E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Fotografia de arhitectura

30.12.2009
Fotografia de arhitectura

Fotografia de arhitectura are rolul de a capta ambientul unui mediu construit, dar ea nu se limiteaza la a reda monumentele arhitecturale si detaliile lor, spatiile interioare si exterioare sau peisajul urban. In functie de talentul si viziunea fotografului, cladirile cu adevarat deosebite pot capata o personalitate proprie, transformandu-se in veritabile opere de arta.

Total vizualizari: 12859 12859 afisari   |   Comentarii  5   |   Rating   |   (8 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Autor: monica Mediu
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza
Acest tutorial a fost publicat in Photo Magazine, dec. 2009 - ian. 2010
Acest tutorial a fost publicat in
Photo Magazine, dec. 2009 - ian. 2010

Fotografia de arhitectura are rolul de a capta ambientul unui mediu construit, dar ea nu se limiteaza la a reda monumentele arhitecturale si detaliile lor, spatiile interioare si exterioare sau peisajul urban. In functie de talentul si viziunea fotografului, cladirile cu adevarat deosebite pot capata o personalitate proprie, transformandu-se in veritabile opere de arta.

Destule sunt situatiile in care impresia finala asupra unei constructii este data tocmai de micile detalii, a caror importanta ar fi sesizata doar in lipsa acestora. Sunt amanunte estetice sau functionale care deseori trec neobservate, dar a caror valoare este demna de apreciat. Din acest punct de vedere, fotografia de arhitectura reprezinta o provocare, fiind atat de prezenta in peisajul cotidian incat poate trece neobservata.COMPOZITIA

Fotografia de arhitectura reprezinta o transpunere bidimensionala a tridimensionalului, deci trebuie sa aveti in vedere compozitia cadrului pe care vreti sa-l fotografiati. Compozitia este un factor foarte important in obtinerea unor rezultate remarcabile deoarece, cu ajutorul acesteia, elementele din cadru vor fi dispuse si percepute intr-o anumita ordine in functie de importanta, vizibilitatea sau locatia lor.

Printr-o compozitie corespunzatoare puteti sugera privitorului unde si ce sa priveasca mai intai, prin urmare nu trebuie doar sa prezentati subiectul, ci sa-l inzestrati cu sensuri. Desigur, compozitia depinde si de scena pe care doriti sa o capturati: o cladire veche va arata mai bine intr-o compozitie simpla ce va evidentia detaliile si frumusetea acesteia, in timp ce pentru constructiile moderne puteti incerca un stil mai abstract si unghiuri neobisnuite.

Problema compozitiei o puteti rezolva prin identificarea unui obiect care sa joace rolul unei "rame" in jurul subiectului. Acesta poate fi un obiect natural, cum ar fi ramura unui copac, sau a unei arcade convenabile. Daca nu puteti gasi o "rama", puteti utiliza o statuie sau o planta din fundal, care sa acorde profunzime de camp fotografiei. Aceasta tehnica funtioneaza foarte bine in combinatie cu obiectivele wide.


DISTORSIONAREA

In general, in fotografia de arhitectura veti dori ca liniile verticale din poza sa fie nedistorsionate, acest lucru fiind de preferat in situatia in care aparatul foto este in pozitie verticala (portrait). Insa, in anumite situatii, unghiul wide al camerei dumneavoastra ar putea fi mai mult un dezavantaj decat un avantaj, mai ales cand vine vorba de fotografierea cladirilor foarte inalte.

Bineinteles, aici intervin legile opticii si astfel vor aparea distorsiunile in imaginea dumneavoastra. Se poate intampla ca, dupa ce descarcati poza pe calculator, sa constatati ca verticalele din poza dumneavoastra sunt inclinate. Insa, nu este totul pierdut: utilizand programe de prelucrare a pozelor, aceste distorsiuni se pot corecta destul de usor.


Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   photo magazine,   fotografie de arhitectura,   compozitie,   distorsionare,   lumina

Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(8 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (5) spune-ti parerea
soshy25 , Duminica, 28 Februarie 2010, ora 21:44
#5

foarte interesant!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
monica monica , Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 14:30
#4

multumesc mult pr aprecieri !

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
dyamond dyamond , Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 13:02
#3

Felicitari pentru articol Monica, si pentru premiul de la PhotoMagazine. Te asteptam si cu alte articole la fel de interesante.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
alext_1020 alext_1020 , Sambata, 02 Ianuarie 2010, ora 14:03
#2

Interesant articol ...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Pustiu Pustiu , Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 18:49
#1

pentru tutorialul asta...nota 10...cu felicitari

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8205
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7960
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7765
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
SEO Fotografie PHP Gimp XHTML Illustrator COREL DRAW Verilog Fireworks HTML Powerpoint Flash Lightroom Javascript Python Word Excel Photoshop Vista MySQL StyleSheet PSD SWF Ruby on Rails Java RoR Dreamweaver CSS Swift 3D AJAX Outlook JSON XML Action Script Sony Vegas Bridge
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software