E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Diverse (11)

Cum sa fotografiezi siluete in 8 paşi simpli

24.11.2008
Cum sa fotografiezi siluete in 8 paşi simpli

Siluetele reprezintă un mijloc extraordinar de a reda un cadru dramatic, plin de mister, incarcat de sentiment şi atmosfera pentru privitorii fotografiei, cadru care adesea se distinge net printr-un album, in virtutea modului in care combina simplitatea cu povestea pe care o spune.

Total vizualizari: 15273 15273 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (12 voturi)   |   Timp necesar: 25 min 25 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Photo Magazine  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

5. Formele siluetelor trebuie sa fie simple si neaglomerate

Daca exista mai mult decat o singura forma sau obiect in imaginea pe care doresti sa o transformi in silueta, incearca sa le mentii separate, adica, daca sa spunem ca vrei sa convertesti in siluete un copac si un om, nu pune omul in fata copacului, si nici macar sa se sprijine pe el, deoarece se va confunda cu acesta intr-o singura forma, iar privitorul nu va mai distinge despre ce anume este vorba.

De asemenea, cand incadrezi, probabil vei dori sa fotografiezi persoanele ale caror siluete vrei sa le obtii din profil, si nu frontal. Aceasta inseamna ca o mai mare parte a trasaturilor lor vor fi conturate (nas, gura, ochi), si vor fi mai usor de recunoscut.

6. Pe mod automat

Majoritatea camerelor digitale moderne au contorizare automata, si deci sunt destul de performante in ceea ce priveste aprecierea expunerii necesare unei fotografii, astfel incat totul sa fie bine luminat. Problema este ca majoritatea camerelor sunt atat de inteligente, incat iti vor lumina subiectul, in loc sa il subexpuna pentru a decupa silueta, asa ca va trebui sa le pacalesti.

Majoritatea camerelor isi stabilesc nivelul de expunere in auto mode in momentul in care obturatorul se inchide pe jumatate (in momentul in care de altfel se realizeaza si focalizarea). Asa ca, indreapta-ti camera catre cea mai luminata parte a pozei, si apoi apasa obturatorul astfel incat sa se inchida pe jumatate (nu ii da drumul). Apoi, deplaseaza camera inapoi, pentru a-ti incadra fotografia, cu subiectul acolo unde doresti, iar apoi termina de facut fotografia. In cazul celor mai multe camere digitale, vei obtine silueta obiectului.

De fapt, tu ai reusit sa iti pacalesti camera astfel incat sa "creada" ca partea luminoasa a imaginii este de fapt tonul sau mediu, si astfel tot ce este mai inchis decat aceasta portiune va fi expus ca fiind o pata intunecata.

Unele camere digitale mai dispun si de mode-uri de contorizare "spot" sau "centered", pe care le poti activa, fapt ce va ajuta in cazul tehnicii prezentate mai sus, deoarece vor seta contorizarea la nivelul portiunii centrale a cadrului tau. Acest lucru inseamna sa stabilesti cu acuratete exact asupra carei parti a fundalului luminos doresti sa canalizezi expunerea.

7. Modul manual

Daca aceasta tehnica nu functioneaza, iar camera ta isi mentine controlul asupra expunerii manuale sau a compensatiei de expunere, probabil ca vei dori sa incerci propriile tale setari. Partea frumoasa a fotografiei digitale este aceea ca poti experimenta dupa pofta inimii tale, pana cand obtii rezultatul pe care il urmaresti.

Un mod simplu de a incepe sa folosesti mode-ul manual este sa urmaresti viteza obturatorului (a diafragmei) si la apertura pe care o sugereaza modul automat, si sa incepi de acolo. Daca in auto mode, subiectul tau este prea iluminat (caz in care vei dori sa il faci mai inchis), diminueaza viteza obturatorului cu o unitate sau doua si vezi ce impact are.

8. Focalizarea

In cea mai mare parte a cazurilor vei dori ca subiectul pe care il prelucrezi ca silueta sa fie si cel mai clar definit obiect focalizat. Acest lucru inseamna ca procesul descris la punctul 4 poate pune unele probleme in momentul in care iti impingi obturatorul in jos; pentru a stabili o buna focalizare presupune ca te vei focaliza si asupra petelor din fundal. Pentru a rezolva aceasta situatie, poti folosi doua strategii. In primul rand, in cazul in care camera ta dispune de focalizare manuala, ai putea dori sa o incerci. Pre-focalizeaza-ti poza inainte de a contoriza.

Cealalta strategie este sa sa folosesti apertura pentru a-ti maximiza adancimea campului (acea cantitate din imaginea ta care este focalizata). Seteaza o apertura mica (adica un numar mai mare) pentru a augmenta adancimea campului - aceasta inseamna ca este mai probabil sa ai un prim-plan si un fundal mai clare in fotografiile tale.

O ultima sugestie despre siluete - desi o silueta completa, cu un subiect clar trasat si negru poate da forta unei fotografii, poti lua in calcul si silueta partiala, unde inca persista anumite detalii ale subiectului tau. Uneori, o urma usoara si delicata de lumina le da un aspect usor tridimensional si mai "veridic".

Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   photo magazine,   fotografie,   siluete

Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(12 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
Pustiu' , Vineri, 26 Decembrie 2008
#1

Ma bucur foarte tare ca aceste tutoriale de fotografie se regasesc si pe site, dupa ce apar in revista Photomagazine. Keep up with the good work ;)

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8035
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7790
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7665
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7595
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7340
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Illustrator Python Java Ruby on Rails JSON Lightroom COREL DRAW Action Script Verilog HTML Excel RoR Photoshop Outlook Dreamweaver Javascript AJAX Flash XML Vista PHP StyleSheet Fireworks XHTML Sony Vegas PSD SWF Powerpoint Bridge Word MySQL Gimp Swift 3D SEO Fotografie CSS
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software