E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Fotografia nocturna

19.10.2009
Fotografia nocturna

Fotografia nocturna se supune acelorasi reguli ca si cea din timpul zilei - cu alte cuvinte, in realizarea ei trebuie sa tineti cont de apertura, viteza obturatorului si sensibilitatea la lumina - impinse de obicei la extrem.

Total vizualizari: 11837 11837 afisari   |   Comentarii  6   |   Rating   |   (6 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Photo Magazine  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza
Acest tutorial a fost publicat in
Photo Magazine, septembrie 2009

Fotografia nocturnă se supune aceloraşi reguli ca şi cea din timpul zilei – cu alte cuvinte, în realizarea ei trebuie să ţineţi cont de apertură, viteza obturatorului şi sensibilitatea la lumină – împinse de obicei la extrem. Din acest motiv, diversitatea fotografiilor de noapte este strâns legată de tehnologie. Înainte de apariţia camerelor digitale, fotografia pe film necesita o expunere îndelungată pentru a menţine un câmp de profunzime potrivit, iar uneori zgomotul din imagine depăşea limita admisă.  Din fericire, camerele digitale moderne pot depăşi aceste inconveniente, şi, în plus, imaginile pot fi revizuite imediat pentru a observa dacă rezultatul este cel dorit.

Cu toate acestea, există anumite limitări pe care fotografia nocturnă digitală nu le poate surclasa. În mod inevitabil, orice fotografie este rezultatul unui compromis între câmpul de profunzime, timpul de expunere şi zgomot.

Pentru a realiza fotografii nocturne, aveţi nevoie în primul rând de o cameră digitală care să permită menţinerea obturatorului deschis cât mai mult timp, între 3 şi 30 de secunde. Dacă aveţi un manual, verificaţi specificaţiile camerei dumneavoastră.Vitezele disponibile pentru obturator vor fi prezentate în chip de interval, de exemplu 30 sec. - 1/2,000 sec.

Dacă vreţi să lucraţi serios în fotografia nocturnă, atunci achiziţionaţi o cameră digitală care să permită cea mai lungă viteză posibilă a obturatorului, şi chiar modul Bulb.

Luminozitatea scenei

În acelaşi mod în care dacă fotografiaţi în timpul zilei trebuie să ţineţi cont de poziţia şi unghiul sub care se află soarele, noaptea trebuie să aveţi în vedere luna. Dacă aceasta se află într-o poziţie joasă, umbrele obiectelor vor fi mai lungi, după cum dacă se află sus pe bolta cerească, umbrele vor fi mai mici şi mai accentuate.

Un alt factor ce influenţează luminozitatea lunii este faza în care se află. Dacă este lună plină, puteţi încerca să reduceţi timpul de expunere şi să măriţi câmpul de profunzime, în timp ce o noapte fără lună va face ca stelele să apară mai luminoase. În plus, trebuie să aveţi în vedere că în scenă pot apărea şi alte surse de lumina artificială.

Obţinerea expunerii potrivite poate fi dificilă. Începeţi cu o apertură f/2.0 şi o viteză de 30 secunde la ISO100, apoi ajustaţi în funcţie de rezultatul obţinut.

Fotografie realizata de Monica Marcov

Un alt factor important este mişcarea sursei de lumină. Deoarece timpul de expunere pentru fotografiile nocturne este mai mare, este posibil ca luna să se deplaseze semnificativ în acest interval. Aceasta va estompa umbrele, dar dacă deplasarea este prea mare, lumina nu va mai părea dirijată, ci difuză.

În plus, scenele ce includ luna pot fi afectate de mişcarea acesteia. La fiecare 2 minute, luna se deplasează cu o distanţă egală cu diametrul său, deci forma ei poate fi alungită în imaginile cu timp de expunere prea mare.

Traiectoriile stelelor

Chiar dacă timpul de expunere nu este îndelungat, este posibil ca mişcarea stelelor să fie vizibilă în fotografie. Cu cât distanţa focală este mai mare şi scena se află mai departe de Steaua Polară, cu atât stelele vor părea că se deplasează mai mult. Aceasta poate crea un efect interesant, dar dacă scena dumneavoastră trebuie să sugereze nemişcare şi linişte, cu siguranţă veţi dori să eliminaţi această problemă.

Pentru o distanţă focală obişnuită de aproximativ 28-50 mm şi un timp de expunere ce nu depăşeşte 15 – 30 secunde, mişcarea stelelor nu ar trebui să vă încurce. Dacă doriţi să capturaţi traiectoriile stelelor, atunci măriţi apertura şi sensibilitatea la lumină (ISO 200-400).

