E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Fotografierea cascadelor

14.09.2009
Fotografierea cascadelor

Cascadele reprezinta un subiect interesant si provocator pentru fotografiere. In primul rand pentru ca sunt locuri foarte frumoase, pentru ca au o luminozitate ce va poate induce in eroare si nu in ultimul rand pentru ca sunt un subiect dinamic.

Total vizualizari: 8435 8435 afisari   |   Comentarii  2   |   Rating   |   (1 vot)   |   Timp necesar: 25 min 25 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Photomagazine.ro  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza

Cascadele reprezinta un subiect interesant si provocator pentru fotografiere. In primul rand pentru ca sunt locuri foarte frumoase, pentru ca au o luminozitate ce va poate induce in eroare si nu in ultimul rand pentru ca sunt un subiect dinamic.

Lucrul cu miscarea

Atunci cand va confruntati cu un subiect dinamic, aveti doua posibilitati: fie "inghetati" miscarea, utilizand o viteza mare a obturatorului, fie o captati si accentuati, incetosand elementul dinamic (in acest caz - apa).

Deoarece majoritatea fotografilor aleg cea de–a doua optiune, in continuare veti putea parcurge cateva sfaturi care va vor ajuta sa realizati acest lucru. Veti avea nevoie de o camera digitala si de un trepied. Daca aveti la dispozitie si un filtru de polarizare, il puteti folosi deoarece poate fi foarte util.

Cum sa fotografiati cascadele?

Pentru inceput, este recomandat sa realizati o fotografie de control. Inainte de a incepe sa experimentati, setati camera pe mod automat si asigurati–va ca blitzul este oprit. Apoi, fotografiati cascada si observati expunerea setata de camera. Cel mai probabil, camera dvs. va seta o expunere care "ingheata" apa. Aceasta fotografie va reprezenta un punct de referinta, deoarece o veti putea compara cu cele care urmeaza si o veti folosi ca o baza pentru expunere.


Modul Shutter Priority

Puneti camera pe modul shutter priority; cel mai probabil veti folosi o viteza a obturatorului intre 1 si 2 secunde pentru a obtine un efect de incetosare a apei.

Trepiedul

Pentru a face o fotografie la aceasta viteza, veti avea nevoie cu siguranta de un trepied sau de o alta modalitate de a va asigura ca aparatul este perfect stabil pe intreaga perioada in care obturatorul este deschis. Nu pare greu deloc, nu–i asa? Tot ce trebuie sa faceti este sa atasati camera de un trepied, sa activati modul shutter priority, apoi sa setati viteza obturatorului la 1–2 secunde si sa fotografiati. Din pacate, in majoritatea situatiilor, vor aparea anumite probleme care va vor ingreuna munca. Una dintre acestea este faptul ca, odata cu marirea vitezei obturatorului, va creste si lumina care patrunde in obiectiv. Astfel, daca nu este o zi intunecata, veti constata ca fotografia dvs. va fi supra–expusa, "arsa" (chiar daca in modul shutter priority camera va alege o apertura cat mai mica pentru a compensa acest lucru).


Alte trucuri pentru a obtine expunerea corecta

Sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a diminua luminozitatea care intra in obiectiv, obtinand astfel un nivel bun de expunere.

Momentul zilei

Trebuie sa alegeti un moment potrivit al zilei pentru a fotografia o cascada, oferindu–va astfel mai multe posibilitati de a folosi o viteza mai mica a obturatorului.


Filtrele

Pentru a diminua luminozitatea puteti utiliza si un filtru. Aici aveti mai multe posibilitati, dar este recomandat sa folositi un filtru de polarizare, deoarece, pe langa diminuarea luminozitatii, va poate ajuta sa imbunatatiti calitatea imaginii, inlaturand reflexiile din fotografie. Un alt tip de filtru pe care l–ati putea folosi este cel de opacitate, care de asemenea diminueaza luminozitatea, exact ca si cum ati purta ochelari de soare.

Modul Aperture Priority

Daca intampinati probleme cu expunerea chiar si in momentele zilei in care nu este multa lumina si cu toate ca utilizati un filtru de polarizare, ceea ce mai puteti face este sa schimbati camera pe modul Aperture Priority si sa alegeti cea mai mica apertura. La majoritatea camerelor, aceasta este f/22 sau f/36. Rezultatul acestei alegeri este ca, pentru apertura respectiva, se va seta automat cea mai lunga viteza a obturatorului. Este posibil sa nu fie de 2 secunde, dar va fi intotdeauna mai lunga decat cea folosita in poza de control pe care ati facut–o la inceput, astfel incat efectul de incetosare a apei va fi si mai accentuat. Un alt avantaj al utilizarii unei aperturi mici este ca veti obtine mai multa profunzime si veti avea cascada in prim plan.

Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   fotografie,   cascada,   trepied,   expunere,   apertura,   iso,   obturator,   shutter priority,   aperture priority,   filtru,   luminozitate

Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(1 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (2) spune-ti parerea
tzanc tzanc , Joi, 24 Septembrie 2009, ora 23:13
#2

Cel mai mult la acest tutorial mi-au atras atentia fotografiile care sunt superbe , tutorialul de asemenea este scris foarte bine si iti explica clar ce sa faci . Felicitari!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Pustiu Pustiu , Luni, 14 Septembrie 2009, ora 17:15
#1

Ma bucur ca se pastreaza calitatea tutorialelor si nu se face rabat nici de la calitatea imaginilor! Bravo!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8310
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8065
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7905
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7860
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7605
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
PHP Dreamweaver XHTML Sony Vegas Fireworks SWF Python Javascript CSS Vista SEO Gimp Ruby on Rails Fotografie Verilog Illustrator Outlook XML HTML Action Script Photoshop Flash Lightroom JSON Word StyleSheet COREL DRAW Bridge Swift 3D Excel PSD Java AJAX RoR MySQL Powerpoint
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software