E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Fotografii macro pentru incepatori

01.04.2009
Fotografii macro pentru incepatori

Fotografierea digitala a rezolvat una dintre cele mai provocatoare probleme in captarea imaginii: cum sa faci fotografii macro fara a te ajuta de echipament specializat. Acum poti sa te asezi la nivel, poti sa te murdaresti si sa te apropii de imagine pentru a face o fotografie macro, pe cale digitala avand sanse maxime de succes.

Total vizualizari: 30587 30587 afisari   |   Comentarii  4   |   Rating   |   (10 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  digital-photography-school.com  
Autor:  Barrie Smith
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 12 3
comenteaza printeaza

Sunt cateva camere care ofera posibilitatea de ajustare a lentilelor si a shutter speed in modul macro.

Canon PowerShot S5 IS are un zoom optic de 12x si 8 milioane de pixeli pentru captarea imaginii. In plus, spre deosebire de alte camere digitale, modul macro este controlat cu ajutorul unui buton plasat langa lentile. Astfel, poti modifica apertura si viteza de fotografiere, activand in acelasi timp modul macro. Atunci cand camera este aproape de subiect, poti reduce apertura la o valoare minima pentru a obtine adancimea maxima a campului vizual.

Un alt model de camera util pentru modul macro este Canon PowerShot SX100IS. Este setat foarte bine pentru modul macro: poti seta modul macro si prioritatea pentru apertura, permitand selectarea unei aperturi mici pentru adancime. Acest model de camera are un zoom de 10x si 8.0 megapixeli.

O alta camera potrivita pentru fotografierea macro este Olympus SP-5500UZ. In afara de un zoom optic extraordinar de 18 x, are si 7.1 megapixeli pe CCD. Atunci cand selectezi modul macro, poti folosi si zoom pentru a te indeparta, obtinand in continuare fotografii detaliate.

Cu toate ca este putin diferita de celelalte, Ricoh Caplio R6 te ajuta sa adaugi luminozitate subiectelor, ceea ce este destul de dificil de realizat in modul macro. Functia Auto Soft Flash a camerei Ricoh diminueaza lumina provenita de la blitzul camerei. Aceasta te va ajuta sa nu sperii subiectul atunci cand te apropii prea mult pentru a-l fotografia.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea a II-a
Fotografie realizata de macropoulus

Vizualizarea

Atunci cand fotografiezi in mod macro cu o camera digitala, utilizeaza intotdeauna un ecran LCD pentru vizualizare. Daca vei folosi obiectivul, vei constata ca ceea ce iti afiseaza nu corespunde cu ceea ce va fotografia camera.

Distorsionarea

Camerele digitale compacte sunt un compormis intre pret si calitate. La cele mai ieftine vei intalni probabil distorsionare sferica. Incearca sa fotografiezi un obiect patrat si vei intelege la ce ma refer. Solutia este sa folosesti filtrul Spherize din Photoshop pentru a aduce imaginea afectata la forma initiala.

Adancimea campului vizual

Aceasta este probabil sarcina cea mai grea in fotografierea macro. Atunci cand focalizezi, adancimea campului include planul pe care il fotografiezi, dar si ceea ce este inainte si dupa el. Jumatatea din aria cea mai precisa va fi fata planului si cealalta jumatate va fi in spatele lui.

Adancimea campului variaza in functie de apertura lentilelor, lungimea focala si distanta camerei fata de subiect. Utilizarea adecvata a acestuia te va ajuta sa obtii o focalizare clara a subiectului si o focalizare fina asupra fundalului: un astfel de efect contribuie la evidentierea subiectului.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea a II-a
Fotografie realizata de jerryhsu2k

Fara confunzii

Ai grija sa pozitionezi subiectul pe un fundal potrivit, fara miscari sau culori care sa bruieze; fundaluri inchise pentru subiecte deschise la culoare si vice versa.

Lumina

Probabil ai setat camera la doar cativa centrimetri de subiect. La o distanta apropiata blitzul este inutil - ar supraexpune fotografia. Daca faci fotografia intr-un cadru controlat, poti adauga mici reflectoare in jurul subiectului. Dar, in majoritatea cazurilor, vei avea la dispozitie doar lumina din mediul inconjurator.

Poti obtine lumina optima pentru fotografierea macro daca intinzi o panza de material translucid deasupra subiectului. Astfel, poti sa fotografiezi la lumina soarelui, subiectul fiind iluminat de lumina filtrata care trece prin panza.

Pierderea luminii

Daca lucrezi cu o camera DSLR, ai putea utiliza tuburi de extensie, dar vei intampina o problema. Cu cat lentila este mai indepartata de senzorul de imagine, cu atat se va pierde mai multa lumina, deci vei fi nevoit sa folosesti o apertura mai mare.

Focalizarea

In fotografierea macro, posibilitatea de a modifica focalizarea este un avantaj - mai ales atunci cand vrei sa ai control asupra unei parti a subiectului. Daca ai o camera care are focalizare manuala, foloseste-o si concentreaza-te asupra punctului de interes pe care il prezinta subiectul.

Fotografii macro pentru incepatori - Partea a II-a
Fotografie realizata de Matthew Fang
Pagina:
« 12 3
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(10 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (4) spune-ti parerea
Pustiu , Vineri, 29 Mai 2009
#4

Marian, iti pot spune sigur ca aparatul tau face poze macro. Tot ce trebuie sa faci este sa il comuti pe modul Macro din meniu (modului Macro ii corespunde un icon cu o lalea).

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Ionut , Miercuri, 27 Mai 2009
#3

Marian, am intrebat un prieten si mi-a spus ca se pot face poze macro si cu aparatul benq dc c740i . Mai multe detalii nu stiu sa-ti dau ca nu sunt din domeniu.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
marian , Marti, 26 Mai 2009
#2

Cu aparatul digital benq dc c740i merge sa fac poze macro?...am incercat dar nu am reusit sa fac...ori nu stiu.ori nu merge...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Pustiu , Vineri, 17 Aprilie 2009
#1

Incredibile imagini...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8035
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7790
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7665
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7595
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7340
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
SEO Lightroom CSS Swift 3D Gimp Flash Illustrator XML JSON Bridge RoR Fireworks Ruby on Rails Fotografie SWF Verilog AJAX Word Photoshop Python Powerpoint Javascript Outlook StyleSheet Vista MySQL Excel XHTML PSD COREL DRAW Java Dreamweaver PHP Action Script HTML Sony Vegas
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software