E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Diverse (11)

Cum sa realizezi o poza folosind lumina naturala ?

03.12.2008
Cum sa realizezi o poza folosind lumina naturala ?

Realizarea unei poze folosind lumina naturala iti poate ingradi libertatea de exprimare, dar in acelasi timp o poate lasa sa ia alte forme eliberatoare.

Total vizualizari: 9663 9663 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (10 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  www.digital-photography-school.com  
Autor:  www.digital-photography-school.com
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Realizarea unei poze folosind lumina naturala iti poate ingradi libertatea de exprimare, dar in acelasi timp o poate lasa sa ia alte forme eliberatoare. Suna paradoxal, nu? De fapt, daca faci poza luminii naturale, esti scutit de povara purtarii peste tot a echipamentului pentru blitul electric impreuna cu stativele, modificatoarele, chiar si cu aparatul cu alimentare de la retea. De cealalta parte, o poza a luminii naturale te leaga de „dispozitia” luminii din ziua respectiva. Exista, insa, in multe circumstante, cateva artificii si tehnici pe care le poti folosi pentru a „imblanzi” lumina si pentru a o „intoarce” in favoarea ta.

In primul rand si in mod evident, incearca pe cat posibil sa eviti fotografierea in lumina pranzului. E un lucru stiut faptul ca acesta este momentul zilei cand lumina dezavantajeaza cel mai mult, iar singura solutie este alegerea unui loc umbros pentru a realiza poza. Cu toate acestea, daca faci o poza in padure in timpul pranzului lucrurile nu sunt chiar atat de grave. Daca subiectul tau se poate adapta unui mediu cu un contrast ridicat, atunci poti fotografia fara probleme. Daca poti evita razele soarelui directe, puternice si situate deasupra capului, preferand sa faci poze devreme sau tarziu in zi ti-ai face singur un favor pentru ca umbrele care te „omoara” la pranz iti pot deveni prietene in alte momente ale zilei. Nu uita: lumina iti insenineaza subiectul, dar umbra il defineste. Directia si calitatea acestor umbre chiar pot face diferenta.

Pentru cei care pot alege locatia subiectului lor exista un mic sfat: cautati zone unde lumina zilei e modificata de imprejurimi, astfel incat sa puteti fotografia intr-o lumina dirijata. Cladirile reprezinta un excelent modificator de lumina. In orase cladirile arunca umbre si functioneaza ca reflectori, astfel incat poti avea lumina in diferite culori in functie de cladirea care realizeaza reflectia. Iti poti poza subiectul pe o alee sau intr-o zona comuna situata intre cladiri folosind una din variante pentru a atenua lumina puternica si cealalta pentru a oferi lumina dirijata necesara conturarii. O cladire alba sau una colorata deschis poate deveni o sursa de lumina majora si iti poate oferi o calitate a luminii la fel de buna ca si cea a unui panou solar.

Unghiurile sunt extrem de importante in fotografie in orice situatie si in special in lumina zilei. In situatiile in care nu exista alta solutie poti sa expui partea umbroasa a subiectului si sa lasi fundalul sa devina luminos. Cu alte cuvinte, el „arde” din cauza supraexpunerii. Poti sa modifici acest lucru realizand o expunere de compromis pentru a salva putin din fundal, apoi, folosind history brush tool-ul sau dodge tool-ul luminezi nuantele fetei. Dupa cum am mai spus, desi aceasta tehnica se abordeaza doar in momentul in care nu exista alta varianta, ea functioneaza. Daca folosesti un blit de conturare intr-o lumina puternica poti utiliza aceasta metoda deoarece blitul va face toata munca pe care ar fi trebuit sa o realizezi folosind Photoshop-ul.

Poti folosi cerul drept o sursa importanta de lumina odihnitoare daca e vorba de acel cer clasic, usor acoperit de nori. Contrastul razelor luminoase directe este doborat fara a afecta prea mult cantitatea per ansamnlu a luminii. In aceasta lumina se pot fotografia si portrete, dar cerul e mai dificil de inclus in poza. Tine minte: cerul reprezinta o sursa de lumina fantastica pe durata intregii zile, dar trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri. Dimineata lumina tinde sa fie galbena, catre pranz ea devine albastra, iar seara e deja spre portocaliu pentru ca in final sa ajunga sa aiba o nunata minunata de albastru. Chiar si dupa ce culorile asfintitului s-au atenuat, cerul poate reprezenta o sursa de lumina. Culoarea acestei lumini e placuta, iar contrastul este usor de manevrat. Prin adaugarea luminii naturale existente unui mediu care a trecut de asfintit se pot crea poze superbe.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(10 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8325
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8080
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7920
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7875
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7620
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Fireworks XML Outlook CSS Powerpoint MySQL PHP Flash Lightroom Java AJAX Photoshop Action Script Excel XHTML Dreamweaver RoR COREL DRAW Javascript Fotografie Illustrator Bridge Verilog SWF Gimp HTML SEO Word JSON Vista PSD Swift 3D Python Ruby on Rails StyleSheet Sony Vegas
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software