E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Fotografii macro pentru incepatori

01.04.2009
Fotografii macro pentru incepatori

Fotografierea digitala a rezolvat una dintre cele mai provocatoare probleme in captarea imaginii: cum sa faci fotografii macro fara a te ajuta de echipament specializat. Acum poti sa te asezi la nivel, poti sa te murdaresti si sa te apropii de imagine pentru a face o fotografie macro, pe cale digitala avand sanse maxime de succes.

Total vizualizari: 30808 30808 afisari   |   Comentarii  4   |   Rating   |   (10 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  digital-photography-school.com  
Autor:  Barrie Smith
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 23 »
comenteaza printeaza

Fotografierea digitala a rezolvat una dintre cele mai provocatoare probleme in captarea imaginii: cum sa faci fotografii macro fara a te ajuta de echipament specializat. Acum poti sa te asezi la nivel, poti sa te murdaresti si sa te apropii de imagine pentru a face o fotografie macro, pe cale digitala avand sanse maxime de succes.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea 1
Fotografie realizata de ~jjjhon~

Stiu ca nu sunt singurul care crede ca fotografierea macro este o activitate captivanta: sa ai posibilitatea sa ajungi foarte aproape de imagine si sa captezi ceea ce nu este vizibil cu ochiul liber este o optiune atractiva. Nu este nimic mai satisfacator decat sa faci, cu ajutorul fotografierii macro, un print imens cu o insecta sau orice obiect minuscul care pare atat de mic pentru ochiul liber.

Pentru a fotografia macro - in afara faptului ca iti trebuie o camera SLR - iti mai trebuie cateva elemente suplimentare care sa te ajute sa faci fotografii foarte marite pentru obiecte extrem de mici. Ai putea incepe prin plasarea unor lentile de dioptrii peste cele standard; asta ar aduce un plus de amplificare; ai putea, de asemenea, sa instalezi tuburi de extensie intre lentilele normale si camera; ai putea sa achizitionezi un set de lentile macro si sa le plasezi intre lentile si camera; in final ai putea sa investesti intr-un obiectiv scump - superb din punct de vedere optic - cu lentile macro care au fost create pentru fotografierea macro; o alta optiune este sa fixezi un inel reversibil care sa iti permita sa potrivesti lentilele inapoi; asta ar imbunatati rezolutia de apropiere a lentilelor si ti-ar permite sa te apropii mult mai mult de imagine.

Cu o camera digitala - compacta sau DSLR - vei ramane surprins de cat de usor este sa captezi imagini foarte, foarte mari pentru obiecte mici, chiar daca esti incepator.

De fapt, poti sa faci fotografiile macro cat de simple sau cat de complexe doresti: chiar si cu un buget limitat poti achizitiona o camera digitala, cu ajutorul careia sa poti fotografia lumea minuscula din fata ta. Bineinteles, o camera digitala mai scumpa iti ofera mult mai multe posibilitati, deoarece ii poti atasa lentile de zoom.

Ca alternativa, poti utiliza o camera DSLR; vei fi surprins de cat de puternica se dovedeste a fi o astfel de camera.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea 1
Fotografie realizata de macropoulus

Ce este o fotografie macro?

Mai intai voi da o explicatie pentru cei care nu sunt foarte experimentati in ceea ce priveste istoria fotografierii si tehnicile ei de baza: termenul macro era in trecut folosit ca referinta la fotografierea unei insecte sau a unui obiect foarte mic, a carui dimensiune pe film (24x36 mm) varia intre 1:10 si 1:1 din marimea obiectului real. Cu alte cuvinte, o furnica era mai mare pe film decat in realitate.

La momentul actual, un senzor CCD sau CMOS poate avea aproximativ 3 sau 4 mm, deci definitia veche nu se mai potriveste. In schimb, regulile necesare obtinerii unei fotografii macro reusite sunt inca valabile.

In fotografiile obisnuite, aparatul capteaza o imagine prin ajustarea distantei dintre lentila si senzor, pentru a obtine o focalizare cat mai buna. Pentru subiecte indepartate, cum ar fi peisajele, distanta lentila-senzor este minima; pentru obiecte mai apropiate, cum ar fi oamenii, distanta lentila-senzor este marita.

In fotografia macro, o imagine precisa a unui obiect mic presupune ca lentila se afla chiar mai departe. Din cate stiu eu, la majoritatea camerelor digitale sau DSLR, poti selecta modul macro. La unele camere, poti selecta modul macro dintr-o comanda externa, in timp ce la altele trebuie sa accesezi meniul viewfinder.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea 1
Fotografie realizata de macropoulus

Sfaturi pentru incepatori

Daca activezi modul macro la o camera digitala, sistemul va ajusta lentilele, rearanjandu-le intr-o ordine care se potriveste cel mai bine cu focalizarea. Este surprinzator, pana si lentilele camerelor simple au o multime de elemente pe care le poti modifica.

Din pacate, activand modul macro, la majoritatea camerelor pierzi controlul aperturii (f-stop) si vitezei de fotografiere (shutter).

Pagina:
1 23 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(10 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (4) spune-ti parerea
Pustiu , Vineri, 29 Mai 2009
#4

Marian, iti pot spune sigur ca aparatul tau face poze macro. Tot ce trebuie sa faci este sa il comuti pe modul Macro din meniu (modului Macro ii corespunde un icon cu o lalea).

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Ionut , Miercuri, 27 Mai 2009
#3

Marian, am intrebat un prieten si mi-a spus ca se pot face poze macro si cu aparatul benq dc c740i . Mai multe detalii nu stiu sa-ti dau ca nu sunt din domeniu.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
marian , Marti, 26 Mai 2009
#2

Cu aparatul digital benq dc c740i merge sa fac poze macro?...am incercat dar nu am reusit sa fac...ori nu stiu.ori nu merge...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Pustiu , Vineri, 17 Aprilie 2009
#1

Incredibile imagini...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8310
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8065
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7905
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7860
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7605
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Python Javascript Dreamweaver Action Script PHP Flash Vista MySQL Gimp RoR SWF Ruby on Rails XML Bridge Photoshop SEO StyleSheet Verilog Excel Powerpoint Fireworks COREL DRAW Java Outlook Word Swift 3D PSD Sony Vegas CSS XHTML AJAX Lightroom JSON HTML Illustrator Fotografie
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software