E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale AutoCAD

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  AutoCAD  /  Prezentare (5)

Selectarea obiectelor

27.08.2008
Selectarea obiectelor

Acest tutorial este realizat pentru a face o demonstratie a unui mare numar din optiunile de selectare. Ca si in cazul altor aspecte din AutoCAD, stapanirea unei bune cunoasteri si practici a acestor optiuni iti poate imbunatati radical viteza si eficienta de desenare.

Total vizualizari: 18152 18152 afisari   |   Comentarii  8   |   Rating   |   (6 voturi)   |   Timp necesar: 25 min 25 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cadtutor.net  
Autor:  David Watson
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

INTRODUCERE

Inainte de a incepe sa folosesti comenzile de modificare AutoCAD, ai nevoie sa stii ceva despre selectarea obiectelor. Toate comenzile de modificare (Modify) presupun una sau mai multe selectari de obiecte. AutoCAD dispune de o intreaga serie de unelte care sunt concepute pentru a te ajuta sa selectezi chiar obiectele de care ai nevoie.

Selectarea obiectelor prin alegere

Probabil, cea mai evidenta cale de a selecta un obiect in AutoCAD este aceea de a-l alege pur si simplu. Aceia dintre voi care au folosit alte programe bazate pe grafica vor fi familiarizati cu acest concept. In general, tot ceea ce ai de facut este sa iti pozitionezi cursorul peste un obiect, sa dai click cu mouse-ul, iar obiectil va fi selectat. In aceasta privinta, AutoCAD nu se deosebeste cu nimic de celelalte programe de grafica.

Cand incepi o comanda de modificare, cum ar fi ERASE, se petrec doua lucruri. In primul rand, cursorul isi schimba functionalitatea de la obisnuitul crosshairs la pickbox , si, in al doilea rand, vei avea promptul "Select objects" pe linia de comanda. Ambele instructiuni de transfer au scopul de a te anunta ca AutoCAD asteapta ca tu sa selectezi unul sau mai multe obiecte.

Select objects:

Pentru a selecta un obiect, pozitioneaza pickboxul  (patratelul  selector) peste o parte a obiectului si da click stanga cu mouse-ul. Odata ce obiectul a fost ales, acesta este evidentiat cu o linie punctata, pentru a arata ca este parte a selectiei curente, iar linia de comanda indica "1 found" (1 gasit). Acum vei vedea promptul "Select objects" ("selecteaza obiecte") pe linia de comanda, din nou. In acest punct, poti continua sa adaugi mai multe obiecte selectiei curente, alegandu-le, sau poti apasa AUTOCAD Draw pe tasta de spatiere - Space Bar - penru a definitiva selectarea.

AUTOCAD Draw
AUTOCAD Draw
AUTOCAD Draw
Crosshair
Patratel selector
Obiect evidentiat

Cand alegi unul sau mai multe obiecte ca raspuns la promptul "Select objects", creezi cu succes un set de selectie. Seturile de selectie reprezinta un concept important in AutoCAD deoarece pot da un randament maxim, mai ales cand desenele au dimensiuni mai mari sau se complica.

Exemplu

Urmareste exemplul de mai jos pentru a-ti face o idee despre cum poate fi creat un set de obiecte prin selectarea obiectelor.

Deseneaza doua cercuri

Deseneaza doua cercuri folosind comanda CIRCLE, DrawAUTOCAD DrawCircleAUTOCAD DrawCenter, Radius din meniul derulant sau AUTOCAD Draw din bara de unelte Draw. Dimensiunea si pozitia cercurilor nu conteaza.

Command: CIRCLE 
Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]:
(alege un punct in mijlocul ferestrei de desen) 
Specify radius of circle or [Diameter] <8.3453>:
(alege un alt punct pentru a stabili circumferinta cercului) 

Command: CIRCLE 
Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]:
(alege punctul central al celui de-al doilea cerc) 
Specify radius of circle or [Diameter] <37.9174>:
(alege un alt punct pentru a stabili circumferinta cercului)

Sterge cele doua cercuri

Sterge cele doua cercuri folosind comanda ERASE, Modify AUTOCAD Draw Erase din meniul derulant sau AUTOCAD Draw din bara de unelte Modify.

