E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Cum sa realizezi o fotografie la lumina lumanarii

09.01.2009
Cum sa realizezi o fotografie la lumina lumanarii

Ai incercat vreodata sa fotografiezi cu camera ta digitala un decor in care se afla si o lumanare aprinsa? Rezultatele pot fi incantatoare, daca iei in considerare licarirea tandra a flacarii care se reflecta pe fata celui careia ii faci poza, dar fotografierea intr-un astfel de mediu slab luminat itii poate crea ceva probleme. Pentru a evita acest lucru, ţi-am pregatit cateva sfaturi care sa te ajute in a obtine portretul perfect la lumina lumanarii!

Total vizualizari: 14190 14190 afisari   |   Comentarii  5   |   Rating   |   (14 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  E-learn.ro  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Pasul 9: Shutter Speed

O metodă evidenţă prin care mai multă lumină poate pătrunde în camera ta este să foloseşti un shutter speed mai lent, însă, pe măsură ce va scădea, vor creşte şi şansele ca tu să surprinzi orice mişcare ( a subiectului tău, a flăcării lumânării, precum şi a camerei propriu-zise). Dacă în mediul respectiv totul este „îngheţat” ( lumânarea nu pâlpâie) şi personajul stă cât mai liniştit cu putinţă, atunci îţi poţi seta shutter speed-ul la o valoare atât de joasă ca 1/15 de secundă, dar mai jos de atât ar însemna să ceri prea mult de la subiectul tău.

Pasul 10: Setările ISO

O altă metodă prin care poţi compensa lipsa luminii dintr-un anume mediu este să măreşti setările ISO din camera ta. Bineînţeles că preţul acestei acţiuni constă în realizarea pozelor cu mai mult zgomot. Încearcă să păstrezi ISO-ul sub 400, dacă poţi, şi vei vedea că imaginile vor ieşi destul de clare, dar dacă alegi o valoare mai mare, vei începe să observi zgomotul, mai ales dacă faci pozele la dimensiuni mari.

Pasul 11: Exposure (Expunerea)

Dacă lumânările apar în cadru, de obicei camera ta se va focaliza pe ele, deoarece le va vedea ca pe un punct extrem de luminos. Pentru o mai bună expunere a imaginii nu mări exposure-ul prea mult, deoarece în final lumânările vor arăta ca nişte puncte arse în poza ta.

Pasul 12: White Balance

Când faci o poză la lumina lumânării merită să experimentezi cu white balance-ul. Lumânările emit o lumină „caldă” pe care vei vrea să o incluzi în pozele tale întrucât ea creează o atmosferă minunată. Totuşi, camera ta şi-ar putea dori să scape de această „căldură” dacă ai setat white balance-ul pe `auto`. Trebuie să încerci diferite setări până o găseşti pe cea potrivită să redea căldura ( poţi alege `indoor` sau ` tungsten`). Încearcă să fotografiezi în RAW şi vei avea o flexibilitatea mai mare în ceea ce priveşte balance-ul atunci când vei post procesa.

Pasul 13: Dispunerea lumânărilor

Din punct de vedere strict compoziţional, există 2 variante în care poţi aranja lumânările: fie le incluzi în poză, fie le laşi nevăzute în cadru. Ambele alternative pot crea imagini frumoase, aşa că experimentează cu ele.

Dacă le vei include în cadru, aminteşte-ţi că ele influenţează setările pe care le va folosi camera ta ( vezi secţiunea despre `exposure` de mai sus), dar în acelaşi timp vor deveni puncte de interes care pot atrage atenţia privitorului, aflându-se astfel în competiţie cu subiectul principal. În consecinţă, vei dori să îl plasezi într-o poziţie centrală, în timp ce lumânările ar trebui puse astfel încât să nu distragă atenţia prea mult. Dacă ele apar în cadru, asigură-te că sunt frumoase; detaliile minore contează în astfel de poze, iar nişte lumânări urâte ar putea distrage atenţia.

Pasul 14: Alte surse de lumina

Uneori lumânările nu produc îndeajuns de multă lumină. Dacă se întâmplă şi în cazul tău şi tehnicile de mai sus tot nu-ţi oferă destulă luminozitate, încearcă să adaugi o altă sursă. Pentru a obţine rezultate bune, încearcă să îi conferi noii surse de lumină o strălucire „caldă” folosind un material portocaliu sau roşu cu care să o acoperi (atenţie la căldură).

Pasul 15: Folosirea unui Flash cu gel colorat

La punctul 1 ţi-am vorbit despre cum să opreşti flash-ul pentru a obţine licărirea tandră a lumânării, în loc să foloseşti unul puternic care să strice poza. Singura excepţie de la această regulă este utilizarea unui gel (roşu său portocaliu) peste flash, atenuându-i astfel impactul şi oferindu-i o lumină mai caldă. Ar fi bine să scazi producţia flash-ului manual, dacă ai control asupra acestui lucru. Experimentează cu cât mai multe culori de gel pentru a obţine o cromatică perfectă.

Aşadar, e rândul tău să încerci să realizezi o poză la lumina lumânării. Mult noroc !

Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(14 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (5) spune-ti parerea
e-learn , Vineri, 11 Septembrie 2009
#5

@Mihai
Multumim pentru observatie, am rectificat.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Mihai , Vineri, 11 Septembrie 2009
#4

Trebuie sa fiti atenti sa nu generalizati. De exemplu "Cnd faci poze cu lentile care au zoom, apertura maximă se modifică prin intermediul lungimii distanţei focale." Nu este adevarat, exista si lentile care ofera aceeasi diafragma pe intreaga plaja a distantei focale. Voi va referiti aici la obiectivele de duzina.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
adriana , Vineri, 28 August 2009
#3

Impresionant!
Desi sunt profesoara, am aflat de la elevi, de acest site e-learning, care m-a impresionad prin modul de prezentare si volumul de informatie. Felicitari si sa nu renuntati, fiind o alternativa de autoinstructie.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Bumbu Florin , Marti, 20 Ianuarie 2009
#2

Este o idee foarte buna ,sa initiati fotografii incepatori in tainele fotografiei. Felicitari , si tineti-o tot asa.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
maxu , Sambata, 10 Ianuarie 2009
#1

As fi vrut sa comentez dar nu am cuvinte, cand spun nu am cuvinte in legatura la aceste tutoriale pe care le vad prima data in romana. Felicitarii. A Spart cineva gheatza.
Si culmea acoperiti si o gama larga. Multumim!!!!!!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8165
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7915
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7770
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7720
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7455
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
AJAX Fotografie Bridge Swift 3D Illustrator Gimp Excel MySQL Word Sony Vegas StyleSheet Flash Vista RoR HTML Photoshop XML CSS PHP PSD Action Script Lightroom Powerpoint Javascript Verilog Dreamweaver COREL DRAW SEO SWF Outlook JSON Ruby on Rails Java Python XHTML Fireworks
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software