E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Ghidul incepatorului pentru functia Shutter Speed

10.10.2008
Ghidul incepatorului pentru functia Shutter Speed

Acest tutorial este o continuare al celui despre functia Aperture si impreuna au scopul de a convinge utilizatorii sa foloseasca camere setate pe manual.

Total vizualizari: 16459 16459 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (8 voturi)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  Digital-photography-school.com  
Autor:  DG School
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Acest tutorial este o continuare al celui despre functia Aperture si impreuna au scopul de a convinge utilizatorii sa foloseasca camere setate pe manual.

Daca esti sigur ca ai inteles cum functioneaza apertura si cum poate influenta setarea Exposure si adancimea campului vizual putem trece mai departe. Daca inca ai neclaritati iti sugerez o mica recapitulare:

Ce este Exposure?

Exposure este cantitatea de lumina (controlata de aperture) captata pe o perioada determinata de timp (controlata de shutter speed). Se refera la procesul de a inregistra lumina pe senzorul (filmul) tau digital.

Ce este Aperture?

Apertura, la fel ca irisul ochiului, "se deschide" pentru a patrunde mai multa lumina si "se inchide" pentru a intra mai putina. Apertura controleaza adancimea campului vizual dintr-o fotografie.

Ce este Depth of Field?

Aceasta sintagma face referire la portiunea focalizata dintr-o imagine. O poza avand adancimea campului vizual mare ar fi una in care totul este centrat, in timp ce una cu un camp vizual mic ar avea multe "pete" si doar un segment al imaginii centrat. Daca nici acum nu ai inteles, reciteste intreg tutorialul legat de Aperture pentru ca e important sa ai o baza solida de cunostiinte inainte sa treci la altceva.

Ce este Shutter Speed?

In termenii cei mai simplisti shutter speed controleaza capacitatea de a incetosa sau de a opri orice actiune dintr-o poza. Reprezinta momentul cand lumina se inregistreaza (este expusa) pe senzorul tau digital precum si durata expunerii. Pare greu? Inca o data: este perioada de timp in care shuterr-ul sta deschis cat apesi tu butonul.

Valoarea shutter speed este setata in fractiuni de secunda, dupa cum urmeaza:

Ghidul incepatorului pentru functia Shutter Speed

Asadar, daca setezi la 1/1000 de secunda, atunci shutter-ul, in mod evident, va sta deschis mult mai putin decat daca ar fi fost setat la o secunda.

De ce afecteaza Shutter Speed miscarea intr-o poza?

Cu cat mai mult shutter-ul sta deschis, cu atat mai multa miscare poate inregistra. Cu cat sta mai putin deschis, cu atat mai multa miscare va "ingheta".

Ghidul incepatorului pentru functia Shutter Speed
Fotografie realizata de Jonathan Canlas

Cum functioneaza impreuna Aperture si Shutter Speed?

Shutter Speed determina perioada de timp in care shuterr-ul camerei tale ramane deschis, dar daca nu ar fi existat nici o deschidere care sa permita luminii sa intre si sa atinga senzorul, atunci nu ai fi avut nici o imagine...doar mult negru. Apertura stabileste (in functie de cat de larg e deschisa) cantitatea de lumina patrunsa in perioada de timp determinata de shutter speed. Citeste inca o data si incearca sa memorezi aceasta informatie.

Ghidul incepatorului pentru functia Shutter Speed
Fotografie realizata de Richie Norton

Am nevoie de un trepied cand experimentez cu Shutter Speed?

Exista o regula generala pentru cei care nu agreaza trepiedul: majoritatea oamenilor isi poate tine camera cu mana fara a introduce tremuratul la shutter speed-ul corespunzator distantei de focalizare a lentilei. De exemplu: daca ai lentile de 50mm, atunci mai mult ca sigur vei putea sa iti tii camera cu mana la shutter speed-ul de 1/60 sau chiar mai mult. Daca e vorba de o lentila de 200mm, atunci va trebui sa ramai la 1/250 sau mai mult.

Tema ta este: seteaza-ti camera pe Shutter Priority si fa 2 poze aceluiasi obiect (sau macar aceluiasi tip de obiect) aflat in miscare. Scopul unei poze va fi sa opresti miscarea, iar al celeilalte va fi sa arati miscarea. Daca nu stii cum functioneaza Shutter Priority afla acum: alegi shutter speed-ul dorit, iar camera va selecta apertura corespunzatoare in functie de conditiile de lumina existente.

Bafta multa si distractie placuta!

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(8 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
raluca.ottoeci raluca.ottoeci , Luni, 02 Iulie 2012, ora 07:09
#1

folositor

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Gimp Illustrator XML CSS SWF StyleSheet JSON Ruby on Rails RoR Photoshop Fireworks AJAX Java Javascript Vista Excel Flash Action Script PHP HTML Word Dreamweaver COREL DRAW XHTML Bridge SEO PSD Swift 3D Sony Vegas Verilog Powerpoint Fotografie Python Lightroom MySQL Outlook
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software