E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale AutoCAD

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  AutoCAD  /  Editare (4)

Modificarea obiectelor - partea IV

16.09.2008
Modificarea obiectelor - partea IV

Desenele AutoCAD sunt arareori realizate doar prin simpla trasare a liniilor, cercurilor, etc. Cel mai probabil vei avea nevoie sa modifici aceste obiecte de desenare elementare intr-un fel pentru a putea crea imaginea de care ai nevoie.

Total vizualizari: 17551 17551 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (11 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Cadtutor.net   
Autor:  David Watson
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Comanda de intrerupere - Break

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Break
Tastatura BREAK Comanda rapida BR

Comanda Break iti permite sa intrerupi (sa indepartezi o parte a sa) un obiect, definind doua puncte de rupere. In ilustratia de mai jos, a fost indepartat un colt de dreptunghi. Comanda Break poate fi folosita in cazul liniilor, al poli-liniilor, cercurilor, arcelor, elipselor, nervurilor, liniilor care se intersecteaza, si razelor. Cand rupi un obiect, fie poti selecta obiectul folosind primul punct de intrerupere, iar apoi sa il alegi pe al doilea, fie poti selecta obiectul, pentru ca apoi sa alegi cele doua puncte de intrerupere.

Modificarea obiectelor

Secventa de comanda

Command: BREAK
Select objects: (selecteaza obiectul folosind primul punct de intrerupere, P1)
Specify second break point or [First point]: (alege al doilea punct de intrerupere, P2)

Sectiunea obiectului la fi indepartata, iar comanda se incheie.

Uneori, ai putea dori sa selectezi mai intai obiectul, si apoi sa specifici cele doua puncte de intrerupere. Daca ne situam in acest caz, foloseste optiunea "First point" pentru a specifica primul punct de intrerupere. In mod predefinit, AutoCAD presupune ca punctul folosit pentru a selecta obiectul este si primul punct de intrerupere. Acest lucru poate adesea sa ii induca in eroare pe noii utilizatori.

Uneori, poate fi necesara intreruperea unei linii in doua, fara a inlatura nici o parte a sa. In acest caz, alege pursi simplu primul si cel de-al doilea punct de intrerupere pe aceeasi pozitie.

Comanda de tesire - Chamfer

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Chamfer
Tastatura CHAMFER comanda rapida CHA

Comanda Chamfer iti faciliteaza crearea unei tesituri intre oricare doua drepte ne-paralele, ca in ilustratia de mai jos, sau intre oricare doua segmente de poli-linie adiacente. De obicei, comanda Chamfer este folosita pentru a configura distantele de tesire inainte de a desena tesitura. Urmeaza secventa de comanda de mai jos, acolo unde distantele de tesire sunt modificate si aduse la 20, inainte ca tesitura sa fie efectuata.

Modificarea obiectelor

Secventa de comanda

Command: CHAMFER
(TRIM mode) Current chamfer Dist1 = 10.0000, Dist2 = 10.0000
Select first line or [Polyline/Distance/Angle/Trim/Method]: D (pentru a seta distantele)
Specify first chamfer distance <10.0000>: 20 (introdu distanta necesara)
Specify second chamfer distance <20.0000>: (prima valoare de distanta, sau introdu o valoare diferita)
Select first line or [Polyline/Distance/Angle/Trim/Method]: (alege P1)
Select second line: (alege P2)

Tesitura este facuta, iar comanda incheiata.

De remarcat, in secventa de comanda, faptul ca exista un numar de optiuni care pot fi folosite pentru a controla modul in care se comporta comanda Chamfer. Optiunea Polyline poate fi folosita pentru a tesi in mod simultan toate colturile unei poli-linii. Optiunea Distance iti permite sa specifici cele doua distante de tesire. Angle permite precizarea unghiului dintre prima linie si tesitura. Trim (decupare) este folosita pentru a controla daca liniile originale sunt decupate dupa tesitura, ori raman la fel. In sfarsit, Method este folosita pentru a articula comanda intre modul Distance si cel Angle. Cand se foloseste modul Angle, tesitura este definita prin folosirea unei distante si a unui unghi, mai degraba decat a doua distante.

Comanda Fillet

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Fillet
Tastatura FILLET Comanda rapida F

Comanda Fillet est un instrument deosebit de util care iti permite sa desenezi un arc intre doua drepte care se intersecteaza sau intre doua segmente adiacente de poli-linie. Mai intai, vei nevoie sa folosesti aceasta comanda pentru a seta raza adecvata, iar a doua oara pentru a selecta cele doua linii.

