E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Fotografierea animalelor

21.04.2010
Fotografierea animalelor

Fotografierea animalelor, indiferent daca sunt salbatice sau domestice, inainte de toate necesita foarte multa rabdare. Cunoasterea comportamentului animalului sau a grupului din care acesta face parte (in cazul animalelor aflate in salbaticie) este uneori vitala. Anticiparea momentului pe care doriti sa il surprindeti este de asemenea un factor important pentru realizarea unei fotografii reusite.

Total vizualizari: 9336 9336 afisari   |   Comentarii  5   |   Rating   |   (9 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Autor: monica Mediu
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza
Acest tutorial a fost publicat in
Photo Magazine, martie 2010

Fotografierea animalelor, indiferent daca sunt salbatice sau domestice, inainte de toate necesita foarte multa rabdare. Cunoasterea comportamentului animalului sau a grupului din care acesta face parte (in cazul animalelor aflate in salbaticie) este uneori vitala. Anticiparea momentului pe care doriti sa il surprindeti este de asemenea un factor important pentru realizarea unei fotografii reusite.

Expunerea

Majoritatea fotografiilor cu animale sunt realizate la distante focale mari, in conditii de lumina nu intotdeuna optime pentru fotografiat care necesita un timp mai mare de expunere, ceea ce sporeste riscul obtinerii unor imagini neclare, „miscate”. Acest inconvenient se poate rezolva prin mai multe metode: utilizarea unui obiectiv cu stabilizare de imagine - fapt care permite obtinerea unei fotografii clare in conditiile unei miscari usoare ale aparatului foto. Folosirea trepiedului sau a monopiedului poate de asemenea exclude obtinerea unor imagini mai putin reusite.

Fotografierea animalelor

In cazul fotografiei wildlife ar trebui cautate mai multe locuri in care sa asteptati venirea subiectului, fiecare corespunzator unei anumite perioade ale zilei. In alegerea acestor locuri trebuie sa tineti cont de anumite aspecte foarte importante pentru calitatea fotografiilor pe care vreti sa le realizati: orele la care rasare si apune soarele, traiectoria soarelui.

Fotografierea animalelor

Fotografierea animalelor

Sensibilitatea (ISO)

Datorita conditiilor uneori precare de luminozitate, de exemplu: in padure, pentru evitarea obtinerii fotografiilor „miscate”, puteti creste sensibilitatea ISO, insa acest lucru trebuie facut astfel incat sa se evite obtinerea unei fotografii cu zgomot prea mare. In concluzie, trebuie aleasa varianta minima a ISO necesara unei expuneri corecte, fara a obtine o imagine cu prea mult zgomot sau „miscata”.

Fotografierea animalelor

Aparatura necesara

In functie de categoria pe care ati hotorat sa o abordati, wildlife sau animale domestice aparatura poate varia de la ceva mai simplu si mai accesibil din punct de vedere financiar pana la cea folosita de profesionisti, foarte perfomanta din punct de vedere tehnic insa si foarte costisitoare pentru buzunarul unui amator.

Fotografierea animalelor

In cazul fotografiei wildlife se recomanda utilizarea unor obiective cu distanta focala cat mai mare(cele mai folositoare obiective sint cele de 400 mm pina la 600 mm),  care ofera posibilitatea fixarii unei diafragme cat mai deschise, fapt care genereaza luminozitate fotografiei. Avantajul folosirii unei diafragme deschise consta in faptul ca puteti mentine ISO la niveluri scazute, inconvenientul fiind ca la o deschidere mare a diagragmei profunzimea de camp scade considerabil.

Fotografierea animalelor

Insa daca alegeti fotografierea animalelor intr-un cadru amenajat, cum ar fi cel de la gradina zoologica, sau chiar din imediata dumneavoastra apropiere (animalele de companie) cerintele tehnice nu sunt atat de stricte. Insa si in aceste situatii un obiectiv zoom cu o distanta focala mai mare reprezinta un avantaj pentru o incadrare mai precisa.

Ce si unde fotografiem?

Daca sunteti novice in acest tip de fotografie pentru inceput provocarea ar fi realizarea unor cadre corect expuse si focalizate. Urmatorul nivel ar putea fi surprinderea animalelor in miscare, in ipostaze neobisnuite sau in timpul unor comportamente specifice speciei careia ii apartin.

Fotografierea animalelor

Un subiect usor abordabil ar fi fotografierea animalelor domestice, care datorita anumitor pozitii pe care le iau, uneori ne dau senzatia ca astepta sa fie pozate. De evitat in aceste situatii este utilizarea modului Auto, care de cele mai multe ori determina declansarea automata a blitzului. Efectul rezultat va fi o fotografie in care subiectul va avea „ochii rosii”.

Fotografierea animalelor

O alta locatie care merita exploatata este gradina zoologica. Avantajul fotografierii intr-un asemnea „decor” este reprezentat de apropierea mai mare de subiect, decat in mediul lor natural. Insa incadrarea se va face tinand cont de regulile de compozitie si de ceea ce doriti sa obtineti din acel cadru. Este de preferat evitarea introducerii in cadru a elementelor care ar putea sugera faptul ca animanlul nu se afla in mediul lui natural: custi, persoane, panouri informative, indicatoare etc.

Daca doriti sa surprindeti animalele in mediul lor natural, un aspect care la prima vedere ar parea nesemnificativ il reprezinta imbracamintea adecvata in culori asemanatoare mediului in care veti fotografia. Acest fapt va va permite camuflarea si in consecinta apropierea de subiect. Asigurati-va ca sunteti echipat in concordanta cu conditiile meteo ale zonei respective.

Pagina:
1
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   photo magazine,   fotografie,   animale,   expunere,   iso,   obiectiv,   diafragma,   subiect,   cadru,   animale domestice,   animale salbatice

Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(9 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (5) spune-ti parerea
monica monica , Marti, 27 Aprilie 2010, ora 13:24
#5

imi pare rau, dar nu am cunostiinte referitoare la aceasta informatie...insa poti incerca pe diverse forumuri"specializate" pe asa ceva...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
alicu90 , Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 16:06
#4

Aveti idee cat ajunge o excursie foto-safari? Cred ca am scris corect. :D

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Pustiu Pustiu , Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 10:54
#3

Sa cresti mare! Si ai 5 stelute de la mine. Poate in curand ma reapuc si eu de scris...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
monica monica , Joi, 22 Aprilie 2010, ora 21:13
#2

ma bucur ca iti plac :) si multumesc pentru apreciere d-le pustiu !
' bilili trebuie sa invinga ! "

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Pustiu Pustiu , Joi, 22 Aprilie 2010, ora 19:53
#1

Nu am cuvinte....wow! Niste fotografii superbe, felicitari Monica :) ! "bilili invinge"

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
SWF RoR Excel Word Verilog PHP MySQL SEO Vista Lightroom Gimp Outlook XML Illustrator Photoshop Powerpoint Ruby on Rails Bridge JSON CSS Dreamweaver COREL DRAW Java Python Swift 3D Javascript PSD AJAX StyleSheet Flash Fireworks HTML XHTML Fotografie Sony Vegas Action Script
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software