E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Culori (3)

Histograma - tonuri si contrast

29.06.2008
Histograma - tonuri si contrast

Intelegerea histogramelor unei imagini este probabil cel mai important lucru pentru a deveni familiar cand lucrezi cu fotografiile de pe o camera digitala. O histograma iti poate spune daca o fotografie a fost sau nu corect expusa, daca este prea luminata sau prea intunecata.

Total vizualizari: 11546 11546 afisari   |   Comentarii  8   |   Rating   |   (10 voturi)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  www.cambridgeincolour.com  
Autor:  Sean T. McHugh
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Intelegerea histogramelor unei imagini este probabil cel mai important lucru pentru a deveni familiar cand lucrezi cu fotografiile de pe o camera digitala. O histograma iti poate spune daca o fotografie a fost sau nu corect expusa, daca este prea luminata sau prea intunecata.

Fiecare pixel dintr-o imagine are o culoare care poate fi produsa prin combinatii ale culorilor primare, rosu, verde si albastru (RGB). Fiecare din aceste culori au o valoare de luminozitate cuprinsa intre 0 si 255 cu o adancime de 8-biti. O histograma RGB se formeaza in momentul in care computerul scaneaza fiecare pixel a fotografiei si masoara luminozitatea RGB-ului. Exista si alte tipuri de histograme, dar toate au acelasi tip de layout ca in histograma de mai jos.

Culorile - histrograma

TONURI

Regiunea care prezinta cea mai mare valoare a luminozitatii este numita "zona tonala". Zona tonala poate varia drastic de la o imagine la alta. Nu exista o histograma ideala pe care ar trebui sa o contina toate imaginile; histogramele sunt reprezentative pentru a fi determinata zona tonala.

Culorile - histograma

Imaginea de mai sus este un exemplu care contine o zona tonala foarte variata, cu insemnari care arata luminozitatea din diferite regiuni ale fotografiei. Aceasta fotografie contine foarte putine tonuri medii, in schimb are foarte multe umbre si zone luminate. Modul in care a fost fotografiata si anume, zona intunecata in partea stanga si cea luminata in partea dreapta, face ca histograma sa prezinte niveluri ridicate la luminozitate atat in zona dreapta cat si in zona stanga.

Lumina nu este de obicei asa de extrema
ca in ultimul exemplu.
In marea majoritate a cazurilor o
histograma corecta apare cu partea
centrala cea mai accentata, iar extremele
din ce in ce mai reduse. Acest caz se
regaseste in fotografia alaturata.
Cu exceptia a luminii solare reflectate
din geamuri, imaginea are aceeasi
tonalitate pe toata suprafata ei. Se poate
observa histograma imaginii mai jos..
Culorile - histograma
Culorile - histograma

IMAGINI in HIGH KEY si LOW HEY

Desi majoritatea camerelor vor produce fotografii tonuri medii cand sunt pe modul de expunere automat, distributia la histograma a zonei tonale depinde de compozitia fotografiei. Imaginile care sunt formate din umbre si de culori inchise se cheama imagini low key sau (clar obscur), pe cand cele "high key" sunt fotografii cu zone prepoderent luminoase.

Culorile - histograma
Culorile - histograma

Inainte ca fotografia sa fie facuta, este indicat sa stii dinainte ce tip de fotografie doresti: in high key sau low key. De cand camerele foto masoara lumina reflectata, ele nu pot stabili concret luminozitatea absoluta a subiectului fotografiat. Ca rezultat, multe camere folosesc algoritmi sofisticati care incearca sa evite aceasta limitare, si sa estimeze cat de luminoasa ar trebui sa fie imaginea. Aceste estimari dau ca rezultat imagini a carui luminozitate este plasata in tonurile medii.

De obicei acest lucru este acceptabil, totusi pentru realizarea scenelor de high key si low key necesita de foarte multe ori ca ajustarile sa fie setate manual.

Urmatoarele seturi de imagini ar fi rezultat daca s-ar fi folosit setarile de expunere automata. Observa cum aparatul incearca ca toata imaginea sa o aduca la tonuri medii.

