E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Fotografie Panoramica in Photoshop

11.12.2010
Fotografie Panoramica in Photoshop

Fotografia panoramica reprezinta cea mai ieftina alternativa la neajunsurile unui obiectiv cu distanta focala prea mare pentru a cuprinde in acelasi cadru un anumit peisaj care v-a impresionat. Practic, o fotografie panoramica reprezinta o alaturare a doua sau mai multe fotografii. Acest tutorial a aparut in numarul 54, din anul 2010, al revistei Photo Magazine.

Total vizualizari: 9979 9979 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (6 voturi)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:    
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

FOTOGRAFIA PANORAMICA

Fotografia panoramica reprezinta cea mai ieftina alternativa la neajunsurile unui obiectiv cu distanta focala prea mare pentru a cuprinde in acelasi cadru un anumit peisaj care v-a impresionat. Practic, o fotografie panoramica reprezinta o alaturare a doua sau mai multe fotografii. Nu este o regula ca o fotografie panoramica sa fie orientata numai landscape; incadrarea unei cladiri foarte inalte intr-o panorama orientata portrait poate conferi un efect foarte spectaculos fotografiei.


Insa, ca si in cazul fotografiei clasice, realizarea unei fotografii panoramice reusite trebuie sa tina cont de compozitie, timp de expunere, diafragma, s.a.m.d. Exista camere foto care au incorporat un soft de generare automata a panoramei, acesta efectuand si lipirea imaginilor ce o compun. Pentru camerele ce nu prezinta acest soft, se recomanda sa tineti cont de cativa pasi simpli, prezentati in continuare.

 

Primul pas in realizarea unei panorame reusite este utilizarea unui trepied. Acesta trebuie sa fie fixat foarte bine pe suprafata pe care este asezat, intrucat orice miscare a trepiedului in timpul fotografierii va duce la calitatea mai slaba a panoramei, sau chiar la situatia de a nu o putea lipi ulterior in programul de editare. Este recomandat sa utilizati un trepied prevazut cu o cumpana, pentru a putea fixa axul camerei perpendicular pe trepied, astfel incat fotografierile successive sa fie realizate in linie dreapta.


Pentru o panorama reusita, cadrele ce o compun se realizeaza miscand capul trepiedului treptat, avand grija ca acestea sa se intrepatrunda intr-o proportie de 25%, pentru a se asigura continuitatea.

Un alt aspect important de care trebuie sa tineti cont in realizarea unei panorame este valoarea timpului de expunere si a diafragmei. Acestea trebuie sa aiba aceleasi valori in toate pozele ce compun panorama. Daca fotografiati in modul auto, cea mai simpla modalitate de a mentine valorile constante este sa realizati prima fotografie pe acest mod, apoi sa schimbati pe modul manual, fara a muta camera de pe trepied, si sa faceti aceleasi setari. Astfel, puteti fi sigur(a) ca nu vor exista discrepante de luminozitate intre cadre.

Ultimul pas il reprezinta editarea, adica lipirea propriu-zisa a fotografiilor, ce poate fi efectuata utilizand diferite programe de editare foto, in functie de nevoi. S-ar putea ca dupa lipirea fotografiilor sa constatati o anumita deformare la extremitatile pozei. Acest lucru se poate retusa de cele mai multe ori prin editarea imaginii, insa cu cat este mai corect alcatuita fotografia din punct de vedere tehnic, cu atat veti intampina mai putine probleme post-procesare.

Pagina:
1
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   fotografie,   media,   panoramica,   fotografie panoramica,   tutorial,   Photo Magazine

Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(6 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Dreamweaver JSON Bridge Flash XHTML Outlook Illustrator Java AJAX Word XML RoR CSS Fireworks StyleSheet Sony Vegas Ruby on Rails Verilog Excel Photoshop Fotografie MySQL Swift 3D COREL DRAW Lightroom SEO SWF Javascript Python Action Script Powerpoint PSD HTML PHP Vista Gimp
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software