Secventa de comanda

Command: FILLET
Current settings: Mode = TRIM, Radius = 10.0000
Select first object or [Polyline/Radius/Trim]: R
Specify fillet radius <10.000>: 25
Select first object or [Polyline/Radius/Trim]: (alege P1)
Select second object : (alege P2)

Comanda Fillet poate fi de asemenea utilizata pentru a racorda arce si cercuri. Optiunea "Polyline" iti permite de asemenea sa racordezi toate colturile unei poli-linii, dintr-o singura comanda. Merita sa experimentezi cu aceasta comanda, iti poate scuti mult timp si iti faciliteaza construirea formelor, lucru care altfel ar presupune o anumita dificultate.

Modificarea obiectelor

Modificarea obiectelor

De exemplu, poti crea cu usurinta forma de tableta de mai sus dintr-un simplu dreptunghi. Din moment ce dreptunghiurile AutoCAD constituie simple poli-linii inchise, poti folosi optiunea Polyline a comenzii Fillet pentru a racorda simultan toate colturile poli-liniei. Incearca asta pentru tine; deseneaza un dreptunghi, iar apoi urmeaza secventa de intructiuni de mai jos.

Secventa de comanda

Command: FILLET
Current settings: Mode = TRIM, Radius = 10.0000
Select first object or [Polyline/Radius/Trim]: P
Select 2D polyline: (alege P1)
4 lines were filleted

Sugestie: Asigura-te ca raza pe care o specifici se potriveste obiectelor pe care le-ai selectat, altfel, comanda fillet nu va functiona.

Comanda de explozie - Explode

Bara de unelte Modify Modificarea obiectelor
Meniu derulant Modify Explode
Tastatura EXPLODE

Comanda Explode este folosita pentru a "exploda" obiecte unitare inapoi, in partile lor constituente. Cu alte cuvinte, comanda este folosita pentru a reveni la stadiul de blocuri, poli-linii, etc. (care ar putea fi compuse dintr-un numar de obiecte-constituent) inapoi, in partile din care sunt alcatuite. Schimbarea nu are nici un efect vizibil.

Sugestii si trucuri
Priveste intotdeauna linia de comanda pentru ghidare atunci cand inveti comenzi AutoCAD noi. Linia de comanda iti va returna un prompt cu informatiile, si aceasta este cea mai usoara cale pentru a afla cum functioneaza o noua comanda. Acest lucru este in mod special valabil in cazul comenzilor mai complicate, cum ar fi Trim si Extend.
Fereastra cu linia de comanda afiseaza 3 randuri de text in mod predefinit. Poti schimba acest lucru dand clik si tragand de partea de sus a cadrului ferestrei. Cand esti incepator in AutoCAD, ai putea dori sa vezi mai mult de 3 randuri. Ilustratia de mai jos arata linia de linia de comanda crescuta in dimensiune pana la 6 randuri.

Modificarea obiectelor

Linia de comanda poate fi de asemenea afisata ca fereastra mobila de text. Fereastra AutoCAD va fi afisata prin apasarea tastei F2 de pe tastatura. Vazi Functian keys din tutorialul Drawing Aids pentru mai multe detalii.
Poti controla modul in care textul este oglindit folosind variabila MIRRTEXT.
Poti folosi comanda Fillet cu o raza de valoare 0 pentru a decupa liniile care se intersecteaza in punctul lor de intersectie. Desigur, mai poti obtine acest efect cu comanda Trim, insa, daca ai un numar de operatiuni de indeplinit, metoda Fillet este mult mai rapida.
Cand folosesti comenzile Trim si Extend, apasarea tastei cand promptul iti cere "Select cutting edges" ("Selecteaza muchiile de taiere") si respectiv "Select boundary edges" ("Selecteaza muchiile de granita"), va selecta in mod automat toate muchiile de taiere sau de granita valide de pe ecran. Astfel, poti conomisi mult timp, daca ai un set complicat de muchii de selectat.

Modificarea obiectelor
Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale AutoCAD:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(11 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
ionut_costan , Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 14:31
#1

Multumesc. Sper sa mai adaugati tutoriale autocad.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Swift 3D CSS Javascript HTML Ruby on Rails XHTML XML MySQL Java AJAX Photoshop Bridge Powerpoint Excel Sony Vegas Vista Fireworks Flash PHP Lightroom Gimp RoR COREL DRAW StyleSheet Dreamweaver Word Outlook Fotografie Action Script Verilog PSD JSON SEO SWF Illustrator Python
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software