E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Diverse (11)

Cum sa fotografiezi ciuperci

02.03.2009
Cum sa fotografiezi ciuperci

Varietatea formelor, culorilor si marimilor ciupercilor pot reprezenta pentru fotografi un adevarat succes.

Total vizualizari: 7135 7135 afisari   |   Comentarii  2   |   Rating   |   (4 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  digital-photography-school.com  
Autor:  Darren Rowse
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Daca in copilarie cautam ciupercile pentru a le manca, acum le caut pentru a le fotografia. Acele mici creaturi pe care le cautam odinioara pentru a le culege si gati, astazi au devenit subiectul fotografiilor mele. Varietatea formelor, culorilor si marimilor pot reprezenta pentru fotografi un adevarat succes.

Cum sa fotografiezi ciuperci
Fotografie realizata de algo

Cum sa fotografiezi ciuperci

Sezonul este foarte important: ciupercile nu pot fi fotografiate tot timpul, avand in vedere ca ele cresc doar in anumite perioade ale anului. Chiar daca asta variaza in functie de regiune, cred ca cel mai mare succes il poti avea iarna si toamna.

Cum sa fotografiezi ciuperci
Fotografie realizata de Buddah's Ghost

Unde pot fi gasite

Avand in vedere faptul ca ele cresc din pamant, sunt adesea acoperite de frunze, iarba si alte tipuri de vegetatie. Chiar daca acest aspect natural ar putea parea atractiv, merita sa le cureti putin inainte de a le fotografia. Sterge-le de pamant si vegetatie si ai grija sa indepartezi din prim-plan si din fundal orice amanunt care ar putea sa distraga atentia. Chiar daca trebuie sa incerci sa fii un fotograf prietenos cu mediul si sa lasi lucrurile la fel de natural cum le-ai gasit, in acelasi timp trebuie sa pregatesti putin cadrul inainte de a face o fotografie.

Pozitioneaza-te cat mai jos

Poate cea mai eficienta cale de a atrage atentia privitorului intr-o fotografie cu ciuperci este de a le poza de la nivelul solului. Asta te va ajuta sa vezi si textura, forma si culorile ascunse, nu doar pe cele de la suprafata. Aceasta pozitionare va crea un efect de inaltime ciupercilor, de unde ar rezulta o poza cu un efect mai dramatic si cu aspect tridimensional.

Cum sa fotografiezi ciuperci
Fotografie realizata de Zsaj

Incearca sa te apropii

Pentru un impact real trebuie sa te apropii cat mai mult de ciuperci si sa le incadrezi cat mai ingust. Pentru asta ar fi necesar sa schimbi camera pe modul macro si daca ai DSLR foloseste lentilele macro.

Luminozitatea

Una dintre cele mai mari provocari cu care te vei confrunta cand vei face fotografii in zone cu luminozitate mai mare sau mai mica, este ca partea de dedesubt a ciupercilor (care este de obicei partea cea mai interesanta) va fi mai intunecata in comparatie cu partea de la suprafata si marirea luminozitatii pentru partea de dedesubt a ciupercilor poate fi inselatoare.

Cum sa fotografiezi ciuperci
Fotografie realizata de *Lindsey*

Iata cateva tehnici de care te-ai putea folosi:

  • Foloseste Blitzul: primul lucru pe care trebuie sa il incerci si pe care ti-l permit toate camerele din ziua de astazi este sa folosesti blitzul. Daca poti controla intensitatea blitzului ar trebui sa experimentezi acest lucru deoarece uneori exista pericolul sa obtii o luminozitate prea puternica pentru unele parti ale ciupercilor.
  • Directionarea/ oprirea blitzului: problema cu constructia unitatii blitzului este ca nu poti directiona unde sa cada accentul si cand fotografiezi obiecte mici precum ciupercile inseamna ca este posibil sa nu poti lumina indeajuns partea de la suprafata sau de dedesupt, sau chiar ceea ce le inconjoara. Daca esti suficient de norocos incat sa ai o alta sursa de lumina, este bine sa experimentezi utilizand-o pe alte obiecte ( pe copaci sau iarba ). Daca poti muta flash-ul de la camera pe mediul din jurul ciupercilor, ai putea sa obtii cateva parti cu o luminozitate buna sau chiar cu luminozitate de fundal.
  • Refelectoare: ultima oara cand am fotografiat ciuperci am luat cu mine un reflector pentru a directiona lumina soarelui pe partea de dedesubt a ciupercilor si am obtinut rezultate chiar bune.

Stabilizeaza-ti camera

Dat fiind faptul ca locurile in care se gasesc ciupercile sunt destul de intunecate, va trebui sa fotografiezi de la distanta, ceea ce inseamna ca trebuie sa tii camera perfect nemiscata. Cateva trepiede te vor ajuta sa pozitionezi camera la cativa centimetri de sol, departand cat mai mult picioarele lor, dar mai ai si o alta optiune: sa folosesti un stabilizator portabil. De asemeni poti lua in consideratie achizitionarea unor telecomenzi pentru fotografiere sau sa programezi camera ( self timer ).

Cum sa fotografiezi ciuperci
Fotografie realizata de algo

Viteza mica a obturatorului

Daca te confrunti cu nivele de luminozitate redusa, incearca sa maresti viteza obturatorului. Frumusetea ciupercilor este ca ele stau nemiscate si daca te folosesti de stabilitatea camerei, de un trepied solid si de un cablu pentru fotografiere, poti mari cat vrei viteza obturatorului (shutter speed).

Foloseste un efect de adancime a campului pentru izola ciupercile

Ciupercile cresc de obicei in locuri in care mediul este destul de incarcat cu vegetatie. O modalitate buna de a le izola de acest fundal este sa creezi un efect de adancire a campului, folosind o apertura mare care va scoate fundalul din fotografie. Desigur, poate fi eficient sa arati si cadrul natural daca esti suficient de norocos incat sa gasesti ciupercile intr-o locatie ce poate fi fotografiata, iar in aceasta situatie vei folosi o apertura mai mica.

Cum sa fotografiezi ciuperci
Fotografie realizata de algo
Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(4 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (2) spune-ti parerea
Pustiu , Vineri, 29 Mai 2009
#2

Ioana: folosind o apertura mai mare inseamna sa iti setezi aparatul sa primeasca mai multa lumina prin deschiderea lentilelor. Dar daca doresti sa iti aprofundezi cunostiintele in domeniu, si in special despre apertura citeste tutorialul "Ghidul incepatorului pentru functia Aperture" de la sectiunea Fotografie.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Ioana , Sambata, 09 Mai 2009
#1

"folosind o apertura mare "
Adica "deschidere"?

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8165
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7915
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7770
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7720
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7455
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
AJAX Sony Vegas Outlook Ruby on Rails HTML Action Script Swift 3D Javascript PHP Vista Verilog COREL DRAW Python JSON Gimp Java StyleSheet RoR PSD Photoshop SWF XML MySQL Fotografie Lightroom Flash Illustrator XHTML CSS Powerpoint Word Dreamweaver Bridge SEO Excel Fireworks
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software