E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Fotografia de actiune

26.06.2010
Fotografia de actiune

In general, termenul de fotografie de actiune sau de miscare ne duce cu gandul la fotografierea evenimentelor sportive, insa orice situatie in care oameni sau obiecte se afla in miscare - inclusiv petrecerea timpului liber cu un copil, deplasarea cu o masina sau cu trenul, rafalele de vant - prezinta un potential fotografic ce merita exploatat.

Total vizualizari: 13924 13924 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (7 voturi)   |   Timp necesar: 25 min 25 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Autor: monica Mediu
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza
Acest tutorial a fost publicat in
Photo Magazine, iunie 2010

In general, termenul de fotografie de actiune sau de miscare ne duce cu gandul la fotografierea evenimentelor sportive. Nu se poate nega faptul ca prin surprinderea participantilor la diferite evenimente sportive rezulta imagini spectaculoase, insa fotografia de actiune presupune mai mult decat atat. Orice situatie in care oameni sau obiecte se afla in miscare - inclusiv petrecerea timpului liber cu un copil, deplasarea cu o masina sau cu trenul, rafalele de vant - prezinta un potential fotografic ce merita exploatat.

Timpul de expunere

Actiunea poate fi imortalizata in fotografie in doua variante: prima varianta presupune un timp de expunere mic pentru a "ingheta" momentul, iar cea de-a doua este reprezentata de un timp mare de expunere ce creeaza un efect de incetosare si da senzatia de miscare.

Fotografia de actiune - Fotografie realizata de Monica Marcov

In practica, timpul de expunere nu trebuie sa fie foarte mic pentru a ingheta cadrul. Valori cuprinse intre 1/500 sec si 1/1000 sec vor face fata majoritatii situatiilor, dar trebuie sa aveti in vedere si directia miscarii subiectului fata de camera.

Fotografia de actiune - Fotografie realizata de Monica Marcov

Deplasarea pe directia aparatului foto este relativ simplu de "inghetat", putand fi surprinsa chiar si cu valori mai scazute ale timpului de expunere , intre 1/250 sec si 1/500 sec. In eventualitatea in care subiectul se afla in miscare la un unghi de 45 de grade fata de camera, inghetarea cadrului conform valorilor mai sus amintite este mai dificila.  Astfel, pentru a avea siguranta ca fotografia este reusita, se recomanda valori cuprinse intre 1/500 sec si 1/1000 sec. Insa, situatia cea mai dificila este cea in care subiectul este situat la un unghi de 90 de grade fata de camera. In aceste conditii, de cele mai multe ori, timpul de expunere trebuie micsorat la valori apropiate de 1/1000 sec, iar in cazul in care fotografiati subiecte ce se deplaseaza cu viteza mare, cum ar fi masini sau sportivi care alearga, sunt necesare valori de aproximativ 1/2000 sec.

Fotografia de actiune - Fotografie realizata de Monica Marcov

Fotografia de actiune - Fotografie realizata de Monica Marcov

Retineti ca nu intotdeauna este indicata inghetarea totala a subiectului, intrucat uneori dispare senzatia de miscare, producandu-se un efect opus celui dorit.

Fotografia de actiune - Fotografie realizata de Monica Marcov

Sincronizarea

Unul dintre cele mai importante aspecte in fotografia de actiune este sincronizarea, adica anticiparea momentului "culminant". Daca declansarea a fost facuta prea devreme, nu se va surprinde nimic spectaculos in respectiva fotografie, iar daca a fost facuta prea tarziu, inseamna ca momentul de maxima importanta a fost ratat. Din aceste considerente, in acest tip de fotografie este important sa cunoasteti activitatea pe care vreti sa o surprindeti, pentru a putea anticipa momentele de maxima intensitate. Cu toate acestea, nu trebuie neaparat sa asteptati producerea unui eveniment special, deoarece miscarea poate fi gasita oriunde in jurul nostru.

Fotografia de actiune - Fotografie realizata de Monica Marcov

Echipamentul necesar

Inghetarea subiectului intr-o fotografie se poate realiza si prin declansarea flash-ului. In ceea ce priveste obiectivele utilizate, pentru actiunile cotidiene se pot folosi cam orice fel de obiective, dar pentru fotografierea activitatilor sportive sunt necesare teleobiectivele. Daca actiunea se petrece in apropierea camerei, obiectivele cu distante focale cuprinse intre 200 mm si 300 de mm sunt suficiente. Insa, pentru actiunea care se petrece pe o pista, scena sau stadion, ce presupune o departare destul de mare intre camera si subiect, veti avea nevoie de teleobiective cu distanta focala de 400 mm, 500 mm sau chiar si 600 mm in anumite situatii.

Fotografia de actiune - Fotografie realizata de Monica Marcov

Pozitionarea

Pe langa utilizarea unei aparaturi care sa va ajute la surprinderea subiectului si fixarea unui timp de expunere corespunzator, pozitionarea camerei este un alt factor important ce contribuie la reusita fotografiei de actiune. Locatia camerei trebuie sa coincida cu cea a persoanei ce va vizualiza poza. Daca veti reusi sa transpuneti privitorii in atmosfera scenei prezentate, fotografia dumneavoastra va fi cu atat mai spectaculoasa.

Fotografia de actiune - Fotografie realizata de Monica Marcov

Pentru a identifica cea mai buna pozitionare a camerei, inainte de inceperea unui eveniment puteti studia locatia respectiva, tinand cont si de alti factori cum ar fi accesul pe care il aveti fata de subiect, fundalul, lumina si, nu in ultimul rand, securitatea personala.

Fotografia de actiune - Fotografie realizata de Monica Marcov

Fotografia de actiune - Fotografie realizata de Monica Marcov

Pagina:
1
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   photo magazine,   fotografie,   miscare,   actiune,   expunere,   sincronizare.subiect,   echipament,   pozitionare,   distanta focala,   lumina,   inghetare

Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(7 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
Pustiu Pustiu , Marti, 29 Iunie 2010, ora 20:11
#1

:D locuri cunoscute, d-soara Monica. Frumos. Acum cu tot dinamismul din fotografia contemporana e numai bun tutorialul.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8070
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7865
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Java Gimp AJAX COREL DRAW Outlook Illustrator XHTML SWF XML Dreamweaver Sony Vegas RoR CSS Lightroom Photoshop Verilog HTML Javascript Fotografie PSD SEO Bridge Action Script Ruby on Rails Excel Word Vista JSON Fireworks PHP Powerpoint Python Flash Swift 3D StyleSheet MySQL
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software