E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Fotografie

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

MEDIA  /  Fotografie  /  Sfaturi tehnice (29)

Tehnici si stiluri in fotografia culinara

10.11.2008
Tehnici si stiluri in fotografia culinara

Majoritatea fotografiilor culinare din cartile de bucate si revistele de specialitate sunt facute in studiouri profesionale sau in restaurante, de catre un fotograf care lucreaza in colaborare cu un stilist culinar.

Total vizualizari: 11546 11546 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (8 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Photo Magazine  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Stiluri de fotografie culinară

Există cel mai probabil trei tipuri de fotografie care pot fi făcute, şi, unde este posibil, măcar două pentru fiecare fel de mâncare, pentru a oferi reporterilor culinari, artiştilor sau graficienilor o paletă vastă de posibilităţi de alegere. Cele trei stiluri despre care am menţionat sunt în principal:
- de aproape (numai mâncarea) şi tot cadrul în focalizare
- de aproape cu profumzime a câmpului limitată
- cu elemente de decor ce insuflă o anumită personalitate şi o tematică


De aproape(close-up)

Majoritatea fotografiilor pe care le vezi în revistele culinare, pe siteuri web şi pe bloguri sunt fotografii culinare de aproape. Aceste fotografii constituie un cadru complet al mâncării şi stimulează apetitul. Fotografii culinari profesionişti folosesc în mod frecvent obiective fixe sau teleobiective pentru a reuşi să cuprindă  cadrul dorit. De multe ori focalizarea este setată pe manual, pentru a le permite un control cât mai mare asupra zonei de claritate a fotografiei.

Încearcă să fotografiezi jos, de foarte aproape şi către partea laterală a mâncării pentru a evita includerea vreunui element în fundal. Acolo unde este posibil, fotografiază un cadru întreg cu mâncarea. Aproape întotdeauna vei avea nevoie de un trepied pentru a nu mişca fotografia.


De aproape, cu o profunzime limitată a câmpului

Fotografiile culinare close-in cu o profunzime limitată a câmpului sunt avantajoase pentru platourile mari, atunci când vrei să scoţi în evidenţă o anumită parte a felului respectiv de mâncare care este în întregime focalizată, celelalte porţiuni ale cadrului fiind în afara focalizării sau blurate.

Tehnica presupune identificarea preliminară a ceea ce doreşti să focalizezi, iar apoi, poziţionarea joasă a trepiedului, în lateral, pentru a obţine o fotografie compactă.


Fotografia culinară tematică

Toate restaurantele preferă să promoveze personalitatea ambianţei restaurantului lor în aceeaşi măsură ca şi mâncarea.Unele restaurante aleg să îşi promoveze tacâmurile scumpe, paharele pentru vin, scaunele şi decoraţiunile de pe mese. Altele ar putea opta pentru prezentarea vederilor de afară sau a împrejurimilor restaurantului.

O bună sugestie este să foloseşti lumina naturală, în măsura în care acest lucru este posibil, sau să reverberezi lumina din blitz sau din pereţii ori tavanul alb, sau, dacă nu, foloseşte o umbrelă pentru a minimaliza reflexiile sau strălucirile farfuriilor, tacâmurilor sau paharelor.

Cele mai bune sunt rezultatul jocului cu unghiurile şi cu perspectivele:

  • Încearcă să găseşti locul potrivit. Fie că foloseşti un obiectiv fix sau un teleobiectiv, te poţi da oricând mai aproape sau mai departe de mâncare pentru a argumenta un detaliu al platoului sau pentru a mari cadrul, astfel încât fotografia să fie mai simplă şi aerisita, cuprinzând în cadrul ei atât alimentul respectiv cât şi o parte a platoului decorativ.
  • Efectuează rotaţia după toate cele trei axe. Unele mâncăruri arată cel mai bine atunci când sunt privite direct de sus, în timp ce altele au un profil lateral interesant care poate fi văzut doar când fotografiezi mâncarea din lateral, coborând la nivelul ei. O uşoară înclinare, legănare a camerei în sensul acelor de ceasornic sau invers acestora poate conferi un detaliu interesant, unei fotografii care altfel ar fi cam plictisitoare.
  • Foloseşte regula treimilor. În general, regula treimilor te ajută să obţii fotografii puternice din punct de vedere compozitonal, iar asta este valabil nu numai pentru peisaje şi compoziţii dinamice, însă şi pentru cele culinare.
  • Fii atent la lumina folosită şi la umbrele create. Este recomandată folosirea unor blende sau suprafeţe reflectorizante pentru a difuza lumina şi a realiza umbre cât mai fine şi subtile. Este indicată şi folosirea unor corturi de difuzie, însă în acest caz produsele trebuie manevrate cu grijă astfel încât să nu se deterioreze sau să nu fie murdărită suprafaţa de difuzie a cortului.
  • Profită de faptul că subiectele tale nu pot pleca, în ciuda faptului că numeroşi stilişti culinari susţin că ai foarte puţin timp la dispoziţie pentru a lucra cu mâncarea.

Foloseşte un trepied dacă nu vei putea avea destulă stabilitate pentru a putea evita efectul de tremurat. În cazul în care folosirea unui trepied normal este incomodă, atunci este indicat să te foloseşti de un minitrepied, care poate fi poziţionat foarte uşor pe masă, la nivelul farfuriei, oferind posibilitatea de fotografiere optimă în plan profil.

Recent cei de la Manfrotto au realizat un trepied de mărime normală care oferă posibilitatea perfectă de a realiza fotografii atât din profil cât şi din axul superior al farfuriei foarte uşor.

În sfârşit, nu te teme să adaugi un pic de fler artistic imaginilor tale, prin post-procesare. După şedinţă de fotografie culinară, sunt şanse mari să fie nevoie să ajustezi luminozitatea, să comprimi sau chiar să retusezi diverse detalii.

Recomandăm să foloseşti Adobe Photoshop CS3, deoarece îţi permite să editezi în mod substanţial fotografia, în scopul dorit. Pentru aceia dintre voi nefamiliarizaţi cu Photoshop-ul, va fi probabil nevoie să citiţi câteva dintre tutorialele prezente în Photomagazine la rubrica PONT.

Odată ce stăpâneşti elementele de bază, vei înţelege puterea acestui soft şi de ce anume este folosit în aproape orice şedinţă foto profesionistă, într-un fel sau altul.

Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   fotografia culinara,   photo magazine,   stilizarea mancarii,   close up,   fotografie tematica

Alte tutoriale Fotografie:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(8 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
Pustiu' , Marti, 18 Noiembrie 2008
#1

Cum sa te poti concentra la tutorial cand mintea iti fuge cu tot cu papile gustative la...imagini... :D. Bravo, foarte frumos!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Java Python SWF Photoshop Gimp JSON Verilog StyleSheet Word SEO Bridge PHP Action Script Excel Outlook Sony Vegas XML Dreamweaver Vista HTML Fireworks Javascript Powerpoint Swift 3D Flash AJAX CSS Lightroom Fotografie Illustrator XHTML PSD MySQL RoR COREL DRAW Ruby on Rails
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software