E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

12 Sfaturi pentru fotografierea unui apus minunat

22.07.2009
12 Sfaturi pentru fotografierea unui apus minunat

Multi dintre cei care calatoresc cred ca un album cu fotografii de calatorie nu are niciun farmec fara o imagine cu apusul, dar cu toate acestea multe dintre ele sunt nereusite. Acest lucru nu ar trebui sa se intample deoarece apusul nu este un subiect atat de greu de fotografiat.

Total vizualizari: 12698 12698 afisari   |   Comentarii  4   |   Rating   |   (5 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  Photomagazine.ro  
Autor:  E-learn
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Tehnici de expunere

Fotografiati cu o varietate de expuneri

Daca lasati camera sa decida de la ce distanta sa fotografieze, este destul de probabil ca nu veti reusi sa captati frumusetea luminii. De cele mai multe ori, fotografia nu va avea o expunere buna din cauza ca lumina este inca suficient de puternica. In loc sa va incredeti in modul auto al camerei, considerati apusul ca ocazia perfecta de a schimba modul camerei intr-unul pentru apertura sau pentru obturator, realizand o varietate de fotografii cu expuneri diferite. Un avantaj al acestui subiect este ca nu exista o expunere corecta si ca puteti obtine rezultate uimitoare daca experimentati. De asemenea, tineti cont ca expunerile diferite (date de apertura sau de viteza obturatorului) vor produce o varietate de rezultate, deci merita sa faceti mai multe poze.


Marcarea

O alta tehnica pentru a obtine expunerea corecta este sa tineti cont de parametrii care vi-i indica aparatul ca fiind cei potriviti, iar apoi sa variati usor valorile acestora. Spre exemplu, daca aparatul va indica sa fotografiati la 1/60 dintr-o secunda la f/8, veti fotografia la 1/60 cu f/5.6 si apoi la f/11. Astfel, veti obtine o serie de fotografii la expuneri diferite care vor da rezultate si culori diferite. Majoritatea camerelor DSLR si cateva modele de camere digitale au in constructie o modalitate de marcare, deci nu trebuie sa faceti acest lucru manual, ci trebuie doar sa invatati cum sa folositi aceasta optiune.

Blocarea expunerii automate

Daca aparatul de care dispuneti nu are o modalitate de marcare, sau nu stiti cum sa o utilizati, puteti bloca expunerea automata. In acest sens, pozitionati camera intr-un loc intunecat, blocati expunerea automata si apoi reincadrati poza privind catre soare.

Scoate camera din modul balans de alb

In cazul in care balansul de alb este setat la modul automat , riscati sa pierdeti unele nuante calde ale apusului sau rasaritului. Puteti incerca sa fotografiati cu modul cloudy sau shade, care au de obicei culori mai vii si ajuta camera sa invioreze imaginile.


Alte trucuri pentru fotografierea rasaritului sau apusului

Trepiedul

Daca fotografiati la distante mari si cu lentile cu distanta focala mare, asigurati-va ca aparatul de fotografiat este perfect nemiscat.

Focalizare manuala

In unele conditii de luminozitate extrema, unele camere au probleme cu focalizarea. Daca este cazul, schimbati pe focalizare manuala pentru a va asigura ca obtineti imagini cat mai clare.

Priviti in jur

Cel mai frumos lucru cu privire la apus este ca, in afara culorilor minunate pe care le creaza pe cer, mai genereaza si o lumina aurie impresionanta care poate servi pentru alte fotografii reusite. Pe masura ce se desfasoara apusul, nu uitati sa priviti in jur, pentru ca ati putea gasi numeroase oportunitati pentru un portret, peisaj, fotografiere macro in lumina rece din spatele dumneavoastra, etc.

Fotografiati continuu

Un rasarit sau un apus se schimba permanent si poate produce culori minunate inainte si dupa aparitia soarelui, de aceea trebuie sa fotografiati constant, utilizand expuneri si lentile diferite.


Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(5 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (4) spune-ti parerea
odinovici , Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 16:32
#4

Ca incepator,am gasit de fiecare data folositoare mentionarea exif pe fotografiile exemplu. Sau macar valoarile folosite pentru expunere,diafragma

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
flavy flavy , Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 10:11
#3

Tutorialul este foarte frumos.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
e-learn , Luni, 24 August 2009
#2

@FLorin
Daca ne poti ajuta cu anumite corecturi legate de acest tutorial, ti-am fi recunoscatori, pentru ca ceea ce ne intereseaza este sa oferim materiale cat mai bune, chiar daca asta se traduce in a recunoaste o greseala si a o corecta. Bineinteles, in cazul in care iti aduci contributia, vom mentiona numele tau in cadrul tutorialului.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
FLorin , Luni, 24 August 2009
#1

Articolul este cumva o traducere nereusita a unui articol din alta limba de catre un ne-fotograf. Nu am auzit pana acum ca termenul "MARCARE" in fotografie sa descrie varierea parametrilor de expunere, poate "bracketing". Nimic despre greselile frecvente la fotografierea directa a soarelui, lentilele trebuie sa aiba DIAMETRU de peste 200mm (de focala a auzit autorul?) si multe alte greseli. Articolul de fapt are un singur sfat: decat sarac si bolnav, mai bine bogat si sanatos fotografiind apusuri deosebite.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8205
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7960
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7765
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Fotografie PHP Action Script SEO Dreamweaver RoR StyleSheet Swift 3D Python Flash SWF Excel Bridge Fireworks Sony Vegas Vista Javascript COREL DRAW Word Java Illustrator MySQL JSON XHTML Powerpoint Lightroom Photoshop HTML Gimp Ruby on Rails PSD CSS Verilog AJAX XML Outlook
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software