E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Fotografia de arhitectura

30.12.2009
Fotografia de arhitectura

Fotografia de arhitectura are rolul de a capta ambientul unui mediu construit, dar ea nu se limiteaza la a reda monumentele arhitecturale si detaliile lor, spatiile interioare si exterioare sau peisajul urban. In functie de talentul si viziunea fotografului, cladirile cu adevarat deosebite pot capata o personalitate proprie, transformandu-se in veritabile opere de arta.

Total vizualizari: 12827 12827 afisari   |   Comentarii  5   |   Rating   |   (8 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Autor: monica Mediu
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Sfaturi pentru evitarea obtinerii fotografiilor distorsionate

Daca va aflati in situatia in care trebuie sa fotografiati o cladire foarte inalta, puteti evita distorsiunile din imagine daca fotografiati cladirea din cel mai inalt punct permis de spatiul in care va aflati. In acest mod, veti economisi timpul necesar prelucrarii intr-un software specializat.

O alta sugestie pe care o puteti aplica in cazul cladirilor inalte este inclinarea camerei foto pe spate pentru a putea cuprinde subiectul in intregime, rezultatul fiind un efect cunoscut sub numele de "linii convergente". In urma acestui procedeu, fotografia va capata spatialitate, iar atentia privitorului va fi atrasa catre un singur punct.

Bineinteles, nu intotdeauna veti dori sa includeti toata cladirea in fotografie. Concentrandu-va asupra unui detaliu arhitectural interesant, veti putea exclude partile din cladire ce nu prezinta un interes foarte ridicat.


LUMINA

Desi in fotografia de arhitectura subiectul este intotdeauna nemiscat, lumina joaca un rol important. De cele mai multe ori veti fotografia utilizand lumina naturala, ce se afla intr-o permanenta schimbare, nu numai la rasaritul si apusul soarelui, dar si datorita norilor. Nu uitati ca in functie de momentul zilei, umbrele pot fi mai lungi sau mai scurte, ceea ce inseamna ca ora la care fotografiati este vitala.

Orientarea cladirilor este de asemenea foarte importanta. In functie de ora, puteti alege o lumina perpendiculara pe o anumita fatada sau o lumina razanta care sa reliefeze textura zidurilor. In contrast cu partile umbrite ale cladirii, lumina ii va conferi acesteia volum si spatialitate.

Nu va rezumati insa la a fotografia in timpul zilei. De multe ori, arhitectura unei constructii este evidentiata cu ajutorul reflectoarelor special amplasate, lumina artificiala fiind un element de compozitie foarte important in acest caz.

Anumite cladiri pe care in mod normal poate nici nu le-ati remarca in timpul zilei, sunt complet transformate in timpul noptii. In realitate, cel mai potrivit moment pentru fotografierea acestor scene este amurgul, cand cerul inca mai este albastru. Astfel, contrastul dintre cladiri si cer este mai putin puternic. In orice caz, pentru fotografia nocturna veti avea nevoie de un trepied, pentru a exclude orice fel de zgomot din imaginile dumneavoastra.

INTERIOARELE

Cand intalniti interioare impresionant amenajate, nu folositi flash-ul, deoarece chiar si cele utilizate de fotografii profesionisti nu sunt suficient de puternice pentru a lumina incaperi mari. Daca lumina naturala este deficitara, puteti compensa prin marirea timpului de expunere. Ca si in cazul fotografiei nocturne, pentru a evita obtinerea unui cadru miscat veti avea nevoie de un trepied.


Sfaturi tehnice si echipament

• Cand ne gandim la fotografia de arhitectura, primul lucru care ne vine in minte este reprezentat de obiectivele wide. Multe dintre cele mai multe fotogenice cladiri sunt fie foarte inalte, fie foarte extinse, iar cuprinderea lor intr-un singur cadru poate fi o problema, in special daca va aflati intr-un spatiu ingust ce nu ofera libertate de miscare.

• Teleobiectivul permite fotografierea cladirilor de la distante mari, evitand in acelasi timp si deformarile.

• Camerele foto DSLR au avantajul de a putea folosi obiective shift ce permit translatii pe doua directii perpendiculare pe axa optica si ajuta la corectarea perspectivei. Sunt obiective relativ scumpe, atat datorita constructiei mecanice, cat si a formulei optice.

• Filtrele sunt de asemenea utile pentru fotografia arhitecturala. Cladirile vechi, cum ar fi castelele, catedralele, etc., au nevoie adeseori de un filtru warm. In cazul cladirilor moderne, cum ar fi zgarie-norii, nimic nu se compara cu un filtru de polarizare, pentru a dinamiza poza. In cazul in care culoarea cerului este stearsa sau supraexpusa, aceasta ar putea distruge impactul fotografiei. Utilizarea unor filtre gradient poate evita aceste situatii nedorite.

• Atunci cand calatoriti in orase pe care nu le cunoasteti, o harta ce indica locatia monumentelor si amplasarea acestora fata de punctele cardinale este foarte utila. Utilizati, de exemplu, acele harti ale centrelor istorice unde strazile sunt figurate in plan, iar cladirile sunt reprezentate in schite tridimensionale.

• Este recomandat ca, in limita posibilitatilor, sa folositi timpi lungi de expunere si sa mentineti diafragma cat mai inchisa, pentru obtinerea profunzimii de camp.

Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   photo magazine,   fotografie de arhitectura,   compozitie,   distorsionare,   lumina

Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(8 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (5) spune-ti parerea
soshy25 , Duminica, 28 Februarie 2010, ora 21:44
#5

foarte interesant!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
monica monica , Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 14:30
#4

multumesc mult pr aprecieri !

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
dyamond dyamond , Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 13:02
#3

Felicitari pentru articol Monica, si pentru premiul de la PhotoMagazine. Te asteptam si cu alte articole la fel de interesante.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
alext_1020 alext_1020 , Sambata, 02 Ianuarie 2010, ora 14:03
#2

Interesant articol ...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Pustiu Pustiu , Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 18:49
#1

pentru tutorialul asta...nota 10...cu felicitari

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8165
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7915
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7770
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7720
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7455
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
RoR Verilog CSS Action Script Swift 3D Illustrator AJAX Powerpoint Word Photoshop StyleSheet Vista Gimp HTML XML Fireworks Lightroom PHP Flash Excel Python Outlook Java Bridge XHTML SEO MySQL Javascript Fotografie COREL DRAW Ruby on Rails PSD Sony Vegas JSON SWF Dreamweaver
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software