Command: ERASE 
Select objects: (pozitioneaza patratelul selector peste o circumferinta de cerc si da click-stanga) - 1 found 
Select objects: (ppatratelul selector peste circumferinta celui de-al doilea cerc si da click-stanga) - 1 found 
Select objects: (apasa AUTOCAD Draw pentru a incheia selectia si sterge obiectele)

Crearea seturilor de selectie poate deveni destul de anosta si lenta daca doresti sa selectezi un numar mare de obiecte. Imagineaza-ti numai ca trebuie sa selectezi o suta sau mai multe obiecte dintr-un desen de mari dimensiuni! Din fericire AutoCAD asigura un numar de optiuni de selectie care te pot ajuta sa selectezi obiectele cu mai multa eficienta.

Selectarea ferestrei

Optiunea Window poate fi apelata prin tastarea unui W ca raspuns la promptul "Select objects". Window iti permite sa definesti un patrat folosind doua puncte in exact acelasi mod ca si comanda RECTANGLE. Odata ce fereastra a fost definita, toate obiectele care sunt situate integral in cadrul ferestrei vor fi selectate.

AUTOCAD Draw
AUTOCAD Draw
Casuta selectoare Window este delimitata printr-un dreptunghi cu contur solid
Vor fi selectate numai obiectele situate integral la interiorul ferestrei

In ilustratia de mai sus, poligonul din partea stanga este inscris (la interiorul cercului, cu varfurile poligonului atingandu-l), cel din mijloc este circumscris (in afara cercului, cu muchiile poli-liniei tangente la cerc), iar cel din dreapta este definit prin lungimea unei laturi.

Secventa de comanda

Command: (initiaza una dintre comenzile Modify, cum ar fi ERASE
Select objects: W 
First corner: (alege primul colt) 
Specify opposite corner: (alege al doilea colt) 
Select objects: (in acest punct poti selecta fie mai multe obiecte, fie AUTOCAD Draw pentru a incheia selectarea si pentru a continua cu comanda curenta.) 

Selectarea Crossing Window

Optiunea Crossing Window se apeleaza introducand C la promptul "Select objects" si reprezinta o variatie a comenzii Window. Secventa de comanda este exact aceeasi, insa vor fi selectate obiectele care se situeaza integral la interiorul ferestrei, cat si acelea care depasesc limita acesteia.

AUTOCAD Draw
AUTOCAD Draw
Casuta selectoare Window este delimitata printr-un dreptunghi cu contur intrerupt.
Vor fi selectate obiectele delimitate atat integral cat si partial

Includere implicita in fereastra

Desi poti invoca in mod explicit selectarile prin casute de tip Window si Crossing Window introducand W sau C de la tastatura la aparitia promptului "Select objects", in realitate, aceasta practica nu se prea uziteaza. Ambele optiuni de selectare sunt atat de des utilizate, incat AutoCAD furnizeaza o metoda de windowing implicit, astfel incat sa nu trebuiasca sa folosesti deloc tastatura. Poti testa acest lucru fara a folosi vreo comanda.

Daca alegi un punct in spatiu in fereastra grafica, vei remarca faptul ca AutoCAD va presupune in mod automat ca doresti sa definesti o fereastra de selectie si ca foloseste punctul ales ca prim punct al ferestrei respective.

Daca muti cursorul in dreapta punctului ales, vei obtine o casuta de selectie Window (contur solid). Daca muti cursorul la stanga, vei obtine o casuta de selectie Crossing Window (linie intrerupta).Cu putina practica de windowing implicit, intregul proces de desenare va deveni foarte eficient, iar tu nu va trebui sa invoci prea des optiunile de selectare prin ferestre in mod explicit, de la tastatura.

Optiunea Undo

Se intampla adesea sa adaugi din pura inadvertenta obiecte unui set de selectie, obiecte pe care nu le doresti, in timpul compilarii acestuia.Cand asta se intampla in mijlocul unei selectari complexe, poate fi destul de suparator. Din fericire, AutoCAD iti permite sa dai undo ultimei selectii pe care ai facut-o pe durata compilarii unui set de selectii. Tot ceea ce ai nevoie sa faci este sa introduci U la urmatorul prompt "Select objects" pentru a inlatura obiectele anterior adaugate.

