E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Ghidul incepatorului pentru a intelege ISO

10.10.2008
Ghidul incepatorului pentru a intelege ISO

Daca esti nou intr-ale fotografiei, sau daca nu intelegi conceptul setarilor manuale este recomandat sa citesti primele doua tutoriale legate de Aperture si Shutter Speed si abia apoi sa afli mai multe despre ISO.

Total vizualizari: 17108 17108 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (13 voturi)   |   Timp necesar: 10 min 10 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  Digital-photography-school.com  
Autor:  DG School
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Daca esti nou intr-ale fotografiei, sau daca nu intelegi conceptul setarilor manuale iti recomand sa citesti primele doua tutoriale legate de Aperture si Shutter Speed si abia apoi te astept sa afli mai multe despre ISO.

Mai intai de toate, vreau sa-mi cer scuze pentru termenii tehnici pe care ii voi folosi. O sa incerc sa nu ma complic prea mult, dar trebuie sa stii ca mai ai putin si vei stapani setarile manuale ale camerei digitale. Sa incepem!

1. Ce este ISO?

ISO-ul tau iti permite sa faci poze in situatiile in care lumina e slaba. De fapt, el masoara sensibilitatea la lumina a senzorului digital. Cu cat e mai mare numarul, cu atat mai sensibil la lumina devine senzorul tau.

2. Ce este un Senzor (Sensor)?

Senzorul digital reprezinta locul unde imaginea este expusa (inregistrata).

3. Ce este Exposure?

Aici e nevoie de o recapitulare a tutorialelor precedente. Exposure reprezinta lumina inregistrata pe senzorul camerei tale digitale.

4. Cum afecteaza ISO imaginea finala?

Daca ISO determina sensibilitatea senzorului la lumina si daca el inregistreaza lumina ( adica imaginea finala), atunci acea sensibilitate a senzorului va calcula (impreuna cu aperture si shutter speed, care stim deja ce functii au) cat de luminoasa va fi poza ta ( cat de multa lumina va fi absorbita de senzor). Suna mult mai complicat decat este, crede-ma.

5. Ce este zgomotul digital?

Filmul este compus dintr-o multime de cerculete care alcatuiesc GRAIN-ul. Fotografia digitala e similara, numai ca, aici, cerculetele sunt inlocuite de patrate; mii de patratele care se unesc pentru a crea o imagine. Cateodata, aceste patratele devin usor vizibile si in momentul respectiv putem vorbi de ZGOMOT.

6. Ce legatura exista intre zgomotul digital si ISO?

Zgomotul digital creste odata cu ISO-UL. Cu cat e mai jos, cu atat mai putin zgomot vei auzi. Pe masura ce ISO-ul se mareste, acelasi lucru se intampla si cu nivelul zgomotului. Acest lucru va deveni semnificativ in momentul in care ISO-ul tau atinge valori de 800 sau mai mari (depinde de camera ta). Se spune ca noul Nikon D3 are capacitati ISO "magice" care permit acestuia sa atinga valori de 1600 sau chiar mai mult, fara sa faca vreun zgomot.

Iata cateva sfaturi pentru a sti cum sa setezi ISO:
- Intr-o zi cu soare seteaza-ti ISO la un nivel mic, de exemplu, 200 ISO.
- Intr-o zi cu nori mareste putin ISO, poti incepe de la 400.
- Daca e seara, esti undeva inauntru, locul e prost luminat si nu folosesti flash-ul selecteaza un ISO mare, undeva aproape de 800.

Nu uita ca, in general, cu cat e mai ridicat ISO-ul, cu atat e mai slaba calitatea pozei tale. Acestea fiind spuse, e important sa tii minte ca uneori, grain-ul poate da un efect artistic unei poze.

Tema ta e urmatoarea: vreau sa testezi calitatea imaginii camerei tale la diferite valori ale ISO-ului. Seteaza-ti camera pe AV (Aperture Priority). Apertura sa fie aleasa nu mai jos de 4...preferabil chiar 5.6, deoarece scopul acestui experiment nu este acela de a te juca cu exposure, compozitia sau adancimea campului vizual. Obiectivul este sa testezi capacitatea ISO a camerei tale si felul in care rezista la valori ridicate ale acestuia. Fa o poza la 100 ISO si mareste succesiv pana ajungi la valoarea maxima a acestei optiuni... nu-ti fa griji, camera ta va recupera sensibilitatea la lumina a senzorului prin micsorarea shutter speed-ului. Uploadeaza poza si verifica-i calitatea.

Daca vrei sa obtii cat mai multe informatii dupa acest experiment, iti recomand sa printezi fiecare poza la cel putin 810 sau chiar la 1620 si vei fi multumit ca ai facut asta daca chiar vrei sa afli susceptibilitatea camerei tale la zgomotul digital. Studiaza imaginile si afla intre ce limite se incadreaza ISO-ul tau astfel incat calitatea imaginii sa se pastreze.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(13 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
raluca.ottoeci raluca.ottoeci , Marti, 03 Iulie 2012, ora 07:04
#1

foarte folositor, ca de fiecare data

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8165
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7915
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7770
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7720
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7455
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
AJAX Gimp PHP Bridge Lightroom Vista Javascript Python Java RoR SEO COREL DRAW Outlook Flash Swift 3D Verilog HTML CSS Action Script SWF MySQL Dreamweaver Powerpoint Photoshop Ruby on Rails Excel Illustrator StyleSheet Sony Vegas Word XHTML Fotografie PSD XML Fireworks JSON
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software