E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale HTML

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

WEB DESIGN  /  HTML  /  Bazele HTML (10)

IX. Tag-ul FRAMESET

16.05.2008
IX. Tag-ul FRAMESET

Cand frame-urile au fost pentru prima data introduse pe Netscape 2 si IE 2.1, ele au fost criticate ca fiind urate si greu de manevrat.

Total vizualizari: 9546 9546 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (5 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  E-learn.ro  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza

Cand frame-urile au fost pentru prima data introduse pe Netscape 2 si IE 2.1, ele au fost criticate ca fiind urate si greu de manevrat. De atunci, implementarea frame-urilor a evoluat si astazi un frameset bine folosit iti poate face site-ul mai atractiv si mai usor de navigat. Ca exemplu, un site poate folosi un frame pentru meniu, urmand ca paginile catre care redirecteaza aceste linkuri sa fie afisate intr-un frame mai mare. Frame-ul de navigare va ramane acelasi, in timp ce continutul paginii va aparea in frame-ul principal. Frame-urile pot fi utilizate si pentru a pozitiona elementele grafice pe pagina.

Tag-urile FRAME si FRAMESET

Cele doua tag-uri folosite pentru a crea frame-uri sunt <FRAMESET> si <FRAME>. Primul dintre acestea, <FRAMESET>, este plasat in partea de sus a paginii, unde ai folosi in mod normal tag-ul <BODY>. Cel de-al doilea tag, <FRAME>, este folosit pentru a specifica fiecare frame din frameset. In plus, poti avea mai multe tag-uri <FRAMESET> unul intr-altul. Pentru a simplifica lucrurile, nu vom analiza sintaxa tag-urilor <FRAMESET> si <FRAME> , ci doar optiunile cel mai des folosite. Sa vedem mai intai cum poate fi utilizat tag-ul <FRAMESET>:


<FRAMESET rows|cols="a,b,c,..." border=n frameborder="1|0" framespacing=n>
.
.
.
</FRAMESET>

OBS: Toate atributele sunt optionale in afara de rows si cols. Primul atribut, rows sau cols, specifica daca frame-urile sunt aranjate ca linii sau coloane. (Pentru a crea un frameset ce contine atat linii cat si coloane, trebuie sa ai unul sau mai multe tag-uri <FRAMESET> incluse in frameset-ul principal). De asemenea, atributele rows si cols iti permit sa specifici acele linii sau coloane care vor aparea in frameset. Fiecare dintre aceste linii sau coloane este precizata pe rand, ele fiind separate prin virgula. Forma sub care vor aparea valorile poate fi:

n

Inaltimea /Latimea  randului/coloanei este de n pixeli.

n%

Randul/coloana reprezinta n% din latimea/inaltimea frame-ului sau ferestrei.

*

Randul/coloana va cuprinde tot spatiul disponibil.

n*

Randul/coloana va cuprinde de n ori mai mult spatiu decat randul, respectiv coloana, care au fost definite cu *

Atributul border (doar in Netscape!) iti permite sa specifici latimea marginilor dintre frame-uri (in pixeli). Valoarea sa predefinita este de 5 pixeli. Cu atributul frameborder poti alege ca frame-urile sa aiba sau nu border. Aceasta optiune iti permite sa realizezi frame-uri fara border (frameborder=0), dar nu va functiona intotdeauna, deoarece unele browsere au setari aditionale care vor lasa spatii intre frame-uri. Pentru a fi sigur, specifica border=0, frameborder=0 SI framespacing=0. Prin atributul framespacing (doar in IE !), poti alege distanta (in pixeli) dintre frame-uri. Acest atribut este de fapt acelasi cu atributul border din Netscape. Sintaxa tag-ului <FRAME> este urmatoarea:

<FRAME src="sursa" name="nume" scrolling="yes|no|auto" frameborder="1|0" 
noresize marginwidth="n" marginheight="n">
.
.
.
</FRAME>

OBS: Toate atributele sunt optionale.

