E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

11 pasi pentru imbunatatirea fotografiilor instantanee

08.10.2009
11 pasi pentru imbunatatirea fotografiilor instantanee

Pozele instantanee devin din ce in ce mai folosite atat in fotografiile de zi cu zi, cat si in cele formale. Retineti ca sugestiile prezentate nu au scopul de a incuraja pozele de tip paparazzi (adica fotografierea persoanelor fara permisiunea lor), ci de a introduce o nota inedita in fotografiile persoanelor care va sunt cunoscute.

Total vizualizari: 8890 8890 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (3 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Photomagazine.ro  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza
Acest tutorial a fost publicat in
Photo Magazine, februarie 2009

Pozele instantanee devin din ce in ce mai folosite atat in fotografiile de zi cu zi, cat si in cele formale.

In continuare sunt prezentati pasii ce trebuie urmati pentru imbunatatirea fotografierii instantanee. Inainte de a-i parcurge, retineti ca sugestiile prezentate nu au scopul de a incuraja pozele de tip paparazzi (adica fotografierea persoanelor fara permisiunea lor), ci de a introduce o nota inedita in fotografiile persoanelor care va sunt cunoscute. De asemenea, asigurati-va ca nu incalcati legislatia din zona in care va aflati, altfel veti fi nevoiti sa dati explicatii.


Pasul 1: Luati-va camera peste tot

Probabil cea mai buna metoda de a face fotografii spontane este de a fi tot timpul pregatit pentru asta. Daca aveti in permanenta la indemana camera de fotografiat, prietenii sau familia se vor simti mai putin intimidati de prezenta ei, ceea ce inseamna ca ipostazele in care ii veti surprinde vor fi cu atat mai naturale.

Pasul 2: Folositi un zoom lung

Daca sunteti mai departe de persoanele pe care doriti sa le fotografiati, acestea nu va vor observa intentia si se vor purta mult mai natural si relaxat. Folosirea lentilelor telephoto sau a unui zoom lung va da posibilitatea sa ramaneti in afara ariei private a personajelor si sa pastrati in acelasi timp senzatia de intimitate in fotografia facuta.

© Marius Donici


Pasul 3: Opreste flash-ul (Blitz-ul)

Probabil cea mai evidenta modalitate de a atentiona o persoana ca urmeaza sa fie fotografiata este flashul. Un moment poate fi usor spulberat de flashul orbitor sau de o lumina puternica. Daca este posibil, incercati sa fotografiati fara a folosi flashul pentru a obtine o poza cat mai naturala. In situatiile in care lumina este slaba, se maresc setarile ISO, se folosesc lentile mai rapide (faster lens), se mareste apertura sau daca aparatul are modul de fotografiere "natural light" acesta trebuie pornit.

Pasul 4: Fotografiati succesiv

Cand faceti mai multe fotografii ale aceluiasi cadru intr-un interval scurt de timp este posibil sa obtineti unele ipostaze suprinzatoare si spontane ce nu ar fi putut fi niciodata obtinute daca fotografiati doar o singura data. Schimbati camera pe modul "fotografiere continua" si realizati o multime de imagini pentru a va mari sansele de a obtine fotografia perfecta.

© Marius Donici


Pasul 5: Pozitionati-va strategic

Tinand cont de faptul ca fotografia instantanee se bazeaza pe spontaneitatea momentului si fotografierea la momentul potrivit, este important sa anticipati ce se va intampla, pentru a avea mai multe sanse de a obtine poze spectaculoase.

Pasul 6: Fotografiati oamenii in diferite ipostaze

Imaginile cu oameni surprinsi in diferite ipostaze active se dovedesc a fi mult mai interesante decat cele in care acestia apar intr-o ipostaza statica. Acest lucru este important deoarece personajul dumneavoastra va fi concentrat pe ceva anume, ceea ce adauga energie fotografiei, dar si pentru ca astfel, este plasat intr-un context care aduce o poveste in imagine.

Pasul 7: Fotografiati oameni in prezenta altor oameni.

Cand surprindeti in acelasi timp mai multe persoane intr-o imagine, se intampla ceva foarte interesant: in fotografie apare relationarea. Chiar daca personajele nu interactioneaza propriu-zis in fotografie, apare un sentiment de profunzime si poveste atunci cand cineva vede imaginea. Desigur, pentru o fotografie instantanee este important ca persoanele respective sa interactioneze, deoarece acest lucru adauga emotie fotografiei si permite celui care priveste imaginea sa observe comportamentul lor.

© Marius Donici


Pasul 8: Tine camera in zona soldului

Daca personajul dumneavoastra va remarca prezenta si observa camera, s-ar putea simti constrans si nu se va mai purta intr-un mod natural atunci cand vede ca pozitionati camera in dreptul ochilor. Avantajul unei camere digitale este ca va permite sa faceti multe fotografii fara a fi nevoit sa ridicati camera. Pentru a face acest lucru intr-un mod mai eficient, puteti seta lentilele la un unghi mai amplu.

Pasul 9: Imbinati perspectivele

Un alt avantaj al fotografierii din dreptul soldului este ca aveti posibilitatea de a face poza dintr-o perspectiva putin diferita ( in loc de sase metri inaltime, sa poata fi facuta de la trei metri ). Acest fapt amplifica spontaneitatea fotografiei. De fapt, este vorba despre perspective neliniare, care nu au un punct central asupra caruia sa se axeze sau fotografii compuse, ce se dovedesc a fi foarte reusite deoarece sunt imbinate aleatoriu. Desigur ca puteti adopta aceste perspective si pentru pozele care nu sunt facute din dreptul soldului: va puteti ghemui, va puteti ridica , va puteti apropia cu zoom si apoi sa va indepartati scazand treptat efectul de zoom, puteti incalca orice regula si astfel adaugati o noua perspectiva pozelor dumneavoastra ce le va face sa para foarte interesante.

Pasul 10: Incadrarea unui element in prim plan

In fotografiile instantanee se poate introduce intotdeauna un element in prim plan, pentru a da impresia ca fotograful se ascunde in spatele lui. Acest efect poate fi obtinut daca veti fotografia peste umarul cuiva, printre ramurile unui copac sau din spatele tocului unei usi.

© Marius Donici


Pasul 11: Transformati fotografia formala intr-o fotografie instantanee

Atunci cand toata lumea se concentreaza asupra unui fotograf care urmeaza sa le faca o poza, aveti sansa de a obtine o fotografie instantanee deosebita. Daca va indepartati si va pozitionati intr-o parte puteti realiza o frumoasa fotografie instantanee din profil sau puteti fotografia doar anumite persoane dintr-un grup folosind efectul de zoom. In cazul in care sunteti singurul fotograf din incapere, puteti transforma pozele formale in unele spontane daca veti continua sa fotografiati oamenii si dupa ce acestia cred ca ati facut poza, deoarece ei renunta la atitudinea formala si se relaxeaza.

Pagina:
1
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   fotografie,   instantaneu,   zoom,   camera,   flash (blitz)

Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(3 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8310
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8065
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7905
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7860
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7605
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Javascript CSS Sony Vegas Outlook MySQL Dreamweaver Verilog Lightroom XHTML Ruby on Rails Flash COREL DRAW Bridge Illustrator HTML Python XML PHP Fireworks RoR JSON Java PSD SWF Photoshop Action Script Vista Powerpoint StyleSheet Fotografie Swift 3D AJAX Excel SEO Gimp Word
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software