E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Cum sa realizezi o fotografie la lumina lumanarii

09.01.2009
Cum sa realizezi o fotografie la lumina lumanarii

Ai incercat vreodata sa fotografiezi cu camera ta digitala un decor in care se afla si o lumanare aprinsa? Rezultatele pot fi incantatoare, daca iei in considerare licarirea tandra a flacarii care se reflecta pe fata celui careia ii faci poza, dar fotografierea intr-un astfel de mediu slab luminat itii poate crea ceva probleme. Pentru a evita acest lucru, ţi-am pregatit cateva sfaturi care sa te ajute in a obtine portretul perfect la lumina lumanarii!

Total vizualizari: 14258 14258 afisari   |   Comentarii  5   |   Rating   |   (14 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  E-learn.ro  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza

Ai încercat vreodată să fotografiezi cu camera ta digitală un decor în care se află şi o lumânare aprinsă?  Rezultatele pot fi încântătoare, dacă iei în considerare licărirea tandră a flăcării care se reflectă pe faţa celui căreia îi faci poza ( romantismul pluteşte în aer, nu?), dar fotografierea într-un astfel de mediu slab luminat îţi poate crea ceva probleme. Pentru a evita acest lucru, ţi-am pregătit câteva sfaturi care să te ajute în a obţine portretul perfect la lumina lumânării!

Pasul 1: Opreşte Flash-ul (Blitz-ul)

Hai să începem cu lucrurile simple şi să înaintăm către cele grele. Cu toţii am făcut poze folosind flash-ul în situaţii în care lumina era slabă, fiind apoi dezamăgiţi de modul în care se distruge complet o imagine ce reflectă un ambient plăcut. Dacă vrei să surprinzi scânteierea caldă a lumânării e esenţial atunci să opreşti flash-ul. Există totuşi şi o excepţie, vei vedea la punctul 15 la ce mă refer.

Pasul 2: Foloseşte un trepied

Repet ce am afirmat mai sus – făcând o poză la lumina lumânării, automat vei avea parte de o lumină slabă, ceea ce înseamnă că shutter speed-ul va fi mai slab, astfel mărindu-se şansele ca pozele tale să fie afectate de tremuratul mâinii. Asigură-te că aparatul digital e cât mai fix şi stabil în timpul fotografierii prin folosirea unui trepied şi a unui shutter release îndepărtat pentru a exclude posibilitatea unor vibraţii care să-l atingă.

Pasul 3: Lumânări în plus

În aceste condiţii, cea mai mare provocare constă în lipsa luminii. Folosirea mai multor lumânări duce la o luminozitate mai bună, evident, ceea ce îţi va oferi o mai mare flexibilitate când vine vorba de shutter speed, ISO şi setările funcţiei aperture.

Pasul 4: Împrăştie lumânările în toată încăperea

Dacă foloseşti o singură lumânare sau dacă aşezi mai multe una lângă cealaltă într-o singură poziţie, subiectul tău va apărea cu umbre puternice pe faţă. Poate chiar asta îţi doreşti, dar în majoritatea cazurilor vei vrea o lumină mai puternică care să îi însenineze chipul, iar acest lucru poate fi realizat foarte uşor prin împrăştierea lumânărilor. Totuşi, aş recomanda mai multe lumânări pe o parte decât pe cealaltă, dând astfel impresia că o zonă e mai luminată decât cealaltă; ai grijă însă ca cele două părţi să nu fie prea inegale, decât dacă îţi doreşti un efect foarte dramatic.

Pasul 5: Obiecte naturale care reflectă lumina

Am observat că dacă faci poze unui subiect care stă la o masă ce e acoperită cu o faţă de masă albă, pozele sunt mai bine expuse la lumină, deoarece materialul alb reflectă lumina pe faţa subiectului. La fel de bine poţi folosi şi pereţi albi sau tavane ( efectul e neînsemnat, dar în aceste condiţii orice mic ajutor e binevenit).

Pasul 6: Lentile puternice

Dacă faci poze cu un DSLR şi ai mai multe lentile, alege-le pe cele mai „rapide”, astfel vei putea să foloseşti o apertură mai mare lăsând să pătrundă mai multă lumină în cameră. Îţi recomand lentilele de 50 mm (f/1.8 or f/1.4) şi folosirea celei mai rapide setări posibile a aperturii, determinând în acest caz un shutter speed mai rapid şi un ISO mai mic. Nu uita: cu cât e mai mare apertura, cu atât mai mică va fi adâncimea câmpului vizual, iar tu va trebui să te concentrezi mai mult într- o astfel de situaţie.

Pasul 7: Zoom-uri şi Aperture ( Apertură)

Pentru aparatele de uz general, cand faci poze cu lentile care au zoom, apertura maximă se modifică prin intermediul lungimii distanţei focale. De exemplu: dacă faci poza folosind un zoom cât mai larg, vei avea o apertură mai mare, decât dacă ai fi făcut cu zoom in. În consecinţă, ar fi mai bine să te apropii de subiectul tău cu un unghi mai larg al distanţei de focalizare, în loc să foloseşti zoom-ul.

Pasul 8: Contextul şi decorurile

Îţi recomand să păstrezi genul acesta de fotografii cât mai simple şi cu un decor cât mai puţin aglomerat. Ar fi indicat să incluzi un pahar de vin şi câteva obiecte de uz casnic dacă vrei să faci o poză la masă,dar cu cât mai puţină recuzită care să distragă atenţia, cu atât mai bine.

Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(14 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (5) spune-ti parerea
e-learn , Vineri, 11 Septembrie 2009
#5

@Mihai
Multumim pentru observatie, am rectificat.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Mihai , Vineri, 11 Septembrie 2009
#4

Trebuie sa fiti atenti sa nu generalizati. De exemplu "Cnd faci poze cu lentile care au zoom, apertura maximă se modifică prin intermediul lungimii distanţei focale." Nu este adevarat, exista si lentile care ofera aceeasi diafragma pe intreaga plaja a distantei focale. Voi va referiti aici la obiectivele de duzina.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
adriana , Vineri, 28 August 2009
#3

Impresionant!
Desi sunt profesoara, am aflat de la elevi, de acest site e-learning, care m-a impresionad prin modul de prezentare si volumul de informatie. Felicitari si sa nu renuntati, fiind o alternativa de autoinstructie.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Bumbu Florin , Marti, 20 Ianuarie 2009
#2

Este o idee foarte buna ,sa initiati fotografii incepatori in tainele fotografiei. Felicitari , si tineti-o tot asa.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
maxu , Sambata, 10 Ianuarie 2009
#1

As fi vrut sa comentez dar nu am cuvinte, cand spun nu am cuvinte in legatura la aceste tutoriale pe care le vad prima data in romana. Felicitarii. A Spart cineva gheatza.
Si culmea acoperiti si o gama larga. Multumim!!!!!!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8325
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8080
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7920
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7875
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7620
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
JSON XML StyleSheet Outlook Verilog Vista Ruby on Rails Python Dreamweaver COREL DRAW Java Lightroom Bridge Excel AJAX Word Gimp CSS Illustrator Powerpoint Fireworks Swift 3D PHP Action Script Flash SEO Javascript PSD SWF MySQL RoR Fotografie Photoshop HTML Sony Vegas XHTML
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software