Atribut

Descriere

src

Cuprinde continutul frame-ului, de obicei o pagina HTML. Ca exemplu, <FRAME src="pag.html"> va crea un frame ce afiseaza pagina pag.html. Este bine sa precizezi sursa pentru fiecare frame, chiar daca nu este obligatoriu.

name

Asociaza un nume fiecarui frame din frameset. El devine necesar atunci cand dorim ca un link dintr-un frame sa fie deschis in alt frame. Exemplu: <FRAME name="main">.

scrolling

Selecteaza daca frame-ul va avea sau nu bara de scroll. Valorile pe care le poate lua sunt:  yes (frame-ul va avea scroll), no (frame-ul nu va avea scroll), auto (frame-ul va avea scroll daca are un continut prea mare pentru a fi vazut fara scroll).

frameborder

Functioneaza la fel ca echivalentul sau din tag-ul FRAMESET si iti permite sa alegi daca frame-ul respectiv va avea sau nu border. Exemplu: frameborder=0

noresize

Daca este prezent, acest atribut inseamna ca utilizatorul nu poate schimba dimensiunea  frame-ului prin click si drag cu mouse-ul.

marginwidth si marginheight

Controleaza cat spatiu(in pixeli) va aparea intre marginile si continutul frame-ului. Daca nu specifici o valoare, vor fi folosite valorile predefinite (aproximativ 10 pixeli), dar acestea difera de la un browser la altul.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza tag-urile <FRAMESET> si <FRAME>, poti studia exemplele de frameset-uri de la sfarsitul acestui tutorial.

Linkuri intre frame-uri
De multe ori vei dori ca un link dintr-un frame sa deschida un fisier in alt frame. De exemplu, un frame poate contine meniul site-ului, urmand ca link-urile din acest  meniu sa fie deschise intr-un frame mai mare. Pentru aceasta, trebuie sa adaugi atributul target in tag-ul <A>, pentru a specifica numele frame-ului in care vrei sa se deschida pagina corespunzatoare unui link. Sa presupunem ca avem un frameset ce contine doua frame-uri, denumite main si meniu. Frame-ul meniu are ca sursa fisierul meniu.html (src=”meniu.html”) . In pagina meniu.html avem un link spre servicii.html si vrem ca acest fisier sa fie deschis in frame-ul main:

<A HREF="servicii.html" TARGET="main">Servicii</A>

Acest link, plasat in pagina meniu.html, va deschide pagina servicii.html in frame-ul main. Exista cateva valori speciale ce pot fi utilizate pentru atributul TARGET. Acestea sunt:

_parent

Pagina va fi deschisa in frameset-ul  ce contine frame-ul curent.

_top

Pagina va inlocui frameset-ul aflat cel mai sus, ocupand toata fereastra browserului. Aceasta valoare este in mod uzual folosita pentru a inlocui un frameset cu un altul.

_blank

Pagina va fi deschisa intr-o fereastra noua a browserului.

_self

Pagina se va deschide in acelasi frame in care se afla link-ul. Aceasta reprezinta valoarea predefinita (default) pentru atributul TARGET. Pentru a schimba valoarea default, specifica <BASE target="nume_frame"> in tag-ul <HEAD> al paginii.


Linkuri spre alte site-uri
Cand in frameset ai linkuri catre alte site-uri , este bine ca paginile externe sa fie incarcate in fereastra principala a browserului (target="_top") sau intr-o fereastra noua (target="_blank"). Ca o alternativa, poti specifica un nume care nu este rezervat si nu este numele unuia dintre frame-urile folosite. Acesta va afisa pagina intr-o fereastra noua, dar alte pagini care vor fi deschise de pe site-ul tau vor aparea in aceeasi fereastra (daca utilizatorul nu inchide fereastra). Daca folosesti _blank, fiecare pagina va aparea intr-o fereastra noua.

Browserele care nu folosesc frame-uri

Este indicat sa ai o pagina rezervata ca alternativa pentru browserele care nu recunosc frame-urile. Daca aceasta nu exista, browserele mai vechi vor afisa doar o pagina goala.Pentru a include o pagina ca alternativa, foloseste tag-urile <noframes> si </noframes> inainte de tag-ul </frameset> . Browserele care recunosc frame-urile vor ignora codul dintre aceste tag-uri, in timp ce browserele mai vechi vor afisa continutul. De exemplu:

...
<NOFRAMES>
  <center>
    <b> Continutul paginii pentru browserele care 
      nu recunosc frame-urile
    </b>
  </center>
</NOFRAMES>
</FRAMESET>
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale HTML:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(5 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8315
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8070
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7910
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7865
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
JSON Excel AJAX Powerpoint Lightroom HTML Illustrator SEO CSS SWF XHTML COREL DRAW Fireworks Gimp Verilog Photoshop Javascript Java Fotografie Dreamweaver Word MySQL PHP Outlook Swift 3D Vista StyleSheet Python Action Script XML Flash RoR Ruby on Rails Bridge PSD Sony Vegas
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software