E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Histograma - intensitatea luminoasa si culorile

02.07.2008
Histograma - intensitatea luminoasa si culorile

Acest tutorial este realizat pentru a te ajuta sa intelegi mai bine cum intensitatea luminoasa si culorile pot varia la o imagine, si cum se traduc in histograme relevante.

Total vizualizari: 11936 11936 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (10 voturi)   |   Timp necesar: 10 min 10 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  www.cambridgeincolour.com  
Autor:  Sean T. McHugh
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Acest tutorial este realizat pentru a te ajuta sa intelegi mai bine cum intensitatea luminoasa si culorile pot varia la o imagine, si cum se traduc in histograme relevante. Desi histogramele RGB sunt cele mai folosite, si celelalte tipuri sunt folositoare pentru obtinerea diferitelor efecte.

Imaginea de mai jos este afisata langa cateva tipuri de histograme care sunt folosite cel mai des in prelucrarea imaginilor. Mergi cu mouse-ul deasupra label-urilor la ultima histograma pentru a observa in fotografie histograma culorii diferite. Aceasta noua imagine este o reprezentare pe scara gri a distributiei intensitatii culorii pe suprafata fotografiei.

Observa cum la fiecare culoare se schimba distributia luminozitatii in imagine, si cum culorile, fiecare in parte, influenteaza luminozitatea imaginii.Histogramele pentru intensitatea luminii

Histrogramele pentru intensitatea luminii sunt mult mai precise ca cele de RGB si descriu distributia luminii pe o anumita suprafata sau luminozitatea dintr-o imagine. Se tine cont de faptul sa ochiul uman este mult mai sensibil la lumina verde decat cea rosie sau albastra. Observa exemplul de mai sus inca odata pentru fiecare culoare, si vei sesiza ca in cadrul luminii verzi, imaginea este mult mai reprezentativa in cadrul distributiei de lumina pentru toata suprafata.

Culorile - histograma

Cum este produsa histograma intensitatii luminii?
Mai intai, fiecare pixel este convertit astfel incat sa reprezinte o culoare de baza pentru afisarea luminozitatii. Aceasta convertire presupune ca verdele reprezinta circa 59% din luminozitate, in timp ce rosu si albastru au 30# respectiv 11%. Mergi cu mouse-ul deasupra "convert to luminosity" de sub imagine pentru a vedea cum arata acest calcul cand este realizat pentru fiecare pixel.

Odata ce toti pixelii au fost convertiti in intensitate luminoasa, o histograma este realizata prin numararea a cati pixeli sunt identici din punct de vedere al luminozitatii, iar acest numar este ditribuit in histograma, pentru fiecare din cele 3 culori in parte.

O histograma RGB produce 3 instante independente si apoi sunt unite intr-una singura, netinand cont daca fiecare culoare provine din acelasi pixel. Pentru a ilustra acest lucru vom folosi o imagine cu 2 histograme interpretate destul de diferit.

Culorile - histograma

Imaginea de mai sus contine foarte multe zone de culori pure. In interiorul fiecarei culori, intensitatea ajunge la 255 (maxim). Desi aceasta imagine nu contine pixeli de nuanta alba pura, histograma RGB arata straluciri destul de puternice - atat de mari incat daca ar fi fost o fotografie, ea ar fi fost supraexpusa. Acest lucru se intampla pentru ca histograma RGB nu tine cont de faptul ca cele 3 culori nu stralucesc in acelasi loc.

Histograma luminozitatii spune cu totul si cu totul alta poveste, aratand faptul ca nici nu pixel nu era luminos. Arata de asemenea 3 varfuri distincte, pentru fiecare culoare in parte, zone care sunt semnificativ mai luminoase decat restul imaginii. Din moment ce sunt folosite culori primare ca albastru, rosu si verde, in histograma este prezentat foarte clar locul de interpretare a culorii.

Observa ca pozitia relativ joasa a fiecarui varf este in concordanta cu procentajul folosit pentru calcularea intensitatii luminoase: 59%, 30% si 11%

Deci? care din cele 2 este cea buna?
Daca suntem interesati de culori, atunci histograma RGB ne este de folos in timp ce cealalta nu ne poate ajuta cu nimic in mod special. Pe de alta parte, histograma de intensitate a luminii ne arata ca daca vreun pixel este de nuanta negru total sau alb pur. Fiecare histograma are importanta sa si ar trebui folosite ca o unealta colectiva. Din moment ce majoritatea camerelor digitale au optiunea de a arata doar histograma RGB, trebuie sa fiti atenti la lumina.

O regula nescrisa este ca cu atat cu cat o imagine are o culoare mai intensa si culorile sunt mai pure, cu atat histogramele RGB si cea de intensitate a luminii vor diferi mai mult.

Histograma de culori.


In timp ce histogramele RGB si cele de luminozitate folosesc toate cele 3 culori primare, o histograma de culoare descrie distributia luminii pentru fiecare din aceste culori in mod individual. Acest lucru poate fi foarte folositor cand incercam sa vedem daca unele culori individuale au fost folosite in mod excesiv si sunt prea saturate.Culoarea rosie a petalelor a devenit asa de pronuntata datorita luminii solare. Regiunile in care culorile au devenit asa de pronuntate au pierdut toata textura. E ca si cum ar fi arse de supraexpunere. Totusi, aceste regiuni cu, culori pronuntate au o anumita textura in cazul in care celelalte 2 culori nu sunt pronuntate.

Histogramele RGB pot arata daca vreo culoare individuala este pronuntata, totusi ele nu iti spun daca acest lucru este valabil la o culoare anume sau la toate 3 culori primare. Histogramele color amplifica acest efect si arata foarte clar tipul culorii pronuntate. Misca mouse-ul deasupra label-urilor de deasupra pentru a compara histogramele de luminozitate cu cele RGB. Observa cum distributia intensitatii pentru fiecare canal de culoare variaza drastic in regiunile de langa culorile pure. Puterea si puritatea culorilor din aceasta imagine fac ca histogramele RGB si cea de luminozitate sa difere foarte mult.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(10 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
GOja Petru Lucian , Joi, 28 August 2008
#1

Interesant.Util . Ma intereseaza unde pot citi mai mult referitor la histograma, aplicarea informatiilor oferite de utilizarea ei corecta, demouri de imagini concludente

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8205
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7960
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7765
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
SWF Flash Swift 3D Lightroom Fireworks StyleSheet AJAX Gimp PSD XML CSS COREL DRAW Action Script Photoshop Dreamweaver Vista JSON Outlook Java MySQL Excel XHTML Python Fotografie Ruby on Rails Verilog Illustrator Powerpoint PHP SEO Javascript RoR Sony Vegas Word HTML Bridge
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software