E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

9 tipuri de iluminare

19.08.2008
9 tipuri de iluminare

Urmatorul articol despre 9 Tipuri de iluminare este scris de fotograful Jim M. Goldstein, din San Francisco. Un tutorial care te indruma in invatarea tipurilor de lumina.

Total vizualizari: 10119 10119 afisari   |   Comentarii  4   |   Rating   |   (8 voturi)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  digital-photography-school.com  
Autor:  Jim M. Goldstein
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Urmatorul articol despre 9 Tipuri de iluminare este scris de fotograful Jim M. Goldstein, din San Francisco. Afla mai multe despre el la sfarsitul acestui articol sau de pe site-ul lui www.jmg-galleries.com

In articolul "Bucura-te din plin de vremea rea", s-a atras atentia asupra faptului ca fotografia se bazeaza in principal pe modul de manipulare a luminii. Pare evident, insa, ca fotografi, tindem sa ne concentram cu precadere asupra subiectului, lasand in plan secund lumina focalizata. Important este ca atunci cand ceva unic sau deosebit ne atrage atentia, ii acordam o atentie prioritara, in detrimentul iluminarii, si devine necesara expunerea ulterioara pentru a-ti trasforma subiectul. Iluminarea corecta corecta poate face succesul sau esecul unui cadru de imagine, o scena pe care altii o vor percepe fie ca pe un instantaneu, fie ca pe o fotografie.

La fel cum a gasi si a vedea un subiect presupune o provocare, la fel este si gasirea unei iluminari care sa rezulte in realizarea unor fotografii dramatice. Ora de aur este intotdeauna luata ca punct de referinta pentru realizarea unor fotografii grozave, insa nu este singurul moment al zilei in care se pot face fotografii cu o iluminare dramatica. Pentru a-ti antrena ochiul sa perceapa lumina dramatica, precum si diversele ei variatii, implica ceva exercitiu.

fotografii portret
Fotografie realizata de Jim M. Goldstein

Iluminarea laterala

Dupa cum probabil ti-ai dat seama, avem iluminare laterala atunci cand lumina provine din afara cadrului. De obicei, aceasta asigura un contrast puternic, poate crea umbre lungi si confera adancime imaginii. Acest tip de iluminare poate adauga o sclipire dramatica fotografiilor arhitecturale si portetistice.

Iluminarea din spate

Iluminarea din spate presupune ca sursa de lumina se afla in spatele subiectului si ca este indreptata catre tine si catre camera ta. Acest tip de iluminare creeaza destul de usor siluete. In combinatie cu anumite conditii atmosferice, cum ar fi ceata sau praful antrenat de curentul de aeraj, poti obtine efecte de iluminare dramatice.

fotografii portret
Fotografie realizata de Jim M. Goldstein

Iluminare pe muchii

Atunci cand lumina cade in unghi ascutit, poate crea zone de intensitate luminoasa de-a lungul muchiilor subiectului tau. Contrastul puternic, abrupt, pe care il asigura, pune in emfaza formele. Acest tip de iluminare confera un impact mai puternic scenelor de viata salbatica, la nivel macro, precum si fotografiei cu scene din natura si nudurilor artistice.

fotografii portret
Fotografie realizata de Jim M. Goldstein

fotografii portret
Fotografie realizata de Jim M. Goldstein

Lumina ambientala

Lumina ambientala este o forma de iluminare slaba, indirecta, care este adesea reverberata dintr-o suprafata in alta. Ca rezultat al iluminarii indirecte, luminozitatea subiectului tau este mai redusa decat in cazul altor tipuri de iluminare. De fapt, aceasta modalitate de iluminare ii pacaleste cel mai adesea pe oameni, intrucat numai rar ne gandim la ea in mod constient. Majoritatea fotografilor tind sa o ignore, cautand alte tipuri de iluminare, insa lumina ambientala se muleaza bine pe o varietate de genuri fotografice, in special pe cel peisagist.

fotografii portret
Fotografie realizata de Jim M. Goldstein

Lumina slaba sau difuza

Lumina slaba este difuza, furnizand o iluminare neteda, uniforma. Acest tip de iluminare reduce contrastul si minimizeaza umbrele. Lumina slaba este excelenta pentru potrete, pentru cadre la scara macro, si pentru fotografia in natura.

