E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Fotografii macro pentru incepatori

01.04.2009
Fotografii macro pentru incepatori

Fotografierea digitala a rezolvat una dintre cele mai provocatoare probleme in captarea imaginii: cum sa faci fotografii macro fara a te ajuta de echipament specializat. Acum poti sa te asezi la nivel, poti sa te murdaresti si sa te apropii de imagine pentru a face o fotografie macro, pe cale digitala avand sanse maxime de succes.

Total vizualizari: 30751 30751 afisari   |   Comentarii  4   |   Rating   |   (10 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  digital-photography-school.com  
Autor:  Barrie Smith
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2 3 »
comenteaza printeaza

De ce este acest lucru atat de important?

Cea mai buna fotografie macro - in ceea ce priveste camera - iti cere sa folosesti cea mai mica apertura a lentilelor pentru a optimiza precizia imaginii si profunzimea terenului. Daca folosesti o apertura mica, ai nevoie de mai multa lumina, deci trebuie sa maresti timpul de expunere pentru a obtine o fotografie reusita.

Deci nu poti reduce apertura lentilelor la o valoare prea mica, la setari mai favorabile; nici nu poti micsora viteza de fotografiere pentru a permite reducerea aperturii.

Cu camerele DSLR, fotografierea macro este putin diferita. Selecteaza modul macro si vei activa un sir de evenimente: avand orice lentile fixate pe camera, activarea modului macro va comanda lentilelor sa isi reduca la minimum apertura, extinzand adancimea campului vizual si dandu-ti posibilitatea sa te apropii de subiect.

Fotografierea macro cu ajutorul unei camere digitale este usoara, dar trebuie sa detii putin controlul si trebuie sa intelegi ca cererile unui amator in ceea ce priveste rezolutia si culorile sunt mai putin exigente decat cele ale unor profesionisti.

Profesionistii ar folosi lentile speciale pentru modul macro ale unei camere DSLR. Acest tip de lentile sunt scumpe, pentru ca ele sunt optimizate pentru a fotografia mai aproape decat distantele normale. Cu lentilele macro sunt putine sanse sa intampini probleme precum distorsionarea optica; multe alte lentile macro compenseaza cu expunerea aditionala necesara atunci cand lentilele sunt limitate la distantele folosite in fotografiile obisnuite.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea 1
Fotografie realizata de ecstaticist

Principalul tau scop in fotografierea macro ar trebui sa fie obtinerea unei fotografii precise a micului subiect, focalizandu-te in acelasi timp si pe ceea ce il inconjoara.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea a II-a
Fotografie realizata de ecstaticist

Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este ca subiectul trebuie sa stea nemiscat si camera trebuie sa fie blocata.

Pentru fotografiile macro iti trebuie o camera si un subiect nemiscat, o apertura si o viteza de fotografiere mica. In acest caz, vei avea nevoie de mai multa lumina pentru a compensa cu viteza mica de fotografiere.

Pastreaza distanta

In fotografierea macro, distanta potrivita dintre camera si fotografie este destul de mare. Daca vei pozitiona camera foarte aproape de subiect este posibil sa il acoperi cu umbra acesteia sau il poti distorsiona.

Daca utilizezi modul macro al unei camere DSLR pentru a obtine o detaliere foarte mare a subiectului tau, cel mai probabil vei modifica setarile lentilelor la unghiul cel mai mare sau cea mai mica distanta focala. In acest caz, apare posibilitatea distorsionarii optice.

Lentilele macro pentru DSLR sunt utile mai ales pentru distantele focale lungi: lentilele cel mai des intalnite sunt cele de 10 mm, care sunt ideale in aceste conditii.

Canon si alte firme produc lentile macro ce pot fi fixate. Ideea este urmatoarea: daca trebuie sa tii camera in mana in timp ce incerci sa captezi imagini cu un gandac, lentilele stabile pot substitui lipsa unui trepied.

Adevarul este ca trebuie sa tii cont de multi factori: camera instabila, focalizare instabila si subiect miscator.

Cea mai buna abordare este sa tii camera nemiscata.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea a II-a
Fotografie realizata de macropoulus
Pagina:
« 1 2 3 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(10 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (4) spune-ti parerea
Pustiu , Vineri, 29 Mai 2009
#4

Marian, iti pot spune sigur ca aparatul tau face poze macro. Tot ce trebuie sa faci este sa il comuti pe modul Macro din meniu (modului Macro ii corespunde un icon cu o lalea).

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Ionut , Miercuri, 27 Mai 2009
#3

Marian, am intrebat un prieten si mi-a spus ca se pot face poze macro si cu aparatul benq dc c740i . Mai multe detalii nu stiu sa-ti dau ca nu sunt din domeniu.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
marian , Marti, 26 Mai 2009
#2

Cu aparatul digital benq dc c740i merge sa fac poze macro?...am incercat dar nu am reusit sa fac...ori nu stiu.ori nu merge...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Pustiu , Vineri, 17 Aprilie 2009
#1

Incredibile imagini...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8210
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7965
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7770
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Bridge Lightroom Vista Java Flash PSD Javascript SEO PHP COREL DRAW SWF MySQL Python Swift 3D HTML JSON Word Verilog Fireworks XHTML RoR Illustrator Dreamweaver StyleSheet Outlook XML Fotografie Gimp CSS Action Script Excel Photoshop Sony Vegas Powerpoint AJAX Ruby on Rails
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software