E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

12 Sfaturi pentru fotografierea unui apus minunat

22.07.2009
12 Sfaturi pentru fotografierea unui apus minunat

Multi dintre cei care calatoresc cred ca un album cu fotografii de calatorie nu are niciun farmec fara o imagine cu apusul, dar cu toate acestea multe dintre ele sunt nereusite. Acest lucru nu ar trebui sa se intample deoarece apusul nu este un subiect atat de greu de fotografiat.

Total vizualizari: 12755 12755 afisari   |   Comentarii  4   |   Rating   |   (5 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  Photomagazine.ro  
Autor:  E-learn
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza
Acest tutorial a fost publicat in
Photo Magazine, aprilie 2009

Multi dintre cei care calatoresc cred ca un album cu fotografii de calatorie nu are niciun farmec fara o imagine cu apusul, dar cu toate acestea multe dintre ele sunt nereusite. Acest lucru nu ar trebui sa se intample deoarece apusul nu este un subiect atat de greu de fotografiat. Veti realiza acest lucru dupa ce veti parcurge cei 12 pasi din acest tutorial.

Planificarea

Chiar daca sunt unele situatii in care fotografiile cu rasarit si apus sunt facute spontan si ies minunate, in majoritatea cazurilor cele mai reusite sunt cele planuite dinainte. Gasiti, cu o zi sau doua inainte, locuri din care apusul se vede foarte bine. Cautati un loc in care, pe langa posibilitatea de a urmari caderea soarelui, puteti include elemente in prim plan si capta siluete. Apusul tine aproximativ o jumatate de ora, de aceea trebuie sa va ganditi dinainte la toate aceste lucruri sau riscati sa pierdeti imaginea dorita.


Aflati cand va rasari soarele sau cand va apune si mergeti acolo cu o jumatate de ora mai devreme, deoarece atunci se intampla lucrurile cu adevarat magice. Tineti cont si de vreme, deoarece norii pot genera mai multe tipuri de lumini si linii pe cer. Incercati sa evitati zilele senine pentru ca un cer innorat va va oferi culori mult mai spectaculoase. De asemenea, nu ignorati zilele in care este praf sau fum in aer, pentru ca si acestea pot da rezultate minunate. Pregatiti-va anticipat echipamentul necesar, inclusiv un trepied, un set de lentile de focalizare, baterii, etc.


Tehnici de compozitie

Fotografiati cu diferite distante focale

Unghiurile largi pot da peisaje cu o raza de actiune mai mare, dar daca vreti sa aduceti soarele in prim plan si sa il evidentiati, trebuie sa puteti focaliza exact pe el.

Deoarece soarele este doar la o jumatate de grad distanta, utilizarea unei lentile cu unghi larg nu va ocupa decat o mica parte din fotografie. Daca doriti ca apusul insusi sa fie punctul central al fotografiei, va trebui sa folositi lentile cu un diametru de la 200 mm in sus. Cu ajutorul acestora veti putea focaliza, dar e posibil sa aveti nevoie de un trepied. Trebuie sa aveti grija cand priviti direct soarele, cu atat mai mult daca utilizati lentile care maresc, deoarece lumina puternica poate fi periculoasa pentru ochi.

Formele ca puncte de focalizare

Ca toate fotografiile, si apusurile au nevoie de un punct de atractie si cel mai bun mod de a-l obtine este sa includeti cateva forme. Ar putea fi ceva extins, asemeni unui lant muntos, ceva care face parte din mediu, precum un palmier sau un debarcader, sau poate fi chiar o persoana. Cel mai bun lucru cu privire la formele din fotografii este ca ele adauga tonalitate si context.

Regula celor trei elemente

Amintiti-va regula celor trei elemente atunci cand fotografiati apusuri si rasarituri. Desigur, puteti incalca aceste reguli, dar este recomandat sa nu plasati in centrul fotografiei elemente precum orizontul, soarele, formele, etc.


Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(5 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (4) spune-ti parerea
odinovici , Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 16:32
#4

Ca incepator,am gasit de fiecare data folositoare mentionarea exif pe fotografiile exemplu. Sau macar valoarile folosite pentru expunere,diafragma

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
flavy flavy , Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 10:11
#3

Tutorialul este foarte frumos.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
e-learn , Luni, 24 August 2009
#2

@FLorin
Daca ne poti ajuta cu anumite corecturi legate de acest tutorial, ti-am fi recunoscatori, pentru ca ceea ce ne intereseaza este sa oferim materiale cat mai bune, chiar daca asta se traduce in a recunoaste o greseala si a o corecta. Bineinteles, in cazul in care iti aduci contributia, vom mentiona numele tau in cadrul tutorialului.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
FLorin , Luni, 24 August 2009
#1

Articolul este cumva o traducere nereusita a unui articol din alta limba de catre un ne-fotograf. Nu am auzit pana acum ca termenul "MARCARE" in fotografie sa descrie varierea parametrilor de expunere, poate "bracketing". Nimic despre greselile frecvente la fotografierea directa a soarelui, lentilele trebuie sa aiba DIAMETRU de peste 200mm (de focala a auzit autorul?) si multe alte greseli. Articolul de fapt are un singur sfat: decat sarac si bolnav, mai bine bogat si sanatos fotografiind apusuri deosebite.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8315
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8070
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7910
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7865
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Lightroom Swift 3D Dreamweaver AJAX PSD Illustrator RoR SWF Ruby on Rails Action Script PHP Gimp Sony Vegas CSS Python Word HTML Java Verilog StyleSheet Vista Fotografie XML Excel Flash Powerpoint Outlook MySQL XHTML Fireworks Photoshop SEO Bridge JSON Javascript COREL DRAW
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software