Fotografie realizata de Marius Donici

Moduri de fotografiere

Pentru ca o imagine să poată fi capturată de către senzorul unei camere digitale, acesta din urmă necesită expunerea la lumină. Însă, noaptea, lumină este insuficientă pentru a realiza o expunere potrivită. Probabil aţi observat că dacă activaţi modul Auto(A) sau Program Auto(P), fotografiile rezultate sunt prea întunecate, deşi viteza obturatorului poate varia între 10 secunde – 1/2000 secunde, de exemplu. Aceasta se întâmplă deoarece, la numeroase camere digitale, spectrul de viteze ale obturatorului nu este disponibil în întregime în modul Auto. Probabil că cea mai joasă viteză a obturatorului în acest mod de lucru este de aproximativ 1/3 sec.

De obicei, această valoare nu este suficientă pentru o fotografie nocturnă. Pentru a accesa toate vitezele obturatorului, schimbaţi modul de fotografiere în Shutter-Priority, sau chiar Manual.

Focalizarea şi câmpul de profunzime

Focalizarea potrivită este esenţială deoarece aperturile mici sunt deseori nepractice, astfel încât riscaţi setarea incorectă a câmpului de profunzime. Pentru a complica şi mai mult lucrurile, scenele de noapte au rareori suficientă lumină sau contrast încât să permită focalizarea automată.

Fotografie realizata de Monica Marcov

Din fericire, există mai multe modalităţi în care puteţi rezolva această problemă. Una dintre ele este să focalizaţi utilizând o sursă de lumină aflată la o distanţă aproximativ egală cu cea faţă de subiect.

Dacă vreţi să setaţi focalizarea la infinit, îndreptaţi camera către lună, focalizaţi, apoi reveniţi asupra scenei. Ca alternativă, puteţi utiliza o lanternă cu ajutorul căreia să luminaţi subiectul în timp ce focalizaţi.

Dacă toate aceste metode vi se par nepractice, puteţi focaliza manual folosind marcajele de distanţa de pe lentilă. 

Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   photo magazine,   fotografie nocturna,   scena,   luna,   stele,   luminozitate,   focalizare,   adancimea campului vizual,   factorul iso,   balans de alb,   declansator,   trepied

Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(6 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (6) spune-ti parerea
elearn elearn , Marti, 20 Octombrie 2009, ora 12:57
#6

@alext_1020

Ai dreptate, daca o comanzi de pe net livrarea costa mai mult decat revista. Din pacate si noi am ratat cateva numere vara aceasta, dar dupa cum ti-am spus, avem promisiuni ca situatia se va remedia. Totul tine de tiraj si de organizarea lor interna.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
alext_1020 alext_1020 , Marti, 20 Octombrie 2009, ora 10:58
#5

@cborodescu asta ar fi o chestie super.
@elearn mda .. este si pe f64.ro dar ce fac? Comand de pe internet si o platesc triplu?

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
elearn elearn , Marti, 20 Octombrie 2009, ora 10:54
#4

Am fost anuntati ca urmatorul numar Photo Magazine va fi dublu (noiembrie-decembrie) si revista va reveni la tirajul normal. Luna aceasta am cumparat-o de la un magazin specializat de echipamente foto din Bucuresti, dar la chioscuri nu am gasit-o.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
cborodescu cborodescu , Marti, 20 Octombrie 2009, ora 10:47
#3

@alext_1020, poate ai noroc si castigi la concursul de luna asta.... Exista sanse mari sa fie premiul 1: 1 abonament 12 luni, premiul 2 abonament 6 luni ;)

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
alext_1020 alext_1020 , Luni, 19 Octombrie 2009, ora 19:49
#2

Vreau si eu Fotomagazine :(((((( Nu e corect. Am scris acu al Photomagazine sa vad ce raspuns primesc, daca primesc :)

Daca nu ... o sa fac abonament si gata...

Aaa... super tutorialul! :)

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
dyamond dyamond , Luni, 19 Octombrie 2009, ora 19:03
#1

Foarte interesant. Chiar ma gandeam oare ce tutoriale vor apare in numarul din Septembrie din Photomagazine. Pacat ca nu mai apare pentru moment revista intr-un tiraj mai mare pentru a mi-o putea procura si eu, dar tot raul spre bine... nu mai este nevoie sa astept 1 luna pentru a vedea tutorialele si pe E-learn.ro.

Din cate observ exista o noua fotografa care colaboreaza cu E-learn.ro? Monica Marcov? Daca da, atunci e un castig pentru ca sunt un fan al fotografiilor ei.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8310
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8065
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7905
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7860
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7605
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Photoshop Java Vista COREL DRAW Action Script Powerpoint JSON Swift 3D SEO Verilog Illustrator Fotografie Ruby on Rails Gimp SWF PSD Fireworks Javascript AJAX CSS Flash RoR MySQL PHP HTML Dreamweaver XML Sony Vegas Bridge Python StyleSheet Outlook XHTML Word Lightroom Excel
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software