E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

8 sfaturi pentru poze panoramice

29.05.2009
8 sfaturi pentru poze panoramice

In trecut, a face o poza panoramica insemna ori sa iti cumperi o camera foarte scumpa ori sa petreci foarte multe ore in camera obscura incercand sa suprapui pozele pentru a obtine o expunere buna.

Total vizualizari: 10710 10710 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (8 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  digital-photography-school.com  
Autor:  Peter West Carey
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza
Autor: Peter West Carey

In trecut, a face o poza panoramica insemna ori sa iti cumperi o camera foarte scumpa ori sa petreci foarte multe ore in camera obscura incercand sa suprapui pozele pentru a obtine o expunere buna.

Pozele panoramice se aflau undeva in zona profesionistilor care aveau timpul si mijloacele necesare pentru a face fotografii dintr-un unghi cat mai larg.

Dar acum, in era digitala devine din ce in ce mai usor sa creezi poze panoramice pe computerul de acasa, datorita tehnologiei avansate de sotware. Cu toate astea, mai sunt cateva sfaturi pe care trebuie sa le urmezi pentru a imbunatati aceste tactici, deoarece nu poti remedia toate lucrurile dupa ce s-au produs.

Sfaturile prezentate in continuare sper sa iti foloseasca pentru a-ti imbunatati tehnicile de realizare a pozelor panoramice.

1. Foloseste modul "Panorama Mode" al camerei

Majoritatea camerelor au pe langa modurile de baza si un mod pentru crearea pozelor panoramice. Acest mod are mai multe functii. Prima dintre ele este ca iti afiseaza pe display ultima poza pe care ai facut-o si apoi trece la vizualizarea a ceea ce urmeaza sa fotografiezi. Asta te ajuta sa aliniezi pozele astfel incat sa stii cum sa le suprapui. De asemenea, seteaza camera la o singura expunere pentru ca aceasta sa nu se schimbe intre fotografii, asa cum se intampla de obicei. Se creeaza si o luminozitate pentru toate pozele, iar asta te ajuta sa le prelucrezi mult mai usor in computerul tau (desi exista numeroase programe care ajusteaza luminozitatea destul de bine). Fotografia de mai jos a fost creata folosind "Panorama Mode" (numit si Stitch mode pe unele camere) si facand 25 de poze consecutive cu un Canon SD630.

Autor: Peter West Carey

2.Suprapunere amplificata

Suprapunerea este unul dintre aspectele importante ale realizarii imaginilor panoramice. Doar o singura greseala de suprapunere poate distruge o fotografie realizata la un unghi foarte larg. Nimeni nu ar vrea sa vada o fotografie cu Marele Canion care are o linie alba pe mijloc deoarece nu s-a folosit suprapunerea corecta. Eu folosesc o suprapunere de 30% tot timpul, dar majoritatea spun ca valoarea cea mai potrivita este de 15%. Experimenteaza cu propria camera pentru a descoperi care este punctul potrivit de suprapunere. O crestere a valorii acesteia poate diminua intensitatea prea mare a culorilor care apare cand softul trebuie sa foloseasca toate marginile, inclusiv colturile care pot distorsiona, in functie de lentilele pe care le-ai ales.

3. Pastreaza acelasi nivel

Pastrarea aceluiasi nivel pentru toate pozele devine important pe masura ce imbini mai multe imagini. Nu trebuie sa te preocupe acest aspect daca ai doar patru sau cinci poze, dar daca ai aproximativ 40 de poze trebuie sa fii atent sa pastrezi acelasi nivel. Gandeste-te ca lentila este o sticla curbata si daca pastrezi acelasi nivel toate pozele vor fi la acelasi unghi. Daca indrepti camera in jos, cu 45 de grade vor aparea obiectele la distanta, precum muntii de pe fundal, care apar dintr-un unghi mult mai ingust decat obiectele din prim-plan. Pentru o singura poza nu este nicio problema, dar pentru o poza panoramica se creeaza un efect care nu este foarte bine fixat in computer. Asta inseamna ca pe masura ce fotografiezi de la stanga spre dreapta obiectele de la distanta nu mai am o suprapunere ampla. Mai mult, este posibil sa fie distorsionate si curbate din pricina unghiului in care a intrat lumina in camera digitala.