Selectarea tuturor obiectelor

Optiunea All se invoca prin tastarea lui ALL la promptul "Select objects". Poti folosi aceasta optiune pentru a selecta toate obiectele din desenul curent, nefiind necesara etapa de alegere. Obiectele din straturile puse pe Locked (blocat) sau Frozen (inghetat) nu vor fi selectate, insa obiectele din straturile care sunt pur si simplu inchise, vor fi.

Selectare Fence (gard)


AUTOCAD Draw

Optiunea Fence iti permite sa desenezi o linie multi-segmentata, dupa modelul poli-liniei. Toate obiectele care "sar gardul" (se intersecteaza cu linia) vor fi selectate. Optiunea Fence se invoca prin introducerea lui F la promptul "Select objects".Command: (initiaza una dintre comenzile Modify, cum ar fi ERASE)

Secventa de comanda

Select objects: F
First fence point: (alege primul punct)
Specify endpoint of line or [Undo]: (alege al doilea punct)
Specify endpoint of line or [Undo]: (alege un alt punct sau AUTOCAD Draw pentru a incheia selectia fence) 
Select objects: ( AUTOCAD Draw pentru a incheia setul de selectie si pentru a adauga mai multe obiecte)

Selectare Window Polygon


AUTOCAD Draw

Optiunea Window Polygon, care se invoca prin introducerea majusculelor WP , este similara optiunii Window, cu exceptia faptului ca poti defini o forma poligonala iregulara in cadrul careia vor fi selectate obiecte. Ca si cu optiunea Window, numai obiectele care cad i intregime sub incidenta poligonlui vor fi selectate.


Un poligon este format prin alegerea a cel putin trei puncte. 

Secventa de comanda

Command: (initiaza una dintre comenzile Modify)
Select objects: WP
First polygon point: (alege primul punct)
Specify endpoint of line or [Undo]: (alege al doilea punct)
Specify endpoint of line or [Undo]: (alege al treilea punct)
Specify endpoint of line or [Undo]: (alege un alt punct, sau AUTOCAD Draw pentru a incheia selectia poligonala) 
Select objects: ( AUTOCAD Draw pentru a incheia setul de selectii sau pentru a adauga mai multe obiecte)


Selectare Crossing Polygon

Optiunea Crossing Polygon poate fi folosita exact in acelasi mod ca si Window Polygon, cu diferenta ca are aceleasi criterii de selectie ca si optiunea Crossing Window, adica, obiectele sunt selectate in cazul in care cad integral sub incidenta limitelor poligonului, sau daca sunt tangente la acestea. Aceasta optiune se invoca tastand CP la promptul "Select objects".

Nota: Liniile, poligoanele si ferestrele desenate folosind optiunile de selectie nu exista ca obiecte de desenare. Odata ce selectarea a fost facuta, alea dispar.

Folosirea unei selectii anterioare

AutoCAD retine intotdeauna ultimul set de selectii pe care l-ai definit. Acest lucru este deosebit de util, deoarece s-ar putea sa ai nevoie sa faci un numar de modificari folosind diverse comenzi, asupra aceliasi grup de obiecte. Pentru a re-selecta ultimul set de selectie, poti folosi optiunea Previous. Optiunea anterioara se invoca tastand P la promptul "Select objects".

Selectarea ultimului obiect

Poti selecta ultimul obiect creat introducand L in ultimul prompt "Select objects".

Ciclarea obiectelor

Cand desenele devin complicate, uneori devine dificil sa selectezi obiectul pe care il doresti, fiindca acesta est fie prea aproape de un alt obiect, fie se suprapune pe acesta. Intr-un asemenea caz, se poate intampla sa se selecteze celalalt obiect, si nu cel de care ai tu nevoie. Ciclarea obiectelor este conceputa pentru a depasi aceasta problema. Daca alegi ceva in timp ce tii apasata tasta Control (Ctrl), AutoCAD va raspunde cu "< Cycle on >". Daca vei continua sa alegi, fiecare obiect de langa puncul ales este evidentiat in rotatie. Continua sa alegi pana cand obiectl evidentiat este chiar cel pe care il doresti, apoi da click-dreapta sau AUTOCAD Draw AutoCAD va raspunde cu "< Cycle off >", obiectul solicitat este adaugat astfel setului de selectii, iar tu poti continua sa selectezi mai multe obiecte, in mod obisnuit.

