E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Fotocompozitie (4)

Introducere in fotocompozitie

17.05.2008
Introducere in fotocompozitie

O scurta introducere in Fotocompozitie. Explicarea unor reguli de baza pentru incadrarea corecta a unor elemente intr-o fotografie.

Total vizualizari: 12036 12036 afisari   |   Comentarii  2   |   Rating   |   (18 voturi)   |   Timp necesar: 10 min 10 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  E-learn.ro  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Plasarea elementelor intr-un mod potrivit intr-o fotografie

In zilele noastre, cu camere foto automate ce focalizeaza si ajusteaza expunerea din ce in ce mai perfect (aproape de fiecare data), marea diferenta intre o fotografie buna si una medie o reprezinta compozitia ei. Materia care se ocupa cu studiul compozitiei elementelor din cadrul unei fotografii se numeste Fotocompozitie.

La fiecare fotografie pe care o realizam, putem decide unde vor fi barierele ei, lucrul denumit si taiere sau cropping. Prin acest lucru putem decide care va fi punctul focalizat al fotografiei (viewpoint). In cazul fotografierii unor persoane avem posibilitatea de a incadra si a aranja elementele in cadru dupa cum dorim. In alte cazuri suntem constransi de a ne deplasa pentru a realiza compozitia fotografiei sau pentru a decide care va fi punctul sau punctele de interes a cadrului. Sunt diferite reguli de compozitie care te-ar putea ajuta pentru realizarea unei compozitii corecte.

Totusi, trebuie sa tii cont ca sunt momente cand regulile trebuie incarcate. Din momentul in care esti constient de aceste reguli atunci poti sa le incalci ori de cate ori simti nevoia, prin acest fapt vei sti concret de ce si cum le-ai incalcat.

Treimea de aur.
Este una din cele mai cunoscute reguli. Fotografii de peisaje au creat aceasta regula, dar functioneaza foarte bine si la portrete. Regula treimii spune ca, in loc sa plasezi elementul principal din fotografie in centrul pozei, lucru care devine destul de plictisitor, e mai indicat sa cauti o pozitie cat mai interesanta la intersectia treimii.

Exemple

Fotocompozitia Fotocompozitia

Plasarea elementelor in fotografie poate diferi de la caz la caz. In cazul prezentat mai jos, prin plasarea barcii in partea superioara a fotografiei, ne sugereaza sa ne uitam la apa si sa cautam reflexia.

Nota! Prin plasarea corecta a subiectului, poti spune prin imagine la ce anume trebuie sa te uiti si sa percepi din fotografie.

Bineinteles ca s-ar fi putut fotografia in alt stil si anume sa fie fotografiata doar reflexia barcii, iar atentia ar fi fost concentrata numai pe reflexie, dar ca rezultat nu s-ar fi putut atinge rezultatul dorit.

Spatiul din partea sus-dreapta, are rolul de a creea impresia ca desi barca nu se misca, ea are libertate de miscare nefiind blocata.

In cazul in care iti este greu sa incadrezi corect din ochi, marea majoritatea a camerelor foto care dispun de functie LivePreview, au ca optiune si vizionarea imaginii cu linii de ghidaj (grid lines). Este recomandat folosirea ei la inceput pentru a va obisnui cu incadrarea corecta.

Desi este un bun exemplu pentru regula treimii, la aceasta fotografie este incalcata alta "regula" si anume ca are mai multe colturi luminoase mai ales in partea de dreapta-sus. Din cauza acestor zone privirea este atrasa spre colturi in partea superioara a imaginii.


Folosirea diagonalelor

Plasarea subiectului astfel incat sa formeze o diagonala, de aproape fiecare data de o forma de dinamism a compozitiei. Chiar si daca este o diagonala invizibila, important este ca toata compozitia in sine sa iti ofere impresia de diagonalism.

Fotocompozitia Fotocompozitia

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(18 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (2) spune-ti parerea
claudiunh claudiunh , Duminica, 21 Martie 2010, ora 02:13
#2

Interesant, dar necesita naparat continuare si aprofundare.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Santa Gheorghe , Luni, 09 Februarie 2009
#1

Bune recomandarile, dar se pot spune mult mai multe. Eram chiar dornic de aflat tehnici de la alti specialisti, deoarece am citit multe despre reglajul si parametrii tehnici ai aparatelor , dar putine indicatii artistice de realizare a fotografiilor, iar poze cu un bun reglaj al parametrilor tehnici dar cu o proasta compozitie sau incadrare am vazut o multime.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
6475
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
6355
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
6275
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
6160
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
5905
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Swift 3D Dreamweaver RoR Fireworks MySQL Fotografie SWF AJAX Outlook Flash Action Script Powerpoint Javascript CSS Verilog COREL DRAW Python PSD JSON StyleSheet Vista XML Ruby on Rails Word Java XHTML HTML Bridge Illustrator Lightroom Sony Vegas SEO Photoshop PHP Excel Gimp
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software