diverse puncte de fixare, in functie de tipul obiectului. Da click pe un maner pentru a-l activa si da din nou click pentru a-l repozitiona. Cand ti-ai incheiat modificarile, foloseste tasta Escape (Esc) din partea din stanga-sus a tastaturii tale pentru a deselacta obiectul si pentru a elibera manerele.

Comanda de alungire - Lengthen

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Lengthen
Tastatura LENGTHEN Comanda rapida LEN

Comanda Lengthen poate fi adesea utilizata in locul celei de decupare - Trim sau celei de extindere - Extend. Intr-adevar, rezultatul final va fi unul si acelasi. Comanda Lengthen poate fi folosita fie pentru a lungi, fie pentru a scurta drepte, arce, poli-linii deschise, arce eliptice si nervuri deschise, fara a folosi taierea sau muchiile de marginire.

Secventa de comanda

Command: LENGTHEN
Select an object or [DElta/Percent/Total/DYnamic]: DY
Select an object to change or [Undo]: (selecteaza o dreapta sau un arc)
Specify new end point: (alege un nou punct final)
Select an object to change or [Undo]: (pentru a incheia)

Secventa de comanda de mai sus demonstreaza utilitatea optiunii Dynamic Lengthen (alungire dinamica), care este probabil cea mai utila pentru desenul tehnic de uz general. Totusi, celelalte optiuni merita sa fie si ele cunoscute, deoarece iti pot scuti mult timp si efort.

Optiunea Total iti permite sa modifici lungimea totala a unei drepte, la orice valoare pe care o vei specifica. Optiunea Percent iti permite sa modifici lungimea unei drepte folosind un procentaj. De exemplu, o valoare de 50 va avea ca rezultat o linie cu lungimea redusa la jumatate fata de cea originala, iar o valoare de 200 va avea ca rezultat o dreapta de doua ori mai mare decat cea initiala. Optiunea Delta poate fi folosita pentru a extinde sau pentru a reduce punctul final al unei linii, cu o distanta specificata. Punctul final afectat de schimbare este cel care se afla cel mai aproape de punctul in care s-a facut selectarea obiectului.

Comanda de decupare - Trim

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Trim
Tastatura TRIM Comanda rapida TR

Comanda Trim poate fi utilizata pentru a decupa o parte a unui obiect. Pentru a decupa un obiect, trebuie sa desenezi un al doilea obiect care sa formeze "muchia de taiere". Muchiile de taiere pot fi drepte, drepte intersectate, raze, poli-linii, cercuri, arce sau elipse. Blocurile sau textele nu pot fi decupate sau folosite ca muchii de taiere. Ilustratia de mai jos iti prezinta comanda Trim in actiune. Patratul si cercul rosu au fost desenate folosind comanzile Polygon, respectiv Circle. Pentru a decupa aceste obiecte, a fost trasata o linie (de culoare cian in ilustratie), aceasta formand muchia de taiere. Comanda Trim, spre deosebire de majoritatea celorlaltor comenzi de modificare, necesita efectuarea a doua selectii de obiecte separate. Muchiile de taiere sunt primele selectate (pot fi una sau mai multe), iar apoi vor fi selectate obiectele ce se doresc a fi decupate. In exempll de mai sus, prima data este selectata dreapta, deoarece ea formeaza muchia de taiere, iar apoi se selecteaza si patratul si cercul.

Comanda Trim este usor mai complicata decat numeroase alte comenzi de modificare. Pentru o mai buna intelegere a modului sau de functionare, deseneaza un patrat, un cerc, si o dreapta, asa cum este ilustrat mai jos, iar apoi urmeaza secventa de comanda. Nu uita sa te uiti la linia de comanda AutoCAD in fiecare stadiu al procedurii.

Modificarea obiectelor

Secventa de comanda

Command: TRIM
Current settings: Projection=UCS Edge=None
Select cutting edges ...
Select objects: (selecteaza muchia de taiere, P1)
Select objects: (pentru a incheia selectarea muchiei de taiere)
Select object to trim or shift-select to extend or [Project/Edge/Undo]: (alege acea parte a patratului pe care doresti sa o decupezi, P2)
Select object to trim or shift-select to extend or [Project/Edge/Undo]: (alege cercul, P3)
Select object to trim or shift-select to extend or [Project/Edge/Undo]: (pentru a incheia)

De remarcat ca, la fiecare pas al decuparii, ti se ofera optiunea de a da undo decuparii anterioare. Acest lucru poate fi deosebit de util, daca ai ales din neatentie obiectul gresit.

In exemplul de mai sus, cand obiectele erau decupate, ambele puncte fusesera alese in partea dreapta a muchiei de taiere, avand ca rezultat indepartarea respectivei parti a obiectelor din partea dreapta a muchiei de taiere. In mod evident, portiunea de patrat si de cerc din partea stanga a muchiei de taiere au fost indepartate prin stabilirea acestora la stanga de muchia de taiere. De asemenea, dupa cum probabil ai remarcat, prin decuparea unui cerc ai creat un obiect Arc. Nu va fi nici o diferenta sesizabila, insa tipul de obiect s-a schimbat.

Comanda de extindere - Extend

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Extend
Tastatura EXTEND Comanda rapida EX

Aceasta comanda extinde o dreapta, o poli-linie, sau un arc, astfel incat acesta sa intalneasca un alt obiect de desenare (cunoscut ca muchie de granita). In ilustratia din partea dreapta, exista doua drepte (rosii) extinse pana la punctul in care intalnesc o alta dreapta (cian), care formeaza marginea de granita. Aceasta comanda functioneaza intr-un mod similar cu comanda Trim, descrisa mai sus. Se fac doua selectii, una pentru pentru marginea/marginile de granita, si una pentru extinderea obiectului/obiectelor.

