E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Diverse (11)

JPEG vs TIFF

11.06.2008
JPEG vs TIFF

Stiind ce format de imagine trebuie sa folosesti in anumite situatii, iti poate usura foarte mult munca pe viitor. Unele formate de imagine sunt bune pentru a obtine o balanta optima dintre calitate si marimea imaginii.

Total vizualizari: 7695 7695 afisari   |   Comentarii  2   |   Rating   |   (1 vot)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cambridgeincolour.com  
Autor:  Sean Mchugh
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Stiind ce format de imagine trebuie sa folosesti in anumite situatii, iti poate usura foarte mult munca pe viitor. Unele formate de imagine sunt bune pentru a obtine o balanta optima dintre calitate si marimea imaginii, in timp ce alte formate sunt perfecte pentru a recupera sau a modifica mult mai usor caracteristicile unei fotografii (contrast, luminozitate, culoare, etc).

Momentan exista nenumarate formate de imagine si inca se mai adauga altele noi. In acest tutorial vom explica 2 din cele 3 formate care sunt cele mai relevante in cadrul fotografiei digitale: Format-ul RAW este explicat in tutoriale separate: http://www.e-learn.ro/tutorial/fotografie/raw-vs-jpeg/125/1/137.htm


Compresia imaginii

Un concept important care distinge multe formate de imagine este nivelul de compresie. Fisierele compresate sunt semnificativ mai mici decat cele necompresate, si ele se impart in 2 categorii principale: "lossy" si "lossless". Compresia lossless inseamna ca toata informatia din cadrul imaginii este pastrata rezultand ca marimea fisierului este mai mare. Compresia lossy, prin contrast, poate crea fisiere cu marimi mult mai mici, dar si calitatea imaginii este mult mai scazuta. Ca rezultat, fisierul compresat nu mai este identic cu cel original. Diferentele vizibile intre fisiere compresate si cele originale sunt denumite "artefacte ale compresiei".


Format-ul JPEG

JPEG vine de la "Joint Photographic Expert Group" si, dupa cum si numele sugereaza, a fost dezvoltat special pentru stocarea imaginilor fotografice. A devenit un format standard pentru stocarea imaginilor in camerele digitale si pentru folosirea lor in paginile de internet. Fisierele JPEG sunt semnificativ mai mici decat cele TIFF, dar acest lucru are un cost. Formatul JPEG foloseste compresia lossy insa un lucru minunat pentru fisierele JPEG reprezinta flexibilitatea lor si capacitatea de a fi folosite in orice domeniu.

Fisierele JPEG ating o marime mai mica prin compresia imaginii incat detaliile care conteaza mai mult sunt pastrate, in timp ce detaliile care nu sunt vizibile sau sunt foarte greu percepute vizual sunt sterse. Acest format se foloseste de faptul ca ochiul uman observa diferentele mici in luminozitate decat diferentele minime in culori. Cantitatea de compresie atinsa este in mare masura dependenta in continutul imaginii; imaginile cu zgomot foarte mare sau cu detalii foarte multe nu vor fi prea usor de comprimat, pe cand imaginile cu textura simpla si fara detalii esentiale se vor putea compresa foarte bine.

Tipuri de imagine Tipuri de imagine
Detalii multiple
(jpeg cu compresie scazuta)
Fara detalii esentiale
(compresie jpeg accentuata)

In cazul primei imagini de mai sus, daca se opta pentru o compresie mai accentuata atunci detaliile din fotografie ar fi avut mult de suferit si ar fi fost afectata destul de tare partea artistica a fotografiei.

Este totusi utila o intuitie vizuala asupra imaginilor si a putea evalua ce impact va avea un anumit gen de compresie asupra calitatii imaginii tale. La 100% abia se poate observa vreo diferenta intre o imagine comprimata si una necomprimata. Observa cum algoritmul JPEG are efect la zonele proeminente si de contrast foarte mare la texturi mai subtile. Pe masura ce calitatea compresiei scade, algoritmul JPEG este fortat sa sacrifice calitatea pentru a reusi sa scada si marimea fisierului.Format-ul TIFF

TIFF inseamna "Tagged Image File Format" si este un standard care se foloseste in mod special in industria tipografica. Fisierele TIFF sunt semnificativ mai mari decat cele JPEG, si pot fi si ele necompresate sau compresate folosind compresia lossless. Spre deosebire de JPEG, fisierele TIFF pot fi de 16-biti/channel sau 8-biti/channel si pot fi folosite layere pentru a stoca mai multe imagini intr-un singur fisier TIFF.

Fisierele TIFF sunt o optiune excelenta de backup si de a fi folosite ca fisiere intermediare, care pot fi editate mai tarziu, din moment ce nu sunt folosite artifacte de compresie. Multe camere de fotografiat au optiunea de a folosi fisiere TIFF, dar acestea pot consuma un spatiu destul de mare si destul de important de pe cardul de memorie a aparatului.

In cazul in care camera suporta formatul RAW este indicat folosirea acestuia deoarece este o alternativa superioara fata de TIFF. Fisierele RAW sunt mai reduse si pot retine chiar mai multe informatii despre imaginea ta.

SFATURI

- Salvati o imagine folosind compresia lossy numai dupa ce ati incheiat toate editarile imaginii, doarece manipularile imaginii pot amplifica artifactele de compresie.
- Evitati sa compresati o imagine de mai multe ori, deoarece se pot acumula artifactele de compresie si imaginea se poate degrada progresiv. In unele cazuri, algoritmul JPEG poate produce fisiere din ce in ce mai mari, chiar daca nivelul de compresie este acelasi.
- Asigurativa ca zgomotul din imagine este cel mai mic posibil. Zgomotul dintr-o imagine creste odata cu micsorarea fisierelor jpeg.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(1 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (2) spune-ti parerea
E-learn.ro , Joi, 03 Iulie 2008
#2

Intr-adevar, au anuntat de mult timp ca vor lansa o noua extensie pentru fotografii... dar au ramas doar vorbe.
Toate dead-line-urile care le-au comunicat au fost incalcate de fiecare data.
In ultimul timp nu s-a mai auzit nimic despre acest lucru.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
TMe , Miercuri, 11 Iunie 2008
#1

Citisem la un moment dat ca cei de la Microsoft au lansat un nou format, care se vrea a inlocui JPEG: Media Photo sau ceva de genul.

Nu stiu insa un soft care sa salveze sau sa citeasca noul format, stie careva?

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8165
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7915
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7770
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7720
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7455
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
SEO SWF CSS Illustrator Photoshop Flash RoR XHTML Sony Vegas Fireworks COREL DRAW Java Fotografie MySQL Vista Lightroom Excel Dreamweaver Word Action Script PSD Javascript Outlook Verilog XML Powerpoint PHP Bridge Gimp JSON Ruby on Rails HTML Swift 3D StyleSheet AJAX Python
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software