In fotografia de mai jos poti observa acest lucru, deoarece am incercat sa prind cat mai mult din peisaj si am fixat DSLR prea departe. De aceea orizontul s-a deformat si nu am putu sa remediez acest lucru in computer.

Autor: Peter West Carey

4. Aprecierea corecta a distantelor

Daca folosesti o camera care nu are Panorama Mode, va trebui sa setezi manual metering mode. Daca nu faci acest lucru este posibil sa obtii o astfel de poza:

Autor: Peter West Carey

Se poate vedea diferenta de expunere la linia orizontului. Computerul a ajustat destul de bine prim planul canionului dar nu a putut uniformiza toata linia cerului. De asemeni, trebuie sa ai o apreciere uniforma a distantelor, adica sa vizualizezi intreaga scena si sa observi apertura si viteza obturatorului pe care ti le indica camera, apoi sa selectezi setarile pentru inchiderea culorilor ca sa te asiguri ca pastrezi toate detaliile orizontului.

5. Verifica miscarea din scena

Miscarea dintr-o fotografie poate fi avantajoasa sau nu. Uneori umbrirea, dublarea oamenilor, a masinilor, a avioanelor sau a altor obiecte in miscare este acceptabila. Dar folosirea excesiva a acestor efecte (cauzata de faptul ca uneori computerul nu poate suprapune in totalitate pozele) poate distruge intreaga fotografie. Asta poate insemna ca trebuie sa faci fotografiile foarte repede si uneori acea miscare este inevitabila.

Autor: Peter West Carey

6. Lentilele de unghi foarte larg

Folosirea unor lentile mai inguste te poate ajuta sa eviti deformarea pozelor. Asta nu inseamna ca lentilele de unghi larg produc intodeauna poze panoramice minunate. Uneori e mai bine sa lasi softul de ajustare a fotografiilor sa isi faca treaba si tu sa te ocupi de realizarea mai multe fotografii pentru o suprapunere ampla.

7. Privirea de anasamblu

Tinand cont de tehnologia avansata nu mai esti limitat doar la o singura privire de la stanga spre dreapta pentru a capta imaginea pe care o doresti. Poti incepe cu o fotografie de la stanga spre dreapta, sau de sus in jos, iar apoi sa observi intreaga zona pentru a capta cat mai multe detalii. Nu uita sa tii cont de regula de suprapunere, deoarece trebuie sa fii atent si la suprapunerea marginilor nu doar la partile fotografiei.

8.Pozele panoramice verticale

Fotografiile verticale sunt de multe ori trecute cu vederea, cu toate ca se aplica aceleasi principii ca si pentru cele orizontale. Poti experimenta putin pe fotografierea cladirilor si a cascadelor, iar apoi poti trece la alte lucruri mai complexe.

Sper ca aceste sfaturi sa iti fie utile si sa te ajute sa nu faci greselile pe care le-am facut si eu de-a lungul anilor in crearea pozelor panoramice. Cred ca ai realizat ca nu iti trebuie camere digitale scumpe pentru a crea imagini panoramice dragute, ci doar putina practica si cunostinte.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(8 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
tzanc tzanc , Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 17:07
#1

Interesant tutorialul . Pasul 5 parca l-am mai vazut intr-un tutorial de fotografie ,dar nu mai stiu in care .

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8035
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7790
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7665
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7595
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7340
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Fireworks JSON SEO PSD Lightroom Flash PHP Swift 3D Verilog Fotografie XHTML Python RoR COREL DRAW Outlook Excel CSS Dreamweaver Illustrator Action Script Java AJAX StyleSheet XML Sony Vegas Powerpoint SWF Javascript Vista Ruby on Rails Gimp HTML Photoshop Bridge Word MySQL
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software