Dreptele si alte obiecte pot fi extinse in una din cele doua directii. In ilustratia de mai jos, dreapta rosie poate fi extinsa fie la dreapta, fie la stanga. In AutoCAD, poti indica directia de extindere alegand un punct in partea dreapta sau in cea stanga, prin raportare la punctul de mijloc - midpoint. AutoCAD nu cunoaste intuitiv localizarea marginii de granita, asa ca trebuie sa indici in mod explicit directia de extindere alegand oricare parte a punctului care marcheaza mijlocul.


Modificarea obiectelor

Modificarea obiectelor

Deseneaza liniile asa cum este indicat in ilustratie, si urmeaza secventa de comanda de mai jos.

Secventa de comanda

Command: EXTEND
Current settings: Projection=UCS Edge=None
Select boundary edges ...
Select objects: (selecteaza marginea de granita, P1)
Select objects: (pentru a incheia selectarea muchiei de granita)
Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: (alege obiectul pe care doresti sa il extinzi, P2)
Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: (alege un alt obiect pe care doresti sa il extinzi, P3)
Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: (pentru a incheia)

In unele cazuri, s-ar putea sa ti se returneze mesajul "Object does not intersect an edge"("Obiectul nu se intersecteaza cu nici o muchie") sau "No edge in that direction" ("Nu exista nici o muchie in directia aceea"). Daca se intampla acest lucru, inseamna ca fie ai ales capatul gresit al obiectului, fie,obiectul pe care incerci sa il extinzi nu va ajunge la muchia de granita. Solutia este fie sa alegi undeva in apropierea capatului pe care doresti sa il extinzi, fie sa deplasezi muchia de granita, astfel incat dreapta extinsa sa se intersecteze cu ea.

Folosirea modului "muchie" - Edgemode

Daca dreapta pe care incerci sa o extinzi nu se intersecteaza cu dreapta de granita, poti folosi optiunea "Edge" pentru a trece Edgemode-ul pe "Extend" (optiunea predefinita este "No Extend"). Cand comanda Extend este setata pe Extend Mode, obiectele in curs de extindere vor fi extinse pana la o linie imaginara prin muchia de granita, indiferent daca obiectul extins chiar se intersecteaza cu muchia de granita. Acest lucru este in mod special util si poti scuti mult timp.

Modificarea obiectelor

Ilustratia de mai sus arata rezultatul extinderii unei drepte (rosu) pana la o muchie de granita (cian), cu Edgemode-ul setat pe "Extend". Acelasi proces ar fi rezultat intr-un mesaj de eroare in cazul in care Edgemode-ul ar fi fost setat pe "No Extend". Pentru a avea o mai buna intelegere a modului in care functioneaza acesta, deseneaza cele doua linii dupa cum se arata in ilustratie, si incearca sa le extinzi folosind setarile predefinite. Odata ce ai terminat, urmeaza secventa de comanda de mai jos.

Secventa de comanda (Edgemode)

Command: EXTEND
Select boundary edges: (Projmode = UCS, Edgemode = No extend)
Select objects: (select eaza muchia de granita, P1)
Select objects: (pentru a incheia selectarea muchiei de granita)
Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: E (pentru a folosi optiunea Edge)
Enter an implied edge extension mode [Extend/No extend] : E (pentru a seta Edgemode-ul pe Extend)
Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: (alege obiectele pe care dorsti sa le extinzi, P2)
Select object to extend or shift-select to trim or [Project/Edge/Undo]: (pentru a incheia)

De remarcat faptul ca valoarea curenta a lui Edgemode este intotdeauna afisata pe linia de comanda atunci cand initiezi comanda Extend. Optiunea Edge poate fi de asemenea utilizata cu comanda Trim pentru a facilita decuparea muchiilor de taiere care nu se intersecteaza efectiv cu obiectul de decupat. Edgemode-ul este o variabila de sistem, asa ca orice schimbare a valorii sale va afecta atat comanda Trim, cat si pe cea Extend.

Vezi comanda Lengthen pentru a afla mai multe metode de extindere si de dcupare a obiectelor.

Selectia shift la Trim & Extend

Probabil ai remarcat faptul ca, pe durata secventelor de comanda pentru comanzile Trim si Extend, dispui de optiunea "shift-select". Aceasta caracteristica este noua in AutoCAD 2000i si iti faciliteaza extinderea in cadrul utilizarii comenzii Trim, precum si decuparea atunci cand folosesti comanda Extend. Aceste doua comenzi au foarte puternica legatura, si adesea vai avea nevoie sa decupezi si sa extinzi obiectele in acelasi timp. Daca esti incepator in AutoCAD, ar fi o buna idee sa eviti aceasta caracteristica la inceput, deoarece comenzile Trim si Extend pot fi foarte dificil de manipulat. Totusi, tine minte ca aceasta caracteristica exista, deoarece poti economisi mult timp utilizand-o.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale AutoCAD:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(5 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8325
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8080
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7920
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7875
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7620
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Photoshop PHP Bridge XHTML Action Script StyleSheet PSD JSON Fireworks Lightroom MySQL Dreamweaver AJAX Ruby on Rails Outlook RoR Sony Vegas Excel Python Powerpoint CSS Swift 3D Gimp Fotografie Java HTML Flash Vista COREL DRAW XML SEO Word Illustrator Javascript SWF Verilog
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software