Lumina contrastanta

Lumina contrastanta este destul de directa si poate fi adesea intensa ca luminozitate. Acest tip de iluminare creeaza lumini puternice si un contrast mare. Portiunile de mare intensitate luminoasa pot atinge niveluri destul de inalte in conditii de iluminare contrastanta, asa ca trebuie acordata o atentie speciala acestora, atunci cand se foloseste aceasta expunere. Lumina contrastanta poate fi aplicata, din punct de vedere stilistic, oricarui gen fotografic, insa, pentru multi ochi poate parea mai putin atragatoare decat alte tipuri de iluminare.

fotografii portret
Fotografie realizata de Jim M. Goldstein

fotografii portret
Fotografie realizata de Jim M. Goldstein

fotografii portret
Fotografie realizata de Jim M. Goldstein

Lumina concentrata de reflector

Pur si simplu, lumina de reflector se produce atunci cand o cantitate de lumina focalizata scoate in evidenta o anumita sectiune a subiectului sau a scenei tale. Acest tip de iluminare poate crea umbre si contraste puternice. Lumina de reflector poate conferi accente dramatice oricarui gen de fotografie.


Iluminare artificiala

Cel mai evident tip de iluminare este cea artificiala. Aceasta poate fi generata printr-o varietate de lumini de studio, si poate avea un caracter intern sau extern unitatilor de blitz. Sunt putine genuri fotografice in care iluminarea de tip artificial sa nu poata fi aplicata cu suucces. Iluminarea artificiala asigura un mare grad de flexibilitate si posibilitati creativ.

fotografii portret
Fotografie realizata de Jim M. Goldstein

Diverse combinatii de iluminari

In sfarsit, exista posibilitatea de a combina oricare dintre aceste tipuri de iluminare, sau chiar pe toate. Nu exista nici o regula care sa stabileasca ca trebuie sa iti alegi o singura forma de iluminare. Iluminarea creativa a subiectului tau constituie o parte constitutiva a procesului fotografic.

Acum, ca am parcurs aceste tipuri de iluminare, pe masura ce te uiti la poze care iti plac, sau pe masura ce iesi sa faci noi fotografii, tine aceste informatii undeva intr-un coltisor al mintii. Intreaba-te, care este iluminarea care face din imaginea pe care o privesti sa fie atat de atragatoare? Studiaza si invata notiunile de iluminare, si, in curand, vei constata ca aceste cunostinte s-au infiltrat in lucrarile tale, atat constient, cat si inconstient. Configurarea si/sau gasirea luminii potrivite te poate ajuta sa iti scoti subiectul in relief si sa creezi imagini de un mai mare impact.

Nota: Acest articol a fost scris de catre Jim M. Goldstein. Fotografia peisagistica, de natura, de calatorie si jurnalistica a lui Jim este expusa pe site-ul web JMG-Galleries.com, si blog. In plus, podcastul lui Jim, "EXIF and Beyond" cuprinde interviuri cu fotograful si face o cronica a procesului creator pentru cateva dintre imaginile sale.
Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(8 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (4) spune-ti parerea
andy , Joi, 05 Februarie 2009
#4

FAra lumina nu se poate realiza fotgrafie, deci acest articol merita citit...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
mario , Miercuri, 27 August 2008
#3

O buna parte a fotografiilor sunt realizate in asa zis "regim de lumina".
Ar trebui explicat mai concret ce inseamna acest lucru pentru cei incepatori :)

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
nartes , Miercuri, 20 August 2008
#2

Sa mori tu pustiule ? :)

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
pustiu , Marti, 19 August 2008
#1

Printre cele mai interesante tutoriale...acestea de fotografie. :)

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8165
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7915
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7770
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7720
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7455
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Photoshop RoR HTML Gimp Illustrator CSS SEO Action Script Bridge StyleSheet Powerpoint XML AJAX Sony Vegas Java Fotografie Swift 3D Verilog MySQL Ruby on Rails Python PHP PSD Vista XHTML Excel COREL DRAW Lightroom Dreamweaver SWF Javascript Outlook JSON Word Fireworks Flash
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software