E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Sase situatii in care trepiedul este esential pentru fotografierea peisajelor

20.05.2009
Sase situatii in care trepiedul este esential pentru fotografierea peisajelor

Trepiedele sunt incomode si grele. Pentru unii ele nu reprezinta decat un obiect in plus care ingreuneaza si mai mult fotografierea in natura. De aici apare intrebarea daca se merita atat efort? In continuare iti sunt prezentate sase situatii in care trepiedul te ajuta sa obtii rezultate uimitoare.

Total vizualizari: 7199 7199 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (4 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  digital-photography-school.com  
Autor:  D.P.S.
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Trepiedele sunt incomode si grele. Pentru unii ele nu reprezinta decat un obiect in plus care ingreuneaza si mai mult fotografierea in natura. De aici apare intrebarea daca se merita atat efort?

In continuare iti voi prezenta sase situatii in care trepiedul te ajuta sa obtii rezultate uimitoare.


1. Lumina soarelui

Intr-o situatie in care luminozitatea este scazuta, precum apusul, este dificil sa fotografiezi tinand camera in mana. Lumina soarelui scade foarte repede inainte de apus si vei observa pe ecranul camerei tale ca nu mai poti obtine claritate fara sa folosesti un trepied. Dat fiind faptul ca acele minute de dinainte si dupa apus sunt cele mai frumoase, ar fi pacat sa le ratezi pentru ca nu poti tine camera nemiscata.

Poti seta nivelul ISO la 800 pentru a avea mai multa latitudine, dar daca faci acest lucru vei diminua calitatea imaginii, deoarece pentru o valoare ISO ridicata "zgomotul" devine remarcabil.

2. Luminozitate dificila

Daca ai merge intr-o dupa-amiaza insorita sa fotografiezi impreuna cu alti 100 de fotografi, probabil doar 10 ar avea cu ei un trepied. De ce? Pentru ca ei cred ca intr-o zona cu luminozitate mare, nu ar putea aparea nimic care sa miste camera - chiar si pentru o apertura mica. In unele cazuri aceasta ipoteza este adevarata, dar sunt si situatii in care va fi dezavantajos sa gandesti astfel.

Trepiedele nu sunt utile doar pentru a imobiliza camera. Cand este multa lumina, cele mai importante parti ale unui peisaj au o luminozitate prea mare, care intensifica umbrele, facand astfel si mai dificila fotografierea detaliilor din acea zona. Pentru a remedia acest lucru poti face mai multe expuneri, obtinand cele mai bune rezultate pentru aceste parti importante. Apoi ai putea imbina aceste fotografii pentru a crea un rezultat spectaculos. Unele camere au aceasta setare in meniu - dar nu trebuie sa faci acest lucru avand camera in mana deoarece este posibil sa obtii poze care nu se potrivesc asa cum trebuie.

Foloseste un trepied, chiar daca este in plina dupa amiaza si soarele arde.


3. Fotografierea pe timp de noapte

Unii cred ca poti fotografia cu camera in mana si la ora 23:00, avand ISO setat la 3200 si apertura la f/2.8. Am incercat si eu si rezultatul a fost incredibil (de nereusit).

Sigur ca poti obtine cateva efecte "artistice" cu aceste valori - dar daca vrei sa captezi cateva peisaje serioase nu poti face acest lucru fara sa folosesti un trepied. Acest lucru este valabil si in cazul in care vrei sa fotografiezi stele cazatoare, cascade etc. Sigur ca poti echilibra camera pe un obiect solid, dar iti asumi riscul de a o scapa sau de a obtine imagini arse.

4. Fotografierea cu un filtru de opacitate neutru

Cu un fitru ND (neutral density) poti echilibra lumina zilei si poti adauga un efect de blur tuturor lucrurilor dinamice (apa, nori, steaguri etc). In functie de nivelul opacitatii si de luminozitate, atunci cand folosesti un filtru ND trebuie sa fotografiezi cu o expunere mai mare.

Nu exista posibilitatea sa tii camera in mana. Poti face o fotografie si apoi sa te uiti la ea pe ecran si te asigur ca vei dori un trepied. Este ca si cum fitrul ND si trepiedul ar fi casatoriti: filtrul este intotdeauna fidel trepiedului, dar acesta ajuta si la fotografierea fara filtru.


5. Fotografierea cu lentile telephoto

Fotografierea cu o lentila telephoto este ca si cum te-ai juca cu focul deoarece acestea necesita o viteza mica a obturatorului. Daca nu ai un trepied, trebuie sa alegi intre un nivel ridicat pentru ISO (mai mult "zgomot") sau o apertura mai mare (diminuarea profunzimii).

Media aperturii pentru fotografierea peisajelor este f/8-11 deci trepiedul se dovedeste a fi cea mai buna alegere atunci cand folosesti o lentila telephoto.

6. Arhitectura - interior

Am adaugat si aceasta ultima situatie deoarece multi fotografi adora sa pozeze si arhitectura. Atunci cand te afli intr-o zona cu o arhitectura interesanta, care are multe linii si caracteristici interesante, nu vei avea probleme cu vizibilitatea - dar sunt si situatii in care fotografierea doar cu o camera nu este suficienta (daca este foarte multa lumina afara sau daca exista o sursa de lumina artificiala).

Din nou, trepiedul te ajuta sa micsorezi viteza obturatorului, sa mentii apertura mica pentru a da profunzime imaginilor, fara a fi nevoie sa setezi ISO la un nivel "zgomotos".

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(4 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8315
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8070
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7910
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7865
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
XHTML Illustrator Swift 3D Python HTML MySQL Outlook Lightroom COREL DRAW Ruby on Rails Action Script Fireworks Powerpoint XML CSS Java Verilog StyleSheet AJAX Excel Javascript PSD Sony Vegas SEO Vista Dreamweaver Fotografie Bridge Flash PHP Word Gimp RoR Photoshop JSON SWF
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software