Culorile - histograma
Culorile - histograma

Majoritatea camerelor digitale sunt bune la reproducerea scenelor de low key din moment ce ele incearca sa previna orice regiune din poze sa devina atat de luminoasa incat sa devina un alb mat. In cazul in care subexpuneti o imagine se mai pot face reparatii la fotografie, pe cand in cazul unei supraexpuneri nu prea se mai pot face eventuale ajustari ale imaginii (detaliile nu vor mai putea fi recuperate niciodata in cazul unei supraexpuneri)

Culorile - histograma
Culorile - histograma

Histograma este un unealta superba pentru a observa zonele de stralucire care au aparut in fotografie. Se stie bineinteles ca zonele luminate prezinta un punct de interes mai mare decat restul fotografiei, si din aceasta cauza se cauta ca o fotografie sa aibe cat mai putine astfel de zone, iar cele care sunt sa aibe un scop binedefinit intr-o imagine. Din aceasta cauza unele zone de stralucire sunt acceptate cum ar fi reflexiile de apa, metalice sau cand o parte sau tot soarele este inclus in fotografie.

CONTRAST

O histograma poate arata fi cantitatea de contrast dintr-o imagine. Contrastul este o unitate de masura a diferentei in luminozitate dintre zonele de lumina si cele intunecate. Histogramele largi reprezinta o scena cu contrast semnificativ, pe cand cele inguste prezinta mai putin contrast. Acest lucru poate fi cauzat de o multime de combinatii ale materiei subiectului si conditiile luminilor din foto. Fotografiile realizate in conditii ce ceata vor avea putin contrast, pe cand cele realizate in lumina soarelui, mai ales in jurul orei 12-13, vor prezenta contrast mult mai puternic.

Culorile - histograma
Culorile - histograma

Contrastul poate avea un semnificatie vizuala foarte puternica. Un exemplu sunt imaginile de mai sus. Apa cu contrast puternic, creeaza un dramatism mult mai puternic decat cea fara contrast.

Contrastul poate varia si in regiuni diferite a aceeasi imagini. Poti partitiona imaginea anterioara cu barca in 3 regiuni separate, regiuni care au fiecare histograma lor distincta.

Culorile - histograma

Regiunea superioara are contrastul cel mai pronuntat din cele 3 zone, deoarece imaginea este creata din lumina care nu se reflecta din apa. Din cauza acestui lucru umbrele sunt mai accentuate decat in restul imaginii. Partea de mijloc si cea inferioara sunt produse in totalitate prin difuzie si lumina reflectata, situatie similara ca in cazul unei fotografii realizate in ceata. Regiunea inferioara are mai mult contrast decat cea din mijloc datorita luminii solare proiectata pe cladire si a culorii cerului.

Suma celor 3 histograme creeaza histograma intregii imagini, care a fost prezentata mai sus.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(10 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (8) spune-ti parerea
Florian , Luni, 02 Martie 2009
#8

Cum reparam o histograma...sau mai bine spus cum reusim sa o mai indreptam?
Multumesc

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
emy , Sambata, 21 Februarie 2009
#7

foarte bine explicat pe intelesul tuturor

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Andrei , Marti, 22 Iulie 2008
#6

My bad... M-am grabit. Am observat acuma ca aveti permisiune pentru traducere. Inca o data scuze.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Andrei , Marti, 22 Iulie 2008
#5

Imi puteti spune va rog de ce tutorialul asta seamana cu cel de aici:
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/histograms1.htm

Ati primit permisiune pentru a traduce acel articol?

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
E-learn , Miercuri, 02 Iulie 2008
#4

Trebuie tinut cont ca nu exista histograma ideala...
Nu exista reguli de densitate in histograme... indiferent de fotografiile realizate...
Histogramele au un alt rol... au un rol in informare asupra intensitatii culorilor, luminilor, etc...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Alicu , Marti, 01 Iulie 2008
#3

De ce unii fotografi mi-au zis ca cea mai ideala histograma este ca densitatea sa fie mai mare la tonurile joase decat la tonurile inalte. Cica tre sa fie o scadere constanta ..

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Oli R , Marti, 01 Iulie 2008
#2

Excelent felul de a explica! Multumim mult!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Adela , Luni, 30 Iunie 2008
#1

Foarte utile informatiile. Multumim!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8310
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8065
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7905
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7860
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7605
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Word Swift 3D JSON StyleSheet Verilog Bridge Ruby on Rails Fireworks RoR Excel Action Script SWF Vista COREL DRAW PSD Fotografie Javascript Gimp AJAX SEO Flash Python XML CSS Lightroom Illustrator MySQL Dreamweaver XHTML HTML PHP Outlook Java Powerpoint Sony Vegas Photoshop
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software