Adaugarea si indepartarea obiectelor

AutoCAD furnizeaza doua metode pentru adaugarea si indepartarea obiectelor in si dintr-un set de selectii. Dupa cum stii, obiectele pot fi adaugate unui set de selectie prin simpla lor alegere, sau folosind una dintre metodele schitate mai sus. Poti indeparta obiectele selectate dintr-o selectie la fel de usor prin shift picking. Daca tii apasata tasta Shift pe tastatura in timp ce alegi un obiect selectat, acel obiect va fi deselectat (indepartat din setul curent de selectii). Iti poti da seama cand un obiect selectat a fost deselectat, pentru ca nu mai este evidentiat. Poti indeparta mai multe obiecte odata, tinand apasata tasta Shift, cand folosesti window-ing-ul implicit. Totusi, nici una dintre celelalte optiuni de selectie care necesita intrari de la tastatura nu vor functiona cu metoda shift pick.

Remove objects:

Obiectele alese sau selectate acum, folosind oricare dintre metodele de mai sus, vor fi indepartate din setul curent de selectii. Cand ai terminat de inlaturat obiecte, poti reveni pe modul Add introducand A in promptul "Remove objects".

Poti folosi orice combinatie de optiuni de alegere si de selectare, respectiv de moduri add/remove ("adauga/inlatura") pentru a-ti defini setul de selectii. Odata ce esti multumit de obiectele selectate, apasa pur si simplu AUTOCAD Draw pentru a incheia procesul de selectie si pentru a continua comanda curenta.

Sugestii si trucuri

Cand alegi obiectele dintr-un desen complex, foloseste comanda ZOOM in varianta transparenta pentru a face selectarea obiectelor mai usoara. Toate optiunile Zoom selectate din barele de unelte sunt in mod automat transparente, insa daca invoci comanda de la tastatura, va trebui sa introduci 'zoom.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale AutoCAD:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(6 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (8) spune-ti parerea
ionut_costan , Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 10:12
#8

Multumesc! Ajuta!!!
si da, sunt inginer mecanic.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
catalinaicg , Miercuri, 22 August 2012, ora 11:12
#7

am o intrebare de unde inserezi de exemplu vana in autocad?
sau wc-ul ?

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
catalinaicg , Miercuri, 22 August 2012, ora 11:10
#6

eu sunt viitor inginer si am neoie de acest program..asa ca astept tutoriale :D

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
MARIA , Duminica, 15 Martie 2009
#5

foarte utile , astept si alte tutoriale autocad

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Dan , Marti, 13 Ianuarie 2009
#4

Eu am o problema care ma deranjeaza foarte tare :
- nu stiu pe ce am apasat dar la mine s-a inversat toata treaba cu selectatul si anume pentru a selecta mai multe obiecte trebuie sa tin apasat pe shift. Daca nu fac treaba asta imi sare de la un obiect la altul si nu pot selecta mai multe obiecte.
Ms si sper sa fiu ajutat

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
george , Miercuri, 26 Noiembrie 2008
#3

eu nu sunt inginer...si m-au ajutat fff mult
succes

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
onisor , Joi, 28 August 2008
#2

eu sunt inginer :)

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
nartes , Miercuri, 27 August 2008
#1

Mai, sunt curios ... ajuta tutorialele astea pe cineva? Ma refer la cele de autocad; cati ingineri viziteaza E-learn.ro?

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Flash Dreamweaver HTML JSON Outlook Lightroom COREL DRAW XML SEO Bridge RoR Excel PHP Fireworks CSS Vista AJAX StyleSheet Powerpoint Java Action Script Sony Vegas Swift 3D XHTML Word PSD Photoshop Python Javascript Ruby on Rails SWF MySQL Fotografie Gimp Verilog Illustrator
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software