E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Culori (3)

Perceptia umana a culorilor

11.06.2008
Perceptia umana a culorilor

Modul in care ochiul uman percepe culorile si care sunt proprietatile principale ale culorilor.

Total vizualizari: 11045 11045 afisari   |   Comentarii  2   |   Rating   |   (9 voturi)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cambridgeincolour.com  
Autor:  Sean Mchugh
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Culorile pot exista numai cand trei componente sunt prezente: un observator, un obiect si o lumina. Trebuie sa tinem seama totusi ca lumina alba pura este perceputa ca fara culoare si continand toate culorile din spectrul vizual.

Cand lumina alba loveste un obiect, el blocheaza selectiv cateva culori si reflecta restul care au mai ramas; numai culorile reflectate ofera senzatia observatorului de culoare.

Culorile
Descompunerea luminii albe cu ajutorul unei prisme.


Perceptia umana a culorilor

Ochiul uman simte acest spectru de lumina folosind o combinatie de celule de tip conuri si bastonase. Celulele de tip conuri sunt mai bune pentru vedere in conditii de lumina slaba, dar ele pot simti doar intensitatea luminoasa, pe cand bastonasele pot discerne si culorile. Ele functioneaza cel mai bine in lumina puternica. Ochiul uman contine 3 tipuri de bastonase, fiecare dintre ele fiind mai sensibil la lumina cu lungimi de unda diferite; scurt (S), mediu (M) sau lung (L). Setul total de semnale posibile la toate cele trei tipuri de bastonase, descriu cat de mare este gama de culori care le putem percepe. Exemplul de mai jos ilustreaza relativ sensibilitatea fiecarui tip de bastonas pentru tot spectrul vizibil de la aproximativ 400nm la 700nm.

Date oferite de Colour and Vision Research Laboratories (CVRL), UCL

Observa cum fiecare tip de celula nu simte doar o culoare, dar in schimb variaza sensibilitatea odata cu lungimea de unda. Daca duci mouse-ul deasupra la "luminozitate" vei observa care culori contribuie mai mult pentru percepetia noastra de lumina. Deasemenea observa cum perceptia noastra la culori este mai sensibila la lumina din regiunea galben-verde a spectrului;


Mixarea culorilor (Aditiva sau substractiva)

Toate culorile din natura sunt produse prin combinarea celor 3 culori primare, ori prin procese aditive sau subtractive. Procesele aditive creeaza culori prin adaugarea de lumina la un fundal negru, pe cand procesele substractive folosesc pigmenti sau opresc selectiv lumina alba. O intelegere a fiecaruia din aceste procese creeaza bazele pentru intelegerea reproducerii culorii.

Culorile
Culorile
Aditiva.
Substractiva.

Culoarile folosite din diagramele de mai sus sunt culorile primare, dar sunt diferite in fiecare din ele. Dispozitivele care folosesc aceste culori primare pot produce toata gama de culori din spectrul vizual. Monitoarele emit lumina pentru a produce culori aditive, pe cand imprimantele folosesc pigmenti pentru a absorbi lumina si a crea culori substractive. Din aceasta cauza aproape toate monitoarele folosesc o combinatie de pixeli: rosii, verzi si albastri (RGB), pe cand majoritatea imprimantelor folosesc cerneala de culorile: cyan, magenta si galben (CMY). Multe imprimante din ultima generatie folosesc si culoarea neagra in combinatie cu cyan, magenta si galben (CMYK) deoarece CMY nu pot produce umbre destul de dure.

Culorile


Procesele substractive sunt mai susceptibile in schimbari cu lumina ambientala pentru ca ele se bazeaza pe aceasta lumina pentru a produce culorile. Culorile printate necesita un anume tip de lumina pentru a reproduce fidel culoarea care este pe ecran.


Proprietatile culorile: NUANTA si SATURATIA

Culoarea are 2 componente unice care o diferentieaza de lumina acromatica: nuanta si saturatia. Descrierea vizuala a culorii bazata pe fiecare din acesti termeni poate fi foarte subiectiva, totusi fiecare poate fi ilustrata obiectiv prin inspectia culorii luminii spectrale.


Nuanta unei culori descrie care lungime de unde apare mai dominant

Obiectul a carui spectrum este afisat mai jos este perceput ca predominant albastru, desi el contine lungimi de unde pe tot percursul spectrumului.

Culorile

Desi maximul acestui spectrum se intampla sa apara in aceeasi regiune ca in nuanta culorii, nu este un lucru obligatoriu. Daca acest obiect ar avea zone separata si pronuntate de rosu si verzi, atunci nuanta obiectului ar trebui sa fie galben.
Nota: Observa tabelul de mai sus unde culorile aditive sunt amestecate


Saturatia unei culori este o masura a puritatii sale

O culoare foarte saturata va contine un set foarte ingust a lungimii de unda si apare mult mai pronuntat decat aceeasi culoare mai putin pronuntata. Exemplul de mai jos ilustreaza spectrul pentru ambele variante: un albastru foarte saturat si un albastru cu saturatie normala.

Mergi cu mouse-ul deasupra imaginii pentru a vedea deosebirea la saturatie

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(9 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (2) spune-ti parerea
Nairpic , Joi, 12 Iunie 2008
#2

BonToN: Probabil ca astea nu fac subiectul acestui tutorial, ma gandesc ca ar fi interesant un tutorial pe partea de fotografiere in infrarosu &stuff.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
BonToN , Miercuri, 11 Iunie 2008
#1

Buna.
Misto tutorialul...dar cum e cu gama infrarosie, sau cea ultravioleta?

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8210
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7965
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7770
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Javascript Excel Gimp Flash RoR StyleSheet Bridge HTML Dreamweaver PHP Action Script PSD Powerpoint AJAX Python MySQL Word SEO COREL DRAW Swift 3D Verilog XHTML SWF XML Ruby on Rails Lightroom CSS Illustrator JSON Photoshop Fotografie Outlook Vista Fireworks Sony